REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Paveldosaugininkai antradienį atvėrė galimybę nukelti sovietinius simbolius nuo Kaune esančio Vytauto Didžiojo (Aleksoto) tilto, taip sukurdami precedentą, kuris gali būti svarbus sprendžiant ir sovietinių Žaliojo tilto skulptūrų Vilniuje likimą.

REKLAMA
REKLAMA

 

Kultūros paveldo departamento (KPD) nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba nusprendė panaikinti teisinę apsaugą ant tilto esantiems sovietiniams simboliams, tačiau pasiūlė fiziškai jų nenaikinti, o uždengti arba išvežti į Grūto parką, BNS sakė KPD Kauno teritorinio padalinio vedėjas Svaigedas Stoškus.

REKLAMA

„Vertinimo taryba nubalsavo panaikinti teisinę apsaugą ant Kauno Aleksoto tilto esantiems sovietiniams simboliams. Jie nebesaugomi. Savivaldybė gali laisvai spręsti, ką su jais daryti. Yra rekomendacija jų neinaikinti, gal perkelti į Grūto parką ar vieną iš fortų“, - BNS sakė S.Stoškus.

„Kaune sukurtas precedentas visai Lietuvai. Kitas panašus žingsnis gali būti Vilniuje dėl Žaliojo tilto skulptūrų“, - teigė jis.

KPD vadovė Diana Varnaitė BNS teigė, kad Vilniaus Žaliojo tilto skulptūrų klausimas bus sprendžiamas sausį.

REKLAMA
REKLAMA

„Kitam posėdy jau bus svarstomas ir Žaliojo tilto skulptūrų klausimas. Aš apskritai labai džiaugiuosi ir sveikinu tą sprendimą, kuris šiandien yra priimtas - pirmas žingsnis apsivalymui nuo totalitarinių ženklų yra padarytas“, - sakė D.Varnaitė.

Kultūros ministras Šarūnas Birutis lapkritį pasirašė įsakymą, kuriuo sprendžiant dėl teisinės apsaugos nurodoma nevertinti objektų, kuriuose esama sovietinių ar nacistinių simbolių - SSRS ar nacistinės Vokietijos vėliava, herbas, svastika, SS ženklas, kūjis ir pjautuvas, penkiakampė žvaigždė ir pan. Taip pat okupacine simbolika pripažįstami nacionalsocialistų, SSRS komunistų partijos vadovų atvaizdai, organizacijų ar į juos panašūs simboliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šios naujos taisyklės leidžia vertinimo tarybai priimti sprendimus dėl minėtų objektų teisinės apsaugos panaikinimo.

Dabartinis tiltas su jį sovietine simbolika - žvaigždėmis bei pjautuvais su kūjais, sovietiniu herbu - pastatytas 1948 metais. Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, sovietinė simbolika iki 2005 metų rekonstrukcijos buvo pridengta. Tuomet buvo pakeisti sovietinės simbolikos taip pat turėję tilto turėklai, bet stalininė simbolika liko ant betoninių pilonų.

Kauno meras Andrius Kupčinskas žadėjo pasirūpinti, kad sovietinė simbolika nuo Vytauto Didžiojo tilto būtų nuimta kaip įmanoma greičiau. Jis BNS sakė kol kas nežinantis, kur keliaus nuimti sovietiniai simboliai.

REKLAMA

„Nežinau, kur dėsime, kažkur padėsime turbūt. Pavyzdžiui, kokios nors savivaldybės įmonės kieme. O paskui gal net pavyks uždirbti parduodant jas Grūto parkui. Iš tikrųjų dar nesvarstėme jokios galimybės“, - BNS sakė meras.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų