REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žudiką ir jo auką siejo kraujo ryšys

Kai gimsta vaikelis, nė vienas iš tėvų net nepagalvoja, kad kada nors gali tapti šio savo didžiausio gyvenimo džiaugsmo mirtina auka. Kai šeimoje auga keli vaikai, tėvai jiems dažnai kala į galvas: reikia kuo arčiau laikytis vienam kito, nes kas, jeigu ne to paties kraujo žmogus gali ir geriausiai suprasti, ir padėti. Tačiau gyvenime neretai būna ir priešingai: kraujo ryšys nepadeda išvengti žudiko ir jo aukos likimo. Kaip Kaino ir Abelio atveju.

Kaip Kainas – Abelį

Tie broliai Kainas ir Abelis, kaip tvirtina Biblija, apskritai pirmųjų žmonių Ievos ir Adomo pirmieji vaikai, ko gero, ir pasėjo žmonijoje žiaurios nesantaikos, kilusios iš pavydo, sėklą. Ilgainiui nesantaikos priežasčių tarp šeimos narių ėmė rastis ir daugiau.

Turbūt pagrindinė priežastis – dėl besaikio girtavimo išgaravusi meilė ir pagarba žmogui – net ir šeimos nariui. Tai tarsi sufleruoja ir viena iš pastarųjų šeimos tragedijų – brolžudystė Svirpliškio kaime (Pasvalio r.). Iki šiol 4 vaikus turėjusi motina per kelias akimirkas neteko pusės savo vaikų – vyresnysis Rimantas (51 m.), visai kaip Kaino ir Abelio dramoje, nužudė jaunesnįjį Vidmantą M. (50 m.). Tik biblinis Kainas, po brolžudystės visai neatgailavęs, Dievo buvo pasmerktas iki mirties klajoti po žemę ir niekur nerasti ramybės, o svirpliškis Rimantas M. turbūt nebepakėlė nužudymo naštos, kai tik tai suvokė, tad netrukus pasikorė garaže.

REKLAMA
REKLAMA

Taip kol kas mano Pasvalio policijos pareigūnai, tiriantys šią dviejų brolių staigia mirtimi pasibaigusią tragediją. Tokiu lemtingojo įvykio „scenarijumi“ neabejoja ir dauguma šią šeimą gerai pažįstančių žmonių. Kai kas net pasvarsto, kad tądien galėjo būti ir 3 lavonai, jeigu abiejų brolių motina tuo metu nebūtų viešėjusi pas dukterį. Mat, kaip patvirtino Pasvalio rajono policijos vadovas Dalius Prakuraitis, Rimantas M. buvo gerai žinomas policijoje, nes pastaruoju metu buvo pradėti 2 ikiteisminiai tyrimai dėl jo smurto prieš motiną ir brolį.

REKLAMA

Vėlaus vakaro mįslė

Kas tiksliai vyko tarp kartu gyvenusių abiejų brolių lemtingąjį momentą, niekas negali pasakyti, nes jiedu namie buvo tik dviese, o jokio atsisveikinimo laiško žudikas, prieš tapdamas savižudžiu, nepaliko.

Manoma, kad tragedija įvyko vėlų vakarą. Mat kitos dienos ankstų rytą pas brolius atėjęs kaimynas, kuris pirmasis ir aptiko virtuvėje, kraujo klane prie stalo, gulintį Vidmantą, teigė pastebėjęs, kad brolių lovos prieš naktį nebuvo judintos. Ir šviesa tamsų rytą nebuvo įžiebta.

Iškvietęs policiją, nes šalia lavono gulėjo didelis atsuktuvas, o nelaimėlio kakle ir pilve buvo matyti sužalojimų, kaimynas sulaukė pareigūnų ir kartu su jais netrukus garaže surado kilpoje kabantį nužudymu įtarto Rimanto M. kūną.

REKLAMA
REKLAMA

Nustatyta, kad Vidmantas buvo subadytas atsuktuvu į kaklą, pilvą ir mirtinai nukraujavo. Ar broliai buvo girti, bus atsakyta vėliau. Tačiau vienas kaimo gyventojas patikino, kad vakarą prieš tragediją, kurios niekas nenujautė, abu broliai viešėjo pas jį ir gėrė alaus. Bet sutemus namo išėjo būdami nelabai girti, linksmi. Tad kas po to įvyko namie, galima tik spėlioti.

Taip pat kalbama, kad tragedija brolių namus kažkada ir turėjo sudrebinti. Mat Rimantas buvo ūmaus būdo, puldavo net ir savo motiną. Pavyzdžiui, dėl to, kad negaudavo pinigų alui. O kai skriaudžiamą motiną užstodavo jaunesnysis Vidmantas, nuo Rimanto gaudavo ir jis.

Be to, agresyvusis Rimantas ne kartą buvo grasinęs pasikarti – net virvę pasiimdavęs. Prieš kelis mėnesius jį, ištrauktą iš kilpos, medikai vos atgaivino. Taigi nebrangino žmogus nei savo, nei kitų gyvybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Abu broliai niekur oficialiai nedirbo, tačiau, anot kaimo gyventojų, turėjo auksines rankas. Štai ir tas kaimynas, kuris rado lavonus, tą rytą buvo atėjęs kviestis brolių į talką – iškloti plyteles.

Vienas brolis buvo nesukūręs savo šeimos, kitas – išsiskyręs jau daug metų.

Brolių motina ir kiti du jos vaikai aplinkinių vertinami teigiamai.

Žudike tapo ir sesuo

Šiais metais tai ne pirma brolžudystė Lietuvoje. Spalio pabaigoje Seniškio kaime (Ignalinos r.) tokia tragedija įvyko tarp gerokai jaunesnių brolių: G. M. (30 m.) per muštynes namie pražudė savo vyresnįjį brolį (33 m.). Sulaikytas G. M. prisipažino per įtūžį nevaldęs savo pykčio ir neapskaičiavęs jėgų, neįvertinęs situacijos. Mat vyresnysis brolis amžiams nurimęs tuo metu, kai, abiem stumdantis, po smūgio galva trenkėsi į krosnį. Nors nužudymas ir neatrodo tyčinis, o įtariamasis tikino nesiekęs nužudyti, tačiau visą gyvenimą turės nešiotis kaltės jausmą. O kaltinti įtariamasis G. M. gali ir alkoholį, kurio tą lemtingą vakarą brolių namie netrūko.

REKLAMA

Brolžudystės Lietuvoje nėra labai dažnas nusikaltimas – per metus po vieną kitą tokį atvejį. Dar rečiau sesuo nužudo seserį (ar brolį). Toks atvejis 2014-aisiais buvo vienas: Saugų kaime (Šilutės r.) gegužės 25-osios vakarą Danutė Pogienė (51 m.) peiliu į ranką, kaklą ir krūtinę mirtinai subadė savo seserį Birutę B. (55 m.) šios namie. Abi moterys tuo metu girtavo ir susipyko.

Šioje seseržudystės byloje jau paskelbtas ir teismo nuosprendis. Sesers žudike pripažinta D. Pogienė rugpjūtį pasiųsta kalėti 11 metų. Teisme ji tikino, kad labai apgailestauja dėl įvykio, bet nužudymu pasibaigusio barnio priežasčių negalėjo įvardyti. Esą abi seserys visada bendraudavo tik gražiuoju, buvo labai artimos, viskuo dalydavosi. Seserų artimųjų manymu, tragedija įvyko tik dėl alkoholiu aptemdyto proto – susitikusios moterys tąkart dviese buvo išgėrusios 6–7 butelius vyno.

REKLAMA

Beje, už nužudymą nuteista D. Pogienė iki šio nusikaltimo buvo vertinama palankiai: jau per 30 metų gyvena su sutuoktiniu, užaugino 4 dukras, turi 7 anūkus.

Tėvažudžių – daugiau

Kiek daugiau šiais metais Lietuvoje būta tokių kraujo ryšio tragedijų, kai vaikai nužudė savo tėvus. Apie jas visas „Akistata“ jau pasakojo po įvykio, plačiau rašys dar ir po to, kai bus paskelbtas teismo nuosprendis. Todėl dabar tik primenamos šios tėvažudystės, kad būtų galima įsivaizduoti, kiek jų buvo ir dėl ko.

Vos tik prasidėjo 2014-ieji, sausio pabaigoje Vilniuje savo namuose buvo nužudytas vilnietis (58 m.). Tuoj pat buvo sulaikytas įtariamasis – nužudytojo sūnus (31 m.). Anot policijos pareigūnų, jaunam vyrui buvo paaštrėjusi psichikos liga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Birželį savo motiną (59 m.) peiliu į krūtinę mirtinai sužalojo neįgalus Svirnų kaimo (Anykščių r.) gyventojas (37 m.). Sulaikytas įtariamasis buvo beveik mirtinai girtas – jo kraujyje rasta 3,2 promilės alkoholio. Beje, ir nužudytoji buvo neblaivi – mat namuose girtauta nuo pat ryto. Tokia padėtis šeimoje buvo ne naujiena. Kaip ir barniai, ir policijos dėmesys dėl smurto šioje šeimoje. Todėl tragiškas įvykis mažai ką nustebino.

O rugsėjį Salagalio kaime (Rokiškio r.) motinžudystė tiesiog sudrebino šį kraštą. Paskelbus, kad buvusi gera pedagogė (49 m.) mirtinai sumušė savo neįgalią senutę motiną (85 m.), daug kas tegalėjo stebėtis ir negalėjo patikėti. Mat buvusi mokytoja visiems atrodė esanti rūpestinga, kantri ligotos mamos prižiūrėtoja. Kartą kantrybė trūko...

REKLAMA

Šiais metais keli savo tėvų žudikai, nusikaltę anksčiau, sulaukė teismo bausmių. Birželį kaunietis Marius Želvys (35 m.) buvo nuteistas 12 metų laisvės atėmimu už savo motinos (69 m.) nužudymą. Protą vyrui buvo sujaukęs alkoholis. Motiną namie jis žiauriai pražudė daug kartų kapodamas ją virtuviniu kirvuku. Teisme vyras aiškino, kad tai buvo savotiškas jo kerštas už vaikystėje patirtas skriaudas.

O Bizierių kaime (Šakių r.) savo neblaivų tėvą (44 m.) peiliu mirtinai subadęs girtas Edgaras Undraitis (23 m.) gavo teismo paskirtą 10 metų nelaisvės bausmę. Vaikinas aiškino, kad agresyvus tuokart jis galėjo tapti nuo anabolinių steroidų, kuriuos vartojo sportuodamas.

REKLAMA

Šiurpino vaikžudystės

2014-aisiais buvo įvykdyta ir ne viena vaikžudystė, kai kaltininkai – to paties kraujo ryšio žmonės. Dažniausiai – motinos, tačiau įvykdytas ir vienas itin šiurpus nusikaltimas, kokio Lietuvoje vargu ar būta anksčiau. Tai – anūko Domanto (17 m.) nužudymas Nešeikių kaime (Prienų r.) spalio 19-osios naktį. Dėl šio nusikaltimo šiuo metu tebėra suimtas įtariamasis žudikas – gimnazisto senelis Vladas V. (78 m.), gyvenęs kartu. Tiriama, ar pensininkas psichiškai sveikas.

O daugiausia vaikžudysčių, kaip ir visada, šiais metais įvykdė motinos. Jos atsikratė savo kūdikių iškart po gimdymo. Tokios tragedijos paženklino Kelmės, Raseinių, Plungės rajonus ir Kauną bei Klaipėdą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, įvairiuose Lietuvos teismuose apkaltinamojo nuosprendžio už savo naujagimio nužudymą šiais metais klausėsi mažiausiai 6 motinos (22–39 m.). Vienos – pirmosios pakopos teismuose, kitos – jau po apeliacinių skundų. Viena motina – alytiškė Sandra D. (27 m.) – buvo išteisinta, pritrūkus jos kaltės įrodymų.

Irena ZUBRICKIENĖ  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų