REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Virginija Motiejūnienė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

24-iems metams prabėgus nuo sausio 13-osios įvykių, kaip ir kasmet, žuvusieji už Lietuvos nepriklausomybę pagerbti Vilniaus Antakalnio memoriale. Susirinkę jū artimieji sako – jei žuvusiųjų sielos iš aukštybių gali matyti, augančia Lietuva džiaugiasi.

REKLAMA
REKLAMA

Tragišką 1991-ųjų sausio 13-osios naktį, sovietų kariuomenei mėginant nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, žuvo 14 gynėjų, per tūkstantį beginklių žmonių buvo sužeista. Kiekvienas tuomet turėjo apsispręsti, kas brangiau – laisvė ar gyvybė. Tauta apsisprendė Lietuvos valstybę kurti bet kokia kaina.

REKLAMA

Dauguma tą dieną žuvusiųjų atgulė Sostinės Antakalnio kapinėse, kur jų garbei antradienį Lietuvos himną giedojo šalies vadovai, užsienio valstybių ambasadoriai, kariūnai, visuomeninių organizacijų atstovai.

Baltų gėlių vainikais žuvusiuosius pagerbė Prezidentė, Seimo pirmininkė, Vyriausybės nariai, o žuvusiųjų artimieji sako – susitikę vienas kitą vis dar sveikina su pergale. Jie tiki, kad, jei žuvusiųjų sielos iš aukštybių gali matyti, augančia Lietuva džiaugiasi.

REKLAMA
REKLAMA

„Viskuo džiaugiasi, tai – visai kitas gyvenimas. Jis matė suspaustą gyvenimą. Keturiolikos metų buvo išvažiavęs į užsienį, matė, kaip ten gyvena laisvi žmonės, jau galėjo palyginti. Esu įsitikinusi, kad jis tuo džiaugtųsi“, – sako Dariaus Gerbutavičiaus mama Vincė Gerbutavičienė.

„Manau, kad jis pasakytų, taip: siekiau to, kad Lietuva būtų laisva, ir tikriausiai palinkėtų kartu su manimi, kad ir ukrainiečiai greičiau galėtų džiaugtis savo visiška nepriklausomybe“, – kalba Gintaro Žagunio mama Aldona Žagunienė.

Sausio 13-oji paminėta ir daugelyje Lietuvos diplomatinių atstovybių užsienyje. Gruzijoje Lietuvos ambasada surengė vėliavų pagerbimo ceremoniją, kurios metu buvo ištiesta 200 metrų ilgio Lietuvos vienybės trispalvė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų