REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kada ateina naujieji Metai? Sakysite, keistas klausimas, juk juos pasitikome daugiau kaip prieš mėnesį. Tie, kurie norės būti tikslesni, atsakys, kad anksčiausiai juos pasitinka toliausiai į rytus nutolusios šalys, o tada jie keliauja nuo vienos laiko juostos prie kitos, ir šampano taures kelia vis labiau į vakarus nutolusių šalių gyventojai.

Kada ateina naujieji Metai? Sakysite, keistas klausimas, juk juos pasitikome daugiau kaip prieš mėnesį. Tie, kurie norės būti tikslesni, atsakys, kad anksčiausiai juos pasitinka toliausiai į rytus nutolusios šalys, o tada jie keliauja nuo vienos laiko juostos prie kitos, ir šampano taures kelia vis labiau į vakarus nutolusių šalių gyventojai.

REKLAMA

Kiti prisimins, kad rytiniai mūsų kaimynai naujuosius pasitinka du kartus: pagal naująjį ir senąjį kalendorių, pagal kurį jie ateina dviem savaitėm vėliau. Bus ir tokių kurie prisimins įvairių tautų senąsias tradicijas – gal kažkur naujieji tapatinami su pavasario, rudens ar žiemos pradžia, su tam tikru Žemės kelionės aplink Saulę etapu.

Bet mes ne apie tai. Juk pasitikdami 2015-uosius, kaip ir bet kuriuos ankstesnius metus, visi girdėdavome: dabar bus Medinio Arklio, Ugninio Gaidžio ar dar kitu ženklu pažymėti metai. Štai ir pastarąjį kartą – pasitikome ne tiesiog 2015-uosius, bet Žalios Medinės Ožkos metus.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, „pasitikome” galime sakyti tik su išlygomis – mat jie dar nė neprasidėjo. Pagal Kinų kalendorių Žalios Medinės Ožkos metai prasidės vasario 19 dieną. Tačiau tai visai nereiškia, kad tuo pačiu metu naujieji metai pagal kinų kalendorių atėjo pernai ar ateis kitais metais. Apie tai, nuo ko priklauso, kada jie prasideda, nuo ko priklauso metus valdančio gyvūno spalva ir dar apie daug pasakoja žinoma astrologė Saulė Jonaitytė.

REKLAMA

Žiurkė pergudravo Katiną

Naujieji metai pagal tradicinį Kinų kalendorių prasideda, kai jaunas Mėnulis pateka Žuvyse. 2015-ieji Kinų kalendoriuje priskirti Žaliai Medinei Ožkai. Lietuvos laiku jie prasidės vasario 19 dieną 01 val. 47 minutės.

Populiarųjį rytietišką Žvėrių Zodiaką nusako legenda apie dangiškąjį Nefrito imperatorių, kuris įsakė atvesti 12 gražiausių gyvūnų, ketindamas juos apdovanoti. Imperatoriaus pasiuntinys nusileido į Žemę ir, pamatęs pirmąjį gyvūną – žiurkę, įteikė jai kvietimą atvykti į rūmus. Tokį patį kvietimą jis įteikė dar 10-čiai gyvūnų. Norėjo įteikti pakvietimą ir katinui, bet niekur jo nerado, tad perdavė kvietimą žiurkei, jo draugei. Žiurkė perdavė, bet katinas išsigando, kad pramiegos, nes vizito laikas buvo labai ankstyvas – neatsikels 6-tai ryto, todėl paprašė, kad žiurkė jį pažadintų.

REKLAMA
REKLAMA

Žiurkė sutiko, bet sugudravo – katino nepažadino, kadangi bijojo pasirodyti ne tokia graži ir likti be prizo. Ji pirmoji nubėgo į Imperatoriaus Nefrito rūmus ir gavo teisę būti pirmąja 12-kos metų cikle. Po jos atėjo jautis, tigras, triušis, drakonas, gyvatė, arklys, ožka, beždžionė, gaidys ir šuo. Atsižvelgiant į šių gyvūnų atėjimo eiliškumą, jų vardais ir buvo pavadinti metai. Bet trūko dar vieno. Pasiuntiniui vėl teko leistis į Žemę ir kviesti pirmąjį sutiktą gyvūną – kiaulę. Jai atiteko paskutiniai, 12-ieji ciklo metai.

Senovės kinų kalendoriuje – 60 metų trunkantys ciklai

Senovės kinų išminčiai gimusius skirtingais metais žmones pagal jiems bendrus bruožus prilygino panašaus charakterio gyvūnui. Štai Tigro metais gimusiems būdingas paslaptingumas, intuicija, meniniai gabumai, Arklio metais – kolektyvizmas, patriotizmas, darbštumas. Visi esame biologiniai tvariniai, o didysis tikslas – per dvasingumą tapti Žmonėmis, prilygti dangaus imperatoriui, atsiplėšti nuo gyvūnų pasaulio. Kiekvienas gyvūnas gali įgauti 5 skirtingas spalvas – baltą, žydrą, žalią, raudoną, geltoną, ir siejamas su 5 pagrindiniais elementais – metalu, vandeniu, medžiu, ugnimi, žeme. Taip vaizdingai prieš 2 tūkstančius metų buvo supaprastintas sudėtingas kinų Saulės–Mėnulio kalendorius, kurį dar seniau sukūrė senovės kinų astronomai. Jis apibrėžė 60 metų trukmės kalendorinį ciklą, kuriame persipynė 10 „dangaus stiebų“ ir 12 „žemės šakų“. Šis stiebų–šakų kalendorius greitai išpopuliarėjo ir Japonijoje, Mongolijoje, Korėjoje, Tibete. Pagal senovės kinų mokslo sampratą 5 elementai – medis, ugnis, vanduo, metalas ir žemė – yra Visatos „statybiniai akmenys“ ir visų medžiagų sudedamoji dalis. Visas medžiaginis pasaulis siekia darnos ir pusiausvyros, vadovaudamiesi senovės astrologiniais kalendoriais žmonės buvo pasirengę tam tikru būdu reaguoti į Gamtos ir Visatos cikliškumą, kad jų gyvenimas taptų saugesnis ir geresnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Senovės Kinijoje astronomijos ir astrologijos žinias valdė Žyniai. Jų pareiga buvo pranašauti užtemimus, o už pražiopsotus dangaus reiškinius jie būdavo baudžiami mirtimi. 360 metais prieš Kristų (360-siais metais prieš mūsų erą – red. past.) kinai pirmieji, anksčiau nei egiptiečiai, sudarė žvaigždžių katalogą.

Etninius kalendorius keičia individualūs

Baltai irgi turėjo savo etninius kalendorius, susietus su Saulės ciklu. Lietuviai pagonybės laikais turėjo Rėdos ratą, o mūsų kaimynai latviai – Saulės Gadaskartą.

Tačiau šiuolaikiniame pasaulyje vis labiau plinta ir individualūs metiniai kalendoriai, kurie tampa dalykine būtinybe veikliems žmonėms, planuojantiems savo gyvenimą. Jei žmogus žino tikslų savo gimimo laiką arba jį rektifikavęs nustatė specialistas astrologas, jis gali naudotis Solarais. Solaras – tai metų trukmės personalinis kalendorius, kuris prasideda, kai Saulė grįžta tiksliai į gimimo tašką. Tos akimirkos dangaus piešinys ir režisuoja metų trukmės žmogaus energetinius ritmus ir virsmus, sąmonės fokusavimo sritis. Iš anksto žinodamas savo Solaro ritmiką žmogus gali laisviau planuoti savo veiksmus ir prioritetus, žinos, kam ir kada palankiausia skirti savo energiją.

Deja, tikslų savo gimimo laiką žino palyginti nedaug žmonių, - pastebi astrologė Saulė Jonaitytė.

Daugiau informacijos www.horoskopas.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų