REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) ragina universitetus taikyti 1, kolegijas - 0,8 minimalų stojamąjį balą.

REKLAMA
REKLAMA

„Mokslo ir studijų įstatymas sako, kad mokyklos turi teisę nusistatyti savo kokybinius kriterijus. Mes raginame, kad būtų bent minimalūs tokie kriterijai, nes 1 ir 0,8 yra minimumas. To reikia, kad priprastų tiek universitetai, kolegijos, tiek ir esama ,ir būsima studentija prie tos minties, kad tokia kartelė atsiranda. Nieko daugiau“, - BNS pirmadienį sakė švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

REKLAMA

Jo manymu, ministerijos nurodyti stojamieji balai vis tiek yra per maži, ateityje ministras žada juos siūlyti didesnius.

„Tikrai išgirsite iš ministerijos ateityje raginimus ir dėl didesnių balų. Ne įsakmia fraze, o vėlgi mūsų raginimą, universitetų susitarimą arba atskiras ministerijos sutartis su universitetais, kad jie balą priimdami garantuotų gerų mokinių priėmimą, o ne bet kokių. Čia turėtų būti aukštųjų mokyklų noras, kad jie tikrai siekia kokybiško mokslo“, - kalbėjo švietimo ir mokslo ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal dabartinį Mokslo ir studijų įstatymą, aukštosioms mokykloms įsivesti minimalų stojamąjį balą nėra privaloma.

Šiuo metu Vyriausybei svarstyti pateiktos šio įstatymo pataisos, pagal kurias aukštosios mokyklos įsivesti minimalų stojamąjį balą privalėtų. Minimalių balų įvedimui yra pritarusi Lietuvos universitetų rektorių konferencija.

Konkursinis balas stojantiesiems į aukštąsias mokyklas apskaičiuojamas konvertavus keturių mokomųjų dalykų – brandos egzaminų arba metinių pažymių – rezultatus į 10 balų sistemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2015 metais pretenduojantiems gauti valstybės finansavimą studijoms reikės būti išlaikius bent du brandos egzaminus: lietuvių kalbos ir literatūros (valstybinį – stojant į universitetus, valstybinį arba mokyklinį – stojant į kolegijas) ir užsienio kalbos valstybinį egzaminą. Priėmimo į mokamas studijas sąlygas nusistato kiekviena aukštoji mokykla. Stojantiems į valstybės finansuojamą vietą minimalią kartelę nustato Švietimo ir mokslo ministerija.

ŠMM taip pat ragina minimalų stojamąjį balą įsivedančias aukštąsias mokyklas informaciją apie tai ministerijai pateikti iki vasario 1 dienos. Švietimo ir mokslo ministerija gautus duomenis ketina apibendrinti ir skelbti viešai.

2014 metais mažiausią stojamąjį balą buvo įsivedusios keturios iš 47 aukštųjų mokyklų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų