REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno rajone nustatytas pirmasis savivaldos rinkimuose papirkimo atvejis, penktadienį pranešė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

REKLAMA
REKLAMA

Atlikus tyrimą nustatyta, kad pernai gruodžio 21 dieną Darbo partijos kandidatas į Kauno rajono tarybą Antanas Makarevičius šiurkščiai pažeidė draudimą papirkti rinkėjus ar rinkimų teisę turinčius asmenis.

REKLAMA

Panaudodamas Darbo partijos ir savo paties vardu įsteigto labdaros ir paramos fondo „Pasidalinkime“ logotipus, kandidatas kartu su savanoriais Samylų kaimo gyventojams dalijo 1,45 eurų (5 litų) vertę viršijančias dovanas, nedeklaruotas Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK).

Imtis tyrimo Kauno rajono savivaldybės rinkimų komisiją paskatino gautas skundas.

Skunde išdėstytus faktus patvirtino dešimt socialiniame tinkle „Facebook“ atspausdintų nuotraukų su atitinkamais tekstais. Jose matyti, kad ant kiekvieno dovanų paketo yra Darbo partijos bei kandidato į savivaldybės tarybą A. Makarevičiaus vardu įsteigto fondo logotipai. Pats kandidatas, kaip ir jam talkinantys savanoriai, dovanas dalijo segėdami ženklelius su Darbo partijos logotipu.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak VRK, politinį šios neva socialinės akcijos turinį patvirtina ir tai, kad dalijamus paketus gaunantys rinkėjai suvokė, kas jiems parūpino ir apdovanojo tomis gėrybėmis. Po viena nuotrauka, kurioje matyti žaislinis Kalėdų Senelis megzta kepure ir šaliku, išspausdintas autorizuotas atsiliepimas: „Ačiū Darbo partijai už dovanas, maloniai nustebino“.

Surinkti duomenys savivaldybės rinkimų komisijai leido daryti išvadą, kad rinkėjams dalijamų paketų vertė gerokai viršija didžiausią leidžiamą vertę – 1,45 euro. Nuotraukos įrodo, kad kiekvieno iš įvairaus maisto (rūkytos žuvies, šokoladinių saldainių dėžutės) atskira vertė yra didesnė už maksimalią nustatytą ribą. Tai patvirtina ir pačių dovanas gavusių kaimo gyventojų atsiliepimai, publikuoti „Facebook“, kuriuose dėkojama už „kaip niekada dosnius šventinius maisto paketus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įvykio aplinkybes tyrusios rinkimų komisijos tyrimo grupės nuomone, Kauno rajono rinkėjų papirkimas laikytinas pažeidimu dar ir dėl to, kad dykai dalijant maisto bei kitokių prekių paketus, įtaka buvo padaryta daugeliui asmenų.

Savo kaltės A.Makarevičius nepripažino, nors paties dovanų dalijimo fakto neneigė. Tačiau vos pradėjus įvykio aplinkybių tyrimą, iš „Facebook“ buvo pašalinta visa su tiriamuoju pažeidimu susijusi medžiaga.

A.Makarevičius yra viešosios įstaigos „Ekoagros“ direktorius, Kauno rajono savivaldybės tarybos narys, mero pavaduotojas.

REKLAMA

Jis savivaldybės rinkimų komisijai parašė pasižadėjimą laikytis Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo nuostatų.

Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymas draudžia prasidėjus rinkimų politinei kampanijai tiesiogiai ar netiesiogiai pirkti rinkėjų balsus, dovanomis, paslaugomis ar kitokiu atlyginimu skatinti rinkėją dalyvauti arba nedalyvauti rinkimuose, balsuoti už arba prieš vieną ar kitą kandidatą, taip pat žadėti už balsavimą atsilyginti rinkėjams po rinkimų.

Rinkėjų papirkimu nelaikomas spausdintos medžiagos, taip pat mažareikšmių daiktų, kurių vertė yra iki 1,45 euro (5 litų), pažymėtų politinės partijos, rinkimų komiteto, kandidatų sąrašo, kandidato simbolika, deklaruotų VRK (paskelbus jos interneto svetainėje) ir skirtų partijai, komitetui, kandidatų sąrašui ar kandidatui propaguoti, neatlygintinas platinimas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų