REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konkursas „Švari kalba – švari galva“, pernai sulaukęs rekordinio – 12 tūkstančių – dalyvių skaičiaus, organizuojamas jau aštuntą kartą. Informacines technologijas, be kurių neįsivaizduojamas šiuolaikinio jaunimo gyvenimas, ir lietuvių kalbą susiejantis konkursas vėl kviečia moksleivius prie kompiuterio pademonstruoti savo gimtosios kalbos žinias ir gebėjimą jas pritaikyti kasdienybėje.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak vieno iš konkurso organizatorių Švietimo ir mokslo ministerijos kanclerio Dainiaus Numgaudžio, dalyvių kasmet vis gausėja. „Konkursas auga, plečia geografines, taip pat mokinių amžiaus ribas. Svarbu, kad rašyti lietuviškomis raidėmis ir vartoti taisyklingą lietuvių kalbą skatinantis gražia tradicija tapęs konkursas suburia Lietuvoje ir užsienyje besimokančius mokinius. Jau pernai savo kalbos žinias ir praktinius gebėjimus jame demonstravo lietuviškų mokyklų mokiniai iš Latvijos, Vokietijos, Lenkijos, Baltarusijos, Rusijos“, – sako kancleris Dainius Numgaudis.

REKLAMA

Konkursas „Švari kalba – švari galva“ tradiciškai vyks dviem etapais. Šiemet prakalbinti kompiuterį lietuviškai kviečiami Lietuvos bendrojo ugdymo ir užsienio lietuviškų mokyklų 5–10 klasių moksleiviai. Užduotys bus atliekamos specialiai konkursui sukurtoje svetainėje www.lituanika.lt, kurioje nuo šiandien prasideda registracija į konkursą.

„Jau aštuntus metus iš eilės griausime mitą, kad elektroninė erdvė ir lietuvybė – du nesuderinami dalykai. Mokiniai imlūs naujovėms. Todėl siekiame, kad patrauklios lietuvių kalbos technologijos kaip įmanoma labiau gelbėtų ugdymo procese, motyvuotų naudoti lietuvišką programinę įrangą, skatintų dirbti kompiuteriu lietuvių kalba“, – kalbėjo konkurso „Švari kalba – švari galva“ sumanytojos, Europoje pirmaujančios kalbinių technologijų įmonės „Tilde IT“ direktorė Renata Špukienė.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus Gabijos gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Alina Armonienė atkreipė dėmesį, kad kiekvieno save gerbiančio žmogaus pareiga – taisyklinga kalba, kuria nuolat reikia rūpintis ir ją puoselėti. „Šis konkursas atlieka reikšmingą ugdymo funkciją, nes į jį įtraukiamos įvairaus amžiaus mokinių grupės, kurių kalbos vartojimo įgūdžiai dar tik formuojasi. Kartais labai svarbu tinkamu metu ir tinkamais būdais jaunuoliams parodyti, kad ir naudojantis informacinėmis technologijomis lietuvių kalbą išmokti ir vartoti paprasta ir lengva“, – sako pedagogė Alina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konkurso „Švari kalba – švari galva“ organizatoriai atkreipia dėmesį, kad konkurso metu bus galima naudotis visais virtualiais šaltiniais, taip pat programine įranga „Tildės Biuras“. Ši programinė įranga turėtų pagelbėti tiek konkurso dalyviams, tiek visiems besimokantiems lietuvių kalbos bei norintiems kalbėti taisyklingai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų