REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš mokyklą ugdys visus šešiamečius

Nuo rugsėjo 1-osios bus privalomas priešmokyklinis ugdymas, tad šešiamečių tėvams, nusprendusiems dar neugdyti vaiko, grės tokia pat administracinė atsakomybė kaip ir neleidžiant jo į mokyklą.

REKLAMA
REKLAMA

 

Privalės lankyti

Priešmokyklines grupes lanko daugiau kaip 95 procentai Lietuvos šešiamečių. Švietimo ir mokslo ministerija skelbia, kad priešmokyklinis ugdymas nuo kitų mokslo metų bus privalomas visiems vaikams, kuriems tais kalendoriniais metais sueina šešeri.

REKLAMA

Atnaujinta bendroji priešmokyklinio ugdymo programa taip pat bus diegiama nuo šių metų rugsėjo 1-osios. Joje ypač akcentuojami vaiko socialiniai, pažintiniai, kūrybiniai, mąstymo gebėjimai. Išskiriami bendravimo su bendraamžiais ir suaugusiaisiais gebėjimai: draugiškumas, noras priklausyti grupei, bendrauti ir bendradarbiauti, geranoriškumas ir pan. Privalomam šešiamečių priešmokykliniam ugdymui valstybės biudžete numatyta papildomai skirti beveik 1,5 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Zita Satkauskienė sako, kad nuo rugsėjo visi šešiamečiai bus ugdomi po keturias valandas per dieną. Tokie vaikai sėkmingiau save realizuoja, lengviau adaptuojasi mokykloje. Priešmokyklines grupes lankiusiesiems geriau sekasi mokytis. Ilgalaikiai tarptautiniai tyrimai rodo, kad daroma ir teigiama nauda visam tolesniam žmogaus gyvenimui.

Tėvai, neleisiantys savo vaikų į priešmokyklinio ugdymo grupes, bus baudžiami administracine tvarka, t. y. lygiai taip pat, kaip ir už neleidimą į mokyklą – iš pradžių įspėjimu, o vėliau nemenka bauda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Trūksta socializacijos

Z. Satkauskienės teigimu, dabar priešmokyklinis ugdymas yra visuotinis. Pasak jos, savivaldybės turėjo sudaryti visiems sąlygas lankyti grupes. Miesto Savivaldybės duomenimis, iš 1069 penkiamečių ikimokyklinio ugdymo įstaigose dabar neugdomi 178. Tad maždaug tiek vaikų turėtų prisijungti rugsėjį. Pasak Z. Satkauskienės, tai nėra mažai. Jie bus priimami į mažiau vaikų turinčias grupes, bet gali būti sudarytos trumpo buvimo grupes.

Iš 979 šešiamečių šiemet priešmokyklinio ugdymo grupių nelanko 159 – apie 16 procentų. Tačiau negalima teigti, kad šie vaikai neprižiūrimi. Pasak vyriausiosios specialistės, jie paprastai namie labai gerai prižiūrimi, turi aukles.

REKLAMA

Į mokyklas šie vaikai ateina gerai pasirengę – skaitantys, rašantys, skaičiuojantys, tačiau pastebima, kad trūksta socializacijos, gebėjimų būti grupėje. Klasėse tokių būna net po kelis.

Be to, dalis tokių vaikų lanko neformaliojo ugdymo įstaigą ar privatų miesto darželį, tad gali būti neįtraukti į sąrašą. Pavasarį Švietimo skyrius imsis iniciatyvos surasti ir suskaičiuoti visus tokius vaikus, informuoti jų tėvus apie privalomą priešmokyklinį ugdymą.

 

Pakeista programa

Švietimo ir mokslo ministerija skelbia, kad dauguma Europos Sąjungos šalių peržiūri savo ankstyvojo ugdymo (nuo gimimo iki privalomo mokymosi mokykloje pradžios) politiką. Kai kurios šalys ankstina privalomojo mokymosi mokykloje pradžią – privalomasis mokymas pradedamas nuo 6,5 ar net 4 metų. Kaip minėta, Lietuvoje pakeista bendroji priešmokyklinio ugdymo programa. Pasak Z. Satkauskienės, tai padaryta dar pernai, tačiau įsigalios nuo kitų mokslo metų.

Norima suvienodinti kompetencijas, pradinukų ir ikimokyklinukų pasiekimų vertinimą. Siekiama, kuo lanksčiau kiekvienam vaikui pritaikyti ugdymo turinį, kuo sėkmingiau šešiametį parengti mokyklai.

 

Daiva SAVICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų