REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė kreipėsi į ES žemės ūkio komisarą Filą Hoganą (Phil Hogan) dėl galutinės aktyvaus ūkininko sąvokos išaiškinimo. „Vienas pagrindinių naujosios BŽŪP reformos elementų – nukreipti tiesioginę paramą tik aktyviems ūkininkams ir kiek įmanoma užtikrinti, kad parama nebūtų mokama gavėjams, kurie žemės ūkio produkcijos gamybos iš tikrųjų nevykdo arba vykdo ją minimaliai“, – pažymi žemės ūkio ministrė.

REKLAMA
REKLAMA

Dabartiniuose ES teisės aktuose yra pateiktas toks ūkininko apibrėžimas, kuris nepalieka valstybėms narėms veiksmų laisvės toliau apibrėžti, ką reiškia gamyba, derliaus nuėmimas ir pan. Tačiau pagal Europos Komisijos gaires valstybės narės gali nustatyti žemės ūkio paskirties žemės išlaikymo kriterijus, kad ši žemė išliktų tinkamos būklės ganyti ir kultivuoti, be to, nustatyti minimalią veiklą, kurią reikia vykdyti pievose ir ganyklose. Minimalios veiklos pievose ir ganyklose apibrėžimo kriterijus didele dalimi lemia Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) reikalavimai. Tačiau, kaip pažymi žemės ūkio ministrė V. Baltraitienė, pagal juos neturėtų būti draudžiama skirti ūkininkams paramą pagal praėjusio laikotarpio gamybos lygį. Atsižvelgdama į PPO nustatytas sąžiningos konkurencijos taisykles, Lietuva sutinka, kad reikalavimas pievas ir ganyklas deklaruojantiems ūkininkams laikyti gyvulių esamais gamybos metais pažeidžia PPO principus, tačiau teiraujasi, ar toks pažeidimas būtų ar ne, jei ūkininkams būtų taikomas reikalavimas būti laikius gyvulių tam tikru laikotarpiu praeityje. Pvz., ar kriterijus, pagal kurį pievas 2015 m. deklaruojantys ūkininkai turėtų teisę į paramą, jei 2014 m. laikė gyvulių, neprieštarautų PPO nuostatoms.

Ministrės laiške ES komisarui pažymima, jog Lietuva laukia paaiškinimo, ar tokia aktyvaus ūkininko sąvokos interpretacija būtų teisinga ir neprieštarautų PPO reikalavimams. Jei atsakymas būtų teigiamas, šia nuostata būtų remiamasi skiriant tiesiogines išmokas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų