REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Jolanta Šidlauskienė

Ekovairavimas – mistinis žodis daugeliui vairuotojų, rašo savaitraštis „Šiauliai plius“. Pasirodo, pakoregavus savo vairavimo įpročius ir susikūrus kitokį vairavimo stilių, galima ne tik tausoti aplinką, bet ir sumažinti kuro sąnaudas. Patarimus pagal ekovairavimo taisykles dalija P. Kriščiūno vairavimo mokyklos instruktorius Algis Skrodenis. - Ekovažiavimo esmė – iš vietos pajudėti palengva, stabdyti tik tiek, kiek būtina, važiuoti tolygiai.

REKLAMA
REKLAMA

- Ekovairavimas leidžia sutaupyti nuo 5 iki 15 procentų degalų, kai kuriais atvejais ir daugiau, priklauso nuo važiavimo ir automobilio techninių galimybių.

REKLAMA

- Užvedę automobilio variklį, stenkitės pajudėti iš vietos nedideliu greičiu. Žiemą automobilį užtenka pašildyti tiek, kiek reikia laiko nuvalyti langus.

- Stebėkite automobilių srauto judėjimą, palaikykite pastovų važiavimo greitį, varikliui dirbant mažomis apsukomis.

- Stebėkite kelią kiek galima toliau į priekį ir pagal tai rinkitės automobilio greitį. Artėdami prie sankryžos, išnaudokite automobilio inerciją. Mažindami greitį tolygiai, nesustosite prie šviesoforo ir judėsite su visu srautu.

REKLAMA
REKLAMA

- Automobilio su mechanine pavarų dėže pavaras perjunkite tada, kai variklio apsukos pasiekia 1000 apsisukimų per minutę. Pavarą pasirinkite pagal važiavimo greitį. Pirmąja pavara važiuojant lygiu keliu, pajudėkite per automobilio ilgį, tada junkite antrą pavarą (20 km/h), o trečiąją – kai variklio apsukos pasiekia 1000 aps/min. Jeigu greitis – beveik 40 km/h, junkite ketvirtą pavarą, penktąją – 50 km/h. Stenkitės važiuoti tolygiai: varikliui dirbant žemomis apsukomis, junkite kuo aukštesnę pavarą.

- Ne mažiau svarbi – automobilio techninė būklė. Laiku pakeiskite tepalus, filtrus, kartą per mėnesį patikrinkite padangų slėgį, kuris turi atitikti techninius automobilio reikalavimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Nevežiokite bagažinėje nereikalingų, sunkių daiktų. Jei nėra reikalinga, nuimkite nuo stogo bagažinę ir laikiklius, kurie didina vėjo pasipriešinimą, dėl to didėja kuro sąnaudos ir teršiama gamta.

- Jeigu važiuojate dideliu greičiu, patartina užsidaryti langus, stoglangį, kad būtų mažesnis vėjo pasipriešinimas.

- Važiuojant užmiestyje, ekonomiškiausias greitis – 90–100 km/h, nesvarbu, kokio galingumo yra automobilio variklis.

- Jeigu yra galimybė, nesinaudokite elektriniais prietaisais: kondicionavimo sistema, elektriniais veidrodėliais, šildomomis sėdynėmis, nes taip pat padidėja kuro sąnaudos.

REKLAMA

- Tegul automobilis rieda įjungta pavara. Greitis mažės dėl variklio stabdymo poveikio. Kai įjungta pavara, galima išvengti nenumatyto greitėjimo.

- Važiuojant dideliu greičiu ir esant aukštoms apsukoms, didėja degalų sąnaudos.

- Priartėti prie kito automobilio reikia tiek, kad jam įsijungus avarinį signalą, jums nereikėtų pavažiuoti atgal. Kelyje prie kito automobilio nevažiuokite nei per arti, nei per toli.

- Jeigu atvažiavus stovėti tenka ilgiau nei minutę, variklį užgesinkite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų