REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugumos Lietuvos universitetų minimalūs stojimo balai 2015-iems metams svyruoja nuo 1 iki 3, o didžioji dalis kolegijų numatė 0,8 balo slenkstį.

Daugumos Lietuvos universitetų minimalūs stojimo balai 2015-iems metams svyruoja nuo 1 iki 3, o didžioji dalis kolegijų numatė 0,8 balo slenkstį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sausio pabaigoje Švietimo ir mokslo ministerija paragino šalies universitetus numatyti minimalų stojimo balą, kuri būtų ne mažesnis nei 1, nors tai ir nėra privaloma pagal įstatymą. Apie minimalius stojimo balus ministerijai iki savaitgalio pranešė 14 šalies universitetų ir 12 kolegijų.

REKLAMA

ŠMM viešųjų ryšių skyrius BNS nurodė, kad „kitos aukštosios mokyklos apie savo minimalius balus informuos kiek vėliau, nes skirtingose aukštosiose mokyklose egzistuoja skirtingos balo tvirtinimo procedūros“.

Konkursinis balas stojantiesiems į aukštąsias mokyklas apskaičiuojamas konvertavus keturių mokomųjų dalykų – brandos egzaminų arba metinių pažymių – rezultatus į 10 balų sistemą.

Apie tai, kad minimalus stojamasis balas balas bus vienetas, ŠMM pranešė Aleksandro Stulginskio universitetas ir Kazimiero Simonavičiaus universitetas. Kad netaikys minimalaus stojamojo balo, informavo Baltstogės universiteto filialas Ekonomikos – informatikos fakultetas.

REKLAMA
REKLAMA

Bent su 1,2 siekiančiu minimaliu stojamuoju balu būsimi studentai galės įstoti į Šiaulių universitetą, su 1,5 - į Vilniaus Gedimino technikos universitetą.

Apie dvejetą siekiantį minimalų stojamąjį balą nurodė daugiausiai aukštųjų mokyklų. Bent su tokiu balu bus įmanoma įstoti į Lietuvos sporto, ISM Vadybos ir ekonomikos, Kauno technologijos ir Lietuvos edukologijos universitetai.

2,5 minimalų stojamąjį balą taikys Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetas.

Vilniaus universitetas stojantiesiems 2015 metais taikys 3 siekiantį minimalų stojamąjį balą. Menų studijų programoms tokį patį balą taikys Lietuvos muzikos ir teatro akademija bei Vytauto Didžiojo universitetas. Kitoms studijų programoms šie universitetai taikys atitinkamai 1 ir 2.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp kolegijų didžiausius minimalius stojamuosius balus taikys Vilniaus kolegija (1,1) ir Šiaulių valstybinė kolegija (1).

Žemaitijos kolegija taikys 0,85 minimalų stojamąjį balą.

Socialinių mokslų kolegija, Vilniaus dizaino kolegija, Klaipėdos valstybinė kolegija, Lietuvos verslo kolegija, Kauno technikos kolegija, Vilniaus technologijų ir dizaino kolegija, Tarptautinė teisės ir verslo aukštoji mokykla, Alytaus kolegija ir Šv. Ignaco Lojolos kolegija nurodė tokį minimalų stojamąjį balą, kokį rekomendavo nurodyti ŠMM - 0,8.

REKLAMA

2015 metais pretenduojantiems gauti valstybės finansavimą studijoms reikės būti išlaikius bent du brandos egzaminus: lietuvių kalbos ir literatūros (valstybinį – stojant į universitetus, valstybinį arba mokyklinį – stojant į kolegijas) ir užsienio kalbos valstybinį egzaminą. Priėmimo į mokamas studijas sąlygas nusistato kiekviena aukštoji mokykla. Stojantiems į valstybės finansuojamą vietą minimalią kartelę nustato Švietimo ir mokslo ministerija.

ŠMM gautus duomenis ketina apibendrinti ir skelbti viešai.

Šiuo metu Vyriausybei svarstyti pateiktos šio įstatymo pataisos, pagal kurias aukštosios mokyklos įsivesti minimalų stojamąjį balą privalėtų. Minimalių balų įvedimui yra pritarusi Lietuvos universitetų rektorių konferencija.

2014 metais mažiausią stojamąjį balą buvo įsivedusios keturios iš 47 aukštųjų mokyklų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų