REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Vyriausybė trečiadienį spręs, ar teikti Seimui įstatymų pataisas, kurios leistų Lietuvoje registruoti transporto priemones su vairu dešinėje pusėje.

REKLAMA
REKLAMA

Susisiekimo ministerijos Vyriausybei teikiamuose įstatymų pataisų projektuose numatyta, kad registruoti būtų galima tik tas transporto priemones su vairu dešinėje, kuriose įgyvendinti saugumo reikalavimai: yra įrengti periskopiniai priekinio vaizdo veidrodžiai, taip pat vaizdo stebėjimo įranga bei monitorius, kurie reikalingi užtikrinti priekiniam matomumui lenkiant kitas transporto priemones, sukant į kairę ar apsisukant.

REKLAMA

Pataisomis siūloma, kad tokių transporto priemonių apšvietimas taip pat turėtų būti pritaikytas eismui dešiniąja kelio puse, t. y. kad šviesos neakintų kitų eismo dalyvių, taip pat bus privaloma tinkamai įrengti šoninio vaizdo veidrodėlius.

Bent vienos dešiniavairių automobilių keleiviams skirtos durys privalės būti dešinėje pusėje, kad keleiviai nebūtų laipinami į važiuojamąją dalį.

Krovininiai automobiliai, kurių leidžiamoji masė yra daugiau nei 7,5 tonos ir kurie skirti vežti ne daugiau kaip aštuonis keleivius, privalės turėti plataus stebėjimo kampo ir (arba) artimo vaizdo veidrodžius.

REKLAMA
REKLAMA

Techninius reikalavimus dešiniavairiams automobiliams nustatyti įpareigojama Valstybinė kelių transporto inspekcija.

Šie projektai teikiami vykdant Europos Sąjungos (ES) Teisingumo Teismo bei Lietuvos Konstitucinio Teismo (KT) sprendimus.

Konstitucinis Teismas praėjusį penktadienį nustatė, kad draudimas nuolatiniams Lietuvos gyventojams vairuoti automobilius, kurie turi vairą dešinėje pusėje, prieštarauja Konstitucijai.

KT teigimu, Kelių eismo taisyklės ir įstatymų normos prieštarauja lygiateisiškumo principams, automobilį su vairu dešinėje pusėje Lietuvoje laikinai gali vairuoti tik užsieniečiai ir užsienyje gyvenantys lietuviai. Tuo metu nuolatiniams Lietuvos gyventojams tai draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

KT savo sprendimu patvirtino ES Teisingumo Teismo pernai kovą pateiktą išvadą, jog draudimas registruoti Lietuvoje dešiniavairius automobilius yra neproporcingas ir pažeidžiantis ES teisę.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų