REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nijolė Mitkevičienė

Šiaulių apygardos teismas paskelbė nuosprendį 21 metų šiauliečiui Dovydui Barsukui. Už plėšimą, už pasikėsinimą nužudyti ir už nužudymą jam skirta 16 metų laisvės atėmimo bausmė, jis privalės atlyginti turtinę bei neturtinę žalą.

REKLAMA
REKLAMA

Norėjo tik apiplėšti?

D.Barsukas, kuriam tada nebuvo nė dvidešimties, pagarsėjo kaip taksistų siaubas: vieną subadė, kuris tik laimingo atsitiktinumo dėka liko gyvas, o kitą nužudė. Koks tikrasis tokio poelgio motyvas, taip ir liko neaišku, tik bylą išnagrinėjusi teisėjų kolegija konstatavo, kad nėra tiesioginių įrodymų, jog pirmąją savo auką D.Barsukas norėjo nužudyti. Teismo nuomone, veikiausiai jis norėjo jį tik apiplėšti. Tokią išvadą teismas padarė iš to, kad iš taksi automobilio sužalotas vyriškis pabėgo, o D.Barsukas jo nesivijo. Jis tik susirinko automobilyje buvusius daiktus ir pasišalino. Todėl jam inkriminuota veika – pasikėsinimas nužudyti – buvo perkvalifikuota į nesunkų sveikatos sutrikdymą dėl savanaudiškų paskatų.

REKLAMA

Grobis – 100 litų

Pirmoji D.Barsuko auka buvo sužalota 2013 metų balandžio 25-ąją ir tai atsitiko gerokai už Šiaulių esančiame Noreikių kaime. 54-erių taksi vairuotojas iš Draugystės prospekto į Noreikių sodus atvežęs keleivį už paslaugą paprašė 20 litų. Keleivis, kaip rodėsi, ramiai padavė šimtinę. Bet kol vairuotojas skaičiavo grąžą, nei iš šio, nei iš to, be jokio konflikto, keleivis smogė jam peiliu. Vairuotojas, kuris tuo metu nebuvo prisisegęs saugos diržo, sugebėjo iššokti iš automobilio ir pabėgti. Tai jį ir išgelbėjo, nors sužalojimai buvo rimti: diagnozuotos durtinės kaklo ir galvos žaizdos. Taksi vairuotojo užpuolikas susirankiojo automobilyje išmėtytus pinigus ir pasišalino. Laimei, sužeistas vairuotojas neprarado šalto proto ir gebėjo prisišaukti pagalbą, kas jį ir išgelbėjo nuo mirties.

REKLAMA
REKLAMA

„Žygį“ pakartojo

Nepraėjus nė savaitei nuo šio įvykio, Šiauliuose peiliu vėl buvo subadytas taksi vairuotojas ir šįkart tai baigėsi žmogaus mirtimi. Dėl daugybinių durtinių ir pjautinių žaizdų kakle, veide ir galvoje subadytasis mirė medikų automobilyje. Kaip tuokart pasakojo Šiaulių greitosios medicinos pagalbos stoties vadovė E.Kukaitienė, jiems apie nelaimę Dainavos take pranešė anonimas. Paskambinęs vyriškis pasakė, kad taksi automobilyje sėdi kraujuojantis vyras. Atvykusi greitoji vyriškį rado jau merdintį, agonijos būsenos, nebeaptiko pulso. Nors medikai darė viską, kad išgelbėtų 71-erių taksisto gyvybę, ji užgeso greitosios medicinos pagalbos automobilyje, šiam vos įriedėjus į Priėmimo skyriaus teritoriją. Iš taksi automobilio tąkart nieko nepagrobta. Teismo medicinos ekspertai nustatė, kad nužudytajam žmogui peiliu į įvairias kūno vietas buvo smogta daugiau kaip 20 kartų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne dėl visko prisipažino

Savo kaltę D.Barsukas pripažino tik dėl pirmosios aukos, kuriai pavyko išgyventi. Taip, jis taksistą sužalojęs, jį apiplėšęs, bet jokiu būdu nenorėjęs nužudyti. Tuo tarpu dėl antrojo užpuolimo ir garbaus amžiaus taksi vairuotojo nužudymo jis esąs nekaltas, jis to nedaręs. Į teisėjų klausimą, kodėl tuomet ikiteisminio tyrimo metu šią nuodėmę prisiėmė, teisiamasis atsakė, kad jį suklaidinę prokurorai, jis ne taip klausimą supratęs ar pan.

Tačiau apygardos teismo teisėjų kolegija tokius „suklaidinimus“ atmetė kaip teisiamojo gynybinę versiją, nes byloje surinkta pakankamai daug medžiagos, įrodančios šį D.Barsuko nusikaltimą. Tai ir liudytojų parodymai, ir ekspertų išvados, ir taksi automobilyje bei ant kaltinamojo rūbų rastos mikrodalelės.

REKLAMA

Kalėjimas ir bauda

Teismas D.Barsukui už įvykdytus nusikaltimus skyrė 16 metų nelaisvės, taip pat jis nukentėjusiems privalės atlyginti daugiau kaip keturių tūkstančių eurų turtinės ir 35 tūkstančius eurų neturtinės žalos. Be to, jis privalės atlyginti ir Šiaulių teritorinei ligonių kasai už sužaloto vairuotojo gydymą. Tačiau, kaip dažniausiai tokiose bylose būna, sunkiai tikėtina, kad materialinė žala kada nors bus atlyginta. Vos gyvenimą pradėjęs nuteistasis jokio savo turto neturėjo ir vargu ar kalėjime jo įgis.

REKLAMA

Užpuolimai būna dažni

Taksi vairuotojų užpuolimai yra gan dažni nusikaltimai. Tuo metu, kai siautėjo D.Barsukas, dar vienam taksi vairuotojui vidurnaktį peiliu buvo sužalotas kaklas viename Krymo gatvės namų. Tuokart pirmieji į nelaimės vietą atskubėjo policininkai ir tai lėmė, kad nelaimė nesibaigė tragedija. Išgirdę netoli Lieporių prekybos centro riksmą, Tilžės gatvėje dirbę pareigūnai metėsi šauksmo pusėn. Čia jie pamatė šalia taksi automobilio krauju plūstantį vairuotoją ir skubiai iškvietė medikus, o patys ėmė naršyti mikrorajoną. Buvo pasitelktas ir kinologas su šunimi. Tačiau netrukus įvykiai pasisuko kiek netikėta linkme. Bendruoju pagalbos telefonu buvo pranešta, kad į Tilžės gatvėje esančią degalinę įlėkė jaunas vyras, kuris prašo skubiai kviesti policiją, nes jis ką tik perrėžęs gerklę taksi vairuotojui. Vaikinas buvo labai susijaudinęs, kalbėjo nerišliai. Degalinės operatorė įvykdė prašymą, nes informacija buvo pernelyg rimta, kad būtų aiškinamasi smulkiau. Pareigūnai, atskubėję į degalinę, iš kurios buvo pasiųsta informacija, ten rado ir vyriškį. Vėliau išsiaiškinta, jog tai buvo policijai iki tol nežinomas 27-erių Gytarių mikrorajono gyventojas. Jam buvo nustatytas lengvas, 1,26 promilių girtumas. Kodėl šitaip pasielgė, užpuolikas gebėjo paaiškinti tik tiek, kad jam kažkas „užplaukė“. Taksi vairuotoją sužalojęs vyriškis į automobilį įsėdo Lyros gatvėje ir paprašė nuvežti į V.Bielskio gatvę. Ten paprašė vairuotojo palaukti. Paskui paprašė nuvežti dar į kitą vietą, paskui – dar. Vairuotojui kilo įtarimas, kad kažkas čia ne taip, jam pasirodė, kad šis važinėjimasis yra betikslis, todėl paprašė keleivio susimokėti 25 litus ir palikti jo automobilį. O kai atsigręžė į keleivį, sėdėjusį už nugaros, jo rankoje vietoj pinigų išvydo peilį, o paskui pajuto krūtine bėgančią karšto kraujo čiurkšlę...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaltina saugos diržus

Po šių įvykių Šiauliuose taksi automobilių vairuotojai ėmė garsiai kalbėti apie tai, jog būtina keisti Kelių eismo taisykles (KET), draudžiančias vairuotojams nesegėti saugos diržų. Vairuotojai sako, kad saugos diržas taksi automobilyje ne apsaugo nuo nelaimės, o tampa kilpa. Kai vairuotojas imamas badyti, jam nebelieka laiko atsisegti diržo ir gelbėtis. Keleivius vežantys taksistai galėjo nesegėti saugos diržo iki 2008 metų rugsėjo 1 dienos. Tačiau 2009 metų gegužę Lietuvą pašiurpinus tragedijai, kai Kauno rajone keleivis nušovė taksi vairuotoją ir nupjovė jam galvą, o taksistams ėmus rengti protesto akcijas, Susisiekimo ministerijos iniciatyva KET buvo papildytos nuostata, kad taksi vairuotojai gyvenvietėse gali nenaudoti saugos diržų. Tuo pačiu buvo nurodyta, kad tokia nuostata bus taikoma laikinai, iki 2012 metų liepos 1 dienos. Tikėtasi, kad per tiek laiko taksi įmonės apsirūpins pažangesnėmis saugumo priemonėmis – stebėjimo kameromis ar pagalbos mygtukais. Neatsirado. Profesinės sąjungos „Solidarumas“ atstovai kreipėsi į Susisiekimo ministeriją, prašydami taksi vairuotojams padaryti išimtį, tačiau sulaukė atsakymo, kad KET yra taikomos visiems. Kol kas taksi vairuotojai turi tik dvi išeitis: arba savanoriškai užsinerti kilpą, arba pažeisti KET. Už pažeidimą – vairavimą neprisisegus saugos diržo – numatyta bauda nuo 100 iki 200 litų. Už pakartotinį tokį pat nusižengimą – nuo 200 iki 300 litų arba teisės vairuoti transporto priemonės atėmimas mėnesiui. Šiaulių taksistai sako, kad yra ir trečia išeitis – vėl rengti protesto akcijas ir kovoti dėl teisės nesegėti saugos diržų.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų