REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Moterys nori atsidavimo, vyrams reikia sekso, taip? Pasirodo, šie stereotipai yra nesąmonės ir be to, mūsų skoniai kinta.

 Moterys nori atsidavimo, vyrams reikia sekso, taip? Pasirodo, šie stereotipai yra nesąmonės ir be to, mūsų skoniai kinta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbant apie romantiškus santykius, evoliucija priderino mūsų potraukius. Kaip povai daro įspūdį savo plunksnomis, taip ir heteroseksualūs žmonės ieško iškalbingų gero partnerio ženklų, liudijančių jo reprodukcinį tinkamumą. Moterys nori vyriškų, dominuojančių vyrų – saugojančių ir aprūpinančių, turinčių aukštą testosterono lygį ir gerus genus, kurie gali būti perduodami atžaloms. Vyrai ieško moteriškų moterų, kurių smėlio laikrodžio formos figūra byloja apie puikų vaisingumą. Bent jau taip dažnai sakoma. Jei visada manėte, kad tai pernelyg supaprastinta, esate teisūs. Vis daugiau tyrimų rodo, kad potraukio taisyklės turi daug daugiau niuansų. Mūsų polinkiai yra asmeniški ir lankstūs, juos formuoja tokie faktoriai, kaip aplinka, socialinis statusas ir ekonominės perspektyvos. Metas peržiūrėti stereotipus ir perrašyti taisykles.

REKLAMA

Mitas nr. 1: moteris vilioja turtas ir statusas

Kai paprašoma įvertinti partnerio savybių svarbą, vyrai patrauklumą vertina aukščiau, nei moterys, o moterys vertina turtą ir ambicijas labiau, nei vyrai. Bet žmonių sakomi norai ir tikrieji jų pasirinkimai nebūtinai sutampa. Paulas Eastwickas ir Eli Finkel Texaso universitete, Austine, išsiaiškino, kad nors surengto greitojo pasimatymo dalyviai išreiškė numanomus lyčių skirtumus, susėdusios su potencialiais partneriais abi lytys didžiausią svarbą skyrė fiziniam patrauklumui, paskui asmenybei ir tada uždarbiui.

Vyrų ir moterų prioritetai dažnai priklauso nuo to, kokių santykių jie ieško, sako Steve'as Stewart-Williamsas iš Swansea universiteto, JK. „Vienos nakties nuotykiams ir kitiems trumpalaikiams santykiams, moterys paprastai teikia daug svarbos gerai vaikino išvaizdai – dažnai daugiau, nei vyrai.“ Pačios moters uždarbis taip pat svarbus. Internetinėje daugiau nei 4000 moterų apklausoje, Fhionna Moore iš Dundee universiteto, JK, išsiaiškino, kad savo finansus kontroliuojančios moterys labiau domėjosi partnerių fiziniu patrauklumu, nei jų banko sąskaitos dydžiu. Kitame tyrime Nicola Koyama iš Liverpoolio John Moores universiteto, JK, išsiaiškino, kad kuo labiau feministinis buvo moterų požiūris, tuo mažiau svarbos jos teikė partnerio uždarbiui ir joms labiau patiko „geri ir suprantantys“, bei „kūrybingi“ vyrai. „[Vakarų] moterų preferencijos skiriasi nuo ankstesnių kartų,“ pažymi ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų