REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Pirmadienį, minint Vasario 16–ąją, Kaune vyko Lietuvos tautinio sąjungos (LTJS) organizuojamos eitynės.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes niekada neskaičiuojame, kiek žmonių susirenka. Oras gražus, renginių daug – ateina tie, kam yra svarbu būtent taip paminėti. Kiek ateis, tiek džiaugsimės“, – žurnalistų paklaustas, kiek dalyvių šiemet tikisi eitynėse sakė LTJS atstovas Julius Panka.

REKLAMA

Pernai eitynės pritraukė apie 2 tūkst. dalyvių. Šiemet, policijos duomenimis, eisenoje dalyvavo apie 1 tūkst. žmonių. Pasak J.Pankos, vienas iš renginio akcentų buvo karinis konfliktas Ukrainoje.

„Tiek Lietuvoje, tiek visoje Europoje dabar aktualus yra Ukrainos klausimas. Tikrai mes išreiškiame paramą mūsų broliams, kurie kovoja prieš labai didelę agresiją, labai didelį pavojų. (...) Nebandome gadinti šventės, nes tikrai, jeigu kalbėsime apie tai, kas vyksta dabar Ukrainoje, tai ten tikrai liūdna ir baisu kas vyksta. Tačiau mes ir švęsdami galime kažkaip palaikyti, turėti juos mintyse“, – sakė J.Panka.

REKLAMA
REKLAMA

Į renginį išreikšti savo nepritarimo kaip įprasta atvyko Simono Wiesenthalio biuro Jeruzalėje direktorius Efraimas Zuroffas (Efraimas Zurofas) ir vienas garsiausių pasaulyje jidiš filologų Dovydas Kacas. Rodydami tarpukario Lietuvos žydų, minėjusių Vasario 16–ąją, nuotrauką, jie kalbėjo apie tai, kad šių eitynių dalyviai savo šūkiu „Lietuva – lietuviams“ ir nešamu Juozo Ambrazevičiaus-Brazaičio plakatu verčia nemaloniai jaustis tautines mažumas ir žeidžia Holokausto aukų atminimą

„Eitynės kaip šios siunčia visiškai neteisingą žinią ir nemanau, kad tai yra geras būdas minėti Lietuvos nepriklausomybės dieną. Tai labai svarbi diena, mes labai laimingi, kad Lietuva yra nepriklausoma, bet „Lietuva – lietuviams“ yra žinia, dėl kurios mažumos jaučiasi labai nemaloniai. Eitynėse žmonės nešasi plakatus su J.Ambrazevičiumi–Brazaičiu, kuris palaikė Trečiąjį Reichą. (...) Tai ypač blogas būdas švęsti Lietuvos nepriklausomybę šiandien, kai Rusija tapo grėsme“, – kalbėjo E.Zuroffas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Panka teigė, kad jų netrikdo šie įprasti eitynių palydovai – esą jie tapo įprastu eitynių akcentu.

Paprastai išreikšti nepasitenkinimo eitynėmis ateidavo ir Antifa aktyvistai. Šiemet jų renginyje nebuvo.

Kauno policija informavo, kad eitynės praėjo taikiai, be incidentų, eitynių dalyviai geranoriškai reagavo į policijos pareigūnų ir organizatorių pastabas. Eitynės buvo filmuojamos, todėl policijos pareigūnai papildomai analizuos užfiksuotą medžiagą.

Eitynių dalyviai nuo Ramybės parko žygiavo per miesto centrą – Laisvės alėją ir Senamiestį – iki Rotušės aikštės. Incidentų renginio metu neužfiksuota.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų