REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne gyvybės draudimo bendrovės BTA ekspertai pastebi, jog analizuodami šalies avaringumo priežastis specialistai dažnai mini tradicines aplinkybes: oro sąlygas, kelio dangą, vairavimo įgūdžius, tačiau šiuolaikinio gyvenimo įpročiai taip pat daro didelę įtaką vairuotojo sugebėjimams. Draudimo bendrovė per vieną mėnesį užfiksuoja apie 1700 eismo įvykių.

REKLAMA
REKLAMA

BTA užsakyto rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Spinter tyrimai“ apklausos duomenimis praktiškai visi vairuotojai vairuodami užsiima pašaline veikla. Deja, dažnai už vairo jie atlieka net ne vieną pašalinę veiklą. Populiariausia iš jų - kalbėjimas telefonu (45 proc.), nemažai vairuotojų tuo pačiu metu dar ir rūko, užkandžiauja, geria kavą. O trečdalis vairuojančiųjų pripažino, jog važiuodami mėgsta itin garsiai klausytis muzikos, tai ypač populiaru tarp 18-25 m. jaunimo.

REKLAMA

„Vairuotojai dažnai užsiima pašaline veikla net nesusimąstydami apie jos pasekmes. Jei kalbėjimas telefonu jau yra fiksuojamas kaip oficialus pažeidimas, tai kitos veiklos yra toleruojamos. Pavyzdžiui, muzikos klausymasis gali labai blaškyti ne tik vairuotoją, bet ir aplinkinius. O kai kurie vairuotojai, priešingai, muzikos klausosi per ausines. Tai irgi yra labai pavojinga, nes jie negirdi aplinkos garsų, mažėja dėmesingumas. Kai kurie mokslininkai teigia, kad vairavimui įtakos turi ne tik muzikos garsumas, bet ir jos stilius. Klausoma muzika gali paveikti, paaštrinti vairuojančiojo charakterio bruožus, paskatinti agresiją ar melancholiją“, - teigia ne gyvybės draudimo bendrovės BTA Žalų departamento direktorė Karolina Karpova.

REKLAMA
REKLAMA

Pavojingiausia vairuojant klausytis hip hopo ir roko muzikos

Dauguma užsienyje atliktų tyrimų vieningai rodo, jog pavojingiausia vairuotojams yra hip hopo ir roko muzika. Remiantis Kanados automobilių kompanijos „Kanetix“ užsakytu tyrimu bei Jungtinių Valstijų Macalester koledžo atlikta analize, matyti, kad beveik pusė vairuotojų, kurie klausosi sunkiojo metalo muzikos, yra bent tris kartus bausti už greičio viršijimą. Dėl to paties nusižengimo nubausta penktadalis hip hopo klausytojų, pastarieji surinkę po 3 ar net 4 baudas. Abiejų muzikos stilių gerbėjai taip pat dažnai pareigūnams įkliūna dėl aplaidaus vairavimo, neatsargumo kelyje. Be to, lyginant su kitų muzikos stilių klausytojais, pastarieji sukelia 60 proc. daugiau avarijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu klasikinio roko gerbėjai dažniausiai policijai įkliūna dėl vairavimo išgėrus.

Ar tikrai klasikinė muzika ramina?

Įprasta manyti, kad klasikinė muzika turi raminamąjį poveikį, tačiau „Daily Mail“ publikuotas Londone atliktas eksperimentas atskleidė visai kitokius rezultatus. Eksperimento metu skambant klasikinei muzikai vairuotojai vairavo daug nervingiau, nei važiuodami tyloje. Kita vertus, klausytis itin ramios ar net migdančios muzikos gali būti taip pat pavojinga. Užsienio tyrėjų teigimu, ramios, melancholiškos melodijos gali vairuotoją migdyti, panerti į apmąstymus, vairavimą nukeliant į antrąjį planą.

REKLAMA

Vairuojant rekomenduojama klausytis „Elton John“ „Coldplay“ ir „Norah Jones“

Londono Universito psichologo Dr. Simon Moore teigimu, saugiausia muzika vairuotojams yra tokia, kuri neblaško dėmesio, neskatina agresijos, tačiau ir nemigdo. Geriausia, jei muzikinis ritmas atitinka širdies dūžių ritmą – 60-80 dūžių per minutę. Pasak jų, šiuos kriterijus labiausiai atitinka „Coldplay“, „Elthon John“ bei „Norah Jones“ dainos.

BTA per praėjusius metus užregistravo beveik 11 500 eismo įvykių, kuriems išmokėjo 8mln. 250 tūkst. eurų kompensacijų. O per šių metų pirmą mėnesį 980 eismo įvykių, kurių žalai padengti prireikė 670 000 eurų. Ne gyvybės draudimo bendrovės BTA klientų aptarnavimo tinklas – vienas plačiausių Lietuvoje. Šiuo metu veikia 107 bendrovės atstovybės, klientais kasdien rūpinasi daugiau nei 400 darbuotojų. 2014 m. bendrovė užregistravo 39 tūkst. naujų įvykių ir išmokėjo 27 mln. eurų draudimo išmokų. Pernai ne gyvybės draudimo bendrovė vidutiniškai per vieną mėnesį išmokėjo virš 2 mln. eurų, per vieną darbo dieną išmokėjo vidutiniškai po 100 tūkst. eurų arba per vieną darbo minutę vidutiniškai išmokėjo po 200 eurų draudiminių įvykių žaloms padengti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų