REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Tikrai apėjau ir grįžtu namo“ – po daugiau nei dešimtmetį trukusios kelionės, pagalvojo kanadietis Jean Beliveau, prieš sėsdamas į lėktuvą, skraidinantį jį iš Naujosios Zelandijos namo. Sausio 30 d. sukaks keturi metai po žymiosios jo kelionės aplink pasaulį pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA

Savo gyvenimo iššūkį J. Beliveau pradėjo 2000 m. rugpjūčio 18 d, per savo 45-ąjį gimtadienį. Paskui save tempdamas nedidelį vežimėlį su reikalingiausiais daiktais, atkaklus keliautojas patraukė į nuotykių, pažinčių ir įspūdžių pilną, tačiau didelių valios pastangų pareikalavusį kelią. Ilgos ir varginančios kelionės rezultatas: 11 metų kelyje, per kuriuos įveikta daugiau nei 75 500 kilometrų, pareikalavusių 54 porų visiškai sunešiotų batų. Tačiau aplankyti net 6 žemynai, pabuvota 64 šalyse.

REKLAMA

Tiek laiko praleidęs visiškai nepažįstamuose kraštuose, sutikęs naujų žmonių, susipažinęs su įvairiomis kultūromis, pažinęs ir pagaliau atradęs nematytą pasaulio dalį, jis iš naujo atrado ir tai, ko iš tiesų išėjo ieškoti – save. J. Beliveau prisiminimai, įžvalgos ir atvirumo momentai sugulė jo knygoje „Pėsčiomis aplink pasaulį“, neseniai pasirodžiusioje ir lietuvių kalba.

Pasakodamas apie kelionėje patirtus nuotykius, keliautojas nešykšti linksmų istorijų. Pasirodo, vieną didžiausių išbandymų teko patirti J. Beliveau skrandžiui, ypač mėgaujantis afrikietiškais patiekalais. „Šiurkštus etiopų maistas yra didelis iššūkis mano virškinimo sistemai, ir ji gamina iš jo tiek degiųjų dujų, kad jų pakaktų nubaidyti drakoną“, – tikino kanadietis.

REKLAMA
REKLAMA

Keliautojas su padėka prisimena visus tuos žmones, kurie buvo itin geranoriški ir suskubdavo kaip nors pagelbėti jų šalies keliais žingsniuojančiam svetimšaliui. Kas priglausdavo nakčiai, kas pavaišindavo, kas padėdavo susidūrus su keistais šalies įstatymais. J. Beliveau atvirai žavėjosi ir stebėjosi Indijos gyventojų lipšnumu: „Jų draugiškumas toks tiesioginis ir toks stiprus, kad jau nebedrįstu duoti jiems savo telefono numerio būgštaudamas, kad nuolatiniai naujųjų draugų skambučiai nesulėtintų mano judėjimo pirmyn.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi nuotykiai, naujos patirtys ir pažinimo džiaugsmas nuolatos kovojo su namų ir artimųjų ilgesiu. Ilgus mėnesius prabuvus atskirai nuo jų už šimtų tūkstančių kilometrų, kiekviena kartu praleista akimirka tapdavo kone aukso vertės. „Kai aš pusiau gulėjau tarp lagaminų ant Hamburgo oro uosto grindų, staiga pajutau meilės antplūdį. Nežiūrėjau į nieką kitą, išskyrus savo vaikus, girdėjau tik jų žodžius ir visą laiką gėriau palaimą iš to meilės šaltinio“, – vieną iš tų retų susitikimų su artimaisiais Vokietijoje prisimena keliautojas.

REKLAMA

Tačiau 11 metų, praleistų toli nuo namų – iš ties nemažai, tad nieko stebėtino, jog kelionei artėjant į pabaigą, J. Beliveau laukimo džiaugsmas persimaišė su savotišku nerimu. „Išėjau iš savo šalies prieš tiek daug laiko ir prisigėriau tiek daug kitų kultūrų, kad nebežinau, ar pavyks ir vėl susilieti su savąja“, – tuomet nuogąstavo kanadiečių keliautojas.

Kaip ten bebūtų, šį savo gyvenimo iššūkį keliautojas vertina teigiamai. Tai ne tik leido praplėsti akiratį, tačiau atrasti ir pažinti save bei savo galimybes iš naujo, perkainoti vertybes ir pajausti tikrąją gyvenimo vertę. J. Beliveau tvirtina supratęs, kad „gyventi – tai keliauti po pasaulį ir po žmogaus vidų“.  

Nepakartojamos kelionės nuotraukas galite peržiūrėti oficialioje rašytojo svetainėje.

 

Jean Beliveau knygą „Pėsčiomis aplink pasaulį“ išleido leidykla „Eugrimas“ 2014-ais metais. Knyga jau prekyboje. 

 

 

 

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų