REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Internetinės pažintys: ar verta ten ieškoti sėkmingų santykių?

 Akvilė Pušinskaitė

Internetas – atveria kelius ar paslepia žmonių socialines problemas? Stabilūs porų santykiai šiais informaciniais laikais tampa vis retesni, o užmegzti naujas pažintis vis sudėtingiau. Sėdime apsikabinę kompiuterius, nes ten – platus veiklos pasirinkimas: ir draugai čia pat, ir filmus žiūrėk kokius tik nori, ir antrąją pusę susirask... Lengva, paprasta ir greita. Bet ar efektyvu?

Tik nepasitikintys savimi susipažįsta internete

Šiaulietė Dovilė sako, kad dažnokai pasitaiko aplinkinių, kurie vis jai siūlo užsiregistruoti kokiame nors socialiniame tinklalapyje ir taip susirasti antrąją pusę. Tačiau nepasitaikė nė vieno, kuris suviliotų tokiu pasiūlymu, įtikintų pabandyti.

„Aš visada sakau – ne, ačiū, nenoriu, nes man gyvas kontaktas yra šimtą kartų įdomesnis, artimesnis, priimtinesnis, negu kai tu kažką paskaitai pamatęs anketoje ir taip bandai daugiau apie tą žmogų sužinoti. Man įdomiausia sutikti žmogų akis į akį ir jeigu jis tau patinka, jeigu atrandamas bendras ryšys – po to jau galima bendrauti elektroniniu būdu ar per internetines svetaines“, – sako Dovilė.

REKLAMA
REKLAMA

Bet kuriuo atveju, merginos nuomone, tokios svetainės apskritai nereikalingos. Žmonės, ieškantys pažinčių per socialinius tinklalapius, tiesiog nepasitiki savimi ir bijo realiai ieškoti pažinčių. O ir realybe ten nekvepia – gali įsidėti patobulintas nuotraukas, aprašyti save kaip nuostabią asmenybę.

REKLAMA

Nuo susirašinėjimų iki ilgametės draugystės

Kita šiaulietė dalijasi savo patirtimi – dar būdama paauglė ji per socialinį tinklalapį susipažino su dabartiniu savo vaikinu.

„Mes bendravome trumpai – kiek man metų tada tebuvo, gal kokie 16. Tuo metu tokios pažintys buvo „ant bangos“. Jisai mane pasikvietė draugauti socialiniame tinklalapyje, kažką parašė, pasirašinėjome, pasirašinėjome... Tuo metu kaip tik buvo populiaru susitikti su naujais internetu rastais pažįstamais. Mes susitikome, tačiau tąkart viskas tuo ir baigėsi. Po kiek laiko jis vėl man parašė, pradėjome bendrauti – jau buvome 2 – 3 metus pažįstami. Taip išėjo, kad esame kartu iki šiol“, – dalijasi savo istorija Ignė.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar ji stebisi, iš kur anksčiau būta tiek drąsos vaikščioti į tokius susitikimus – ne viename tekę pabuvoti. Ne kiek dėl bandymų susirasti antrąją pusę, o dėl smalsumo, pramogos. Kaip ji sako, dabar šiukštu ar susitiktų su nepažįstamuoju – baisu, kad kas nors galėtų nutikti.

Ignė nestokoja pavyzdžių ir iš savo aplinkinių – štai jos draugės mama išsiskyrė prieš kelerius metus ir susikūrė anketą pažinčių svetainėje. Taip susirado draugą. Tiesa, pirmasis kartas buvo nevykęs, nes vyrukas turėjęs problemų su pykčio priepuoliais. Tačiau kita pažintis – graži ir sėkminga, todėl draugystė tęsėsi ilgai.

„Kartais, kai moteris jaučiasi labai vieniša, kur jai susirasti vyrą? Jeigu yra darbas, namai, darbas, namai. Kur tu gali išeiti savaitgalį? Į klubą? Ką tu ten klube – kokį girtą „fūristą“ pasikabinsi? Realiai progų susipažinti yra labai mažai, o internetu tokių progų atsiranda daug daugiau. Yra simpatiškų vienišų moterų, yra ir vienišų vyrų“, – sako Ignė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Internete esi tarsi prekė

Saulės nuomone, internetinės pažintinės svetainės, kaip ir kiekvienas dalykas, turi dvi medalio puses. Viena vertus, tai patogi galimybė susipažinti nedrąsiems, savimi nepasitikintiems žmonėms. Kita vertus, tokiose svetainėse esi pateikiamas kaip prekė, kurią gali bet kuris „skanuoti“, įvertinti.

„Galų gale mes esame tokia karta – esame interneto, interneto erdvės, technologijų karta, mes daug laiko praleidžiame sulindę į ekraną. Tai galbūt ten susitinka labiau nedrąsūs žmonės, galbūt labai nusivylę žmonės, nes pasaulis yra visoks. Ir ten, internete, visokių žmonių yra – ir tų, kurie, taip sakant, „apdūmina“ smegenis“, – teigia šiaulietė.

REKLAMA

Ji pastebi, kad dabar gyvenimas pagaili progų susipažinti – retas, kuris savo meilę sutinka atsitiktinai. Pažintys vakarėliuose neatrodo patikimos, o užsimezgantys pokalbiai autobusų stotelėje, sporto salėje ar gatvėje – kone fenomenas.

Būdas bendrauti pasislėpus

Vienos internetinės pažinčių svetainės Lietuvoje organizuotas tyrimas atskleidė gana įdomių faktų. Pasirodo, šioje internetinėje pažinčių svetainėje per mėnesį vartotojai apsilanko daugiau nei 1,4 mln. kartų – taigi srautas labai didelis, o dauguma vartotojų – 25 – 34 metų moterys bei vyrai.

Gydytojas psichoterapeutas Eugenijus Laurinaitis internetines pažintis vertina gana palankiai.

Pasak jo, visais laikais buvo būdų bendrauti pasislėpus, išvengti tiesioginio kontakto, tad internetas nekeičia santykių situacijos iš esmės.

REKLAMA

„Pas mane dėl internetinių pažinčių sukeltų bėdų ateina labai mažai žmonių. Ir aš galvoju, kad kaip tik dėl to, jog internetas duoda galimybę lengvai įeiti į santykį ir lengvai išeiti iš santykio.

Kai mes pažiūrime į informacijos srautą, kas ten gali nutikti baisaus? Mes turėtume tiesiog įvesti truputėlį realistišką pataisą – tarp milijardų santykių, kurie susidaro, keli vienetai, dešimtys ar net šimtai baigiasi tragiškai.

Nors jie sudaro nepaprastai menką procentą, bet jie mums skamba garsiausiai, nes yra skaudžiausi. Mes turėtumėme aiškiai suvokti, kad vienas dalykas – kas skamba kaip varpai ir visai kas kita – kas realiai vyksta gyvenime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai grįžkime prie to, kad tai yra pažintis, kai internetu ir įeiti pakankamai lengva, ir išeiti pakankamai lengva. Todėl aš nemanau, kad tai kažkas labai tragiška santykiams.

Manau kitką – labai dažnai šituo yra pasinaudojama, vengiant realių santykių akis į akį. T. y. pasislėpimo būdas, bet čia jau visai kita kalba, nes tokio pat slėpimosi tik kitokiomis priemonėmis būdavo visada“, – teigia psichoterapeutas E. Laurinaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų