REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors keliauti pakeleivingomis mašinomis ar ieškant vežėjų socialiniuose tinkluose, yra labai pavojinga, daugelis jaunų žmonių vis tiek renkasi šį būdą. Ką reikia žinoti, norint išvengti pavojingų situacijų, ir kaip jose derėtų elgtis, pataria savigynos specialistai.

Nors keliauti pakeleivingomis mašinomis ar ieškant vežėjų socialiniuose tinkluose, yra labai pavojinga, daugelis jaunų žmonių vis tiek renkasi šį būdą. Ką reikia žinoti, norint išvengti pavojingų situacijų, ir kaip jose derėtų elgtis, pataria savigynos specialistai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Situacijos įvertinimas

Didesnę nei 25 metų patirtį savigynos kovos sistemose sukaupęs Wing Tsun Kung Fu Baltijos šalių regiono vadovas Linas Gudonavičius teigia, kad visada svarbiausia yra veiksmai iki užpuolimo – prevencinės priemonės ir didesnė asmeninė atsakomybė.

REKLAMA

„Daugelis jaunų žmonių nenori gyventi paranojoje ir dažniausiai nesusimąsto, kas gali nutikti važiuojant su nepažįstamu žmogumi. Mes norime matyti tik gerąją pusę. Jeigu žmogus pasisiūlo mus pavežėti, mes nudžiungame ir galvojame, koks jis yra geras. Žinoma, ne visada ir užpuolimai būna suplanuoti. Pasitaiko taip, kad vairuotojas pradžioje neturi blogų kėslų, tačiau bevažiuojant patenkama į konfliktinę situaciją, susiginčijama ir tada viskas gali baigtis labai liūdnai. Todėl pirmiausia reikia suprasti, kad, jeigu keliaujame su nepažįstamu asmeniu, tai visada bus rizika ir jos niekaip neišvengsime“, - sako jis.

REKLAMA
REKLAMA

Keliauti patartina tik su draugais ar gerai pažįstamais žmonėmis. Jeigu jie negali pavežti, tada rinkitės viešąjį transportą, su kuriuo galbūt užtruksite ilgiau ar kainuos šiek tiek brangiau, tačiau būsite saugūs. Niekada nedėkite ant pasirinkimo svarstyklių savo gyvybės ir sutaupytų keleto eurų.

Prevencinės priemonės

Visgi, jei pasirinkote keliauti socialinių tinklų pagalba pasirinktu vežėju, tada, prieš išvykstant, derėtų atlikti kelis pagrindinius dalykus:

- Visada su savimi turėkite būtinajai ginčiai priskiriamas savigynos priemones – dujų balionėlį arba elektros šoko prietaisą. Juos reikia ne tik turėti, tačiau ir žinoti, kaip naudotis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Surinkite visą įmanomą informaciją apie savo bendrakeleivį. Labai dažnai socialinio tinklapio grupėse viena ar kita kryptimi važiuoja tie patys žmonės, todėl galima peržvelgti jų asmeninius profilius, jų draugus, pažiūrėti, ką jie skelbia savo sienoje. Taip pat pasikalbėkite su kitais, jų buvusiais keleiviais, paklauskite, ar jie nepasirodė įtartini, ar kelionės metu nebuvo nukrypstama nuo maršruto, ar vairuotojas pakeliui nepasiėmė kitų savo draugų, apie kuriuos neįspėjo.

- Prieš išvykdami, būtinai praneškite savo draugams ir artimiesiems, su kuo, kur ir kada važiuosite.

REKLAMA

- Jei turite išmanųjį telefoną, tada įjunkite vietos nustatymo funkciją, kuri leis matyti jūsų buvimo vietą. Su draugais ar artimaisiais suderinkite, koks bus jūsų pavojaus signalas – trumpas skambutis, tuščia žinutė ar skambutis trumpuoju pagalbos numeriu, kad jie, gavę šį ženklą, susisiektų su policijos pareigūnais.

- Esant galimybei, sėskite į automobilio galą, o ne priekį, taip turėsite daugiau manevringumo.

- Važiuojant galima įjungti telefono kamerą ar garsiakalbius ir taip dar labiau užtikrinsite savo saugumą.

REKLAMA

 

Reakcinės priemonės

Visgi, jei jau važiuojate pakeleivinga mašina ir atsidūrėte situacijoje, kurioje įžvelgiate galimą grėsmę iš vairuotojo, tada reikia imtis reakcinių priemonių, kurios, pasak savigynos specialisto, prasideda nuo pokalbio. „Kiekviena situacija yra skirtinga, todėl ją įvertinkite. Visada pirmiausia reikia pabandyti perkalbėti ar psichologiškai paveikti agresorių. Sakykite, kad paskambinote draugui, kuris iškvies policiją, ar, kad visą laiką buvo įjungta telefono kamera, o jūsų buvimo vietą mato artimieji. Jeigu tai nepadeda, tada būtina imtis veiksmų“, - dėsto L. Gudonavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jūsų pagrindinis tikslas yra sustabdyti automobilį, kad galėtumėte pabėgti, todėl pirmiausia jūs turite suteikti sau kaip įmanoma daugiau judėjimo laisvės. Kad to pasiektumėte, turite atsisegti saugos diržą. Tai padarius ir įgijus daugiau manevringumo, panaudokite dujų balionėlį ar elektros šoko prietaisą. Jei jų neturite - naudokite visus galimus daiktus - tušinuką, raktus ar telefoną, su kuriuo galima net labiau sužaloti nei smogiant kumščiu. Jei neturite ir nerandate nieko tinkamo, tada reikia smūgiuoti delnu į ausis, rankos briauna į kaklą ar pirštų galais į akis.

REKLAMA

Visada įvertinkite automobilio važiavimo greitį, nes, esant dideliam greičiui ir atliekant savigynos veiksmus, galima dar labiau sau pakenkti ir net žūti. Sulaukite tinkamo momento, kai automobilis pakankamai sulėtėja ir tada panaudokite kovinius judesius, perimkite vairo kontrolę ir išsukite iš kelio.

„Kartais pasitaiko tokių situacijų, kai vairuotojas sustoja pakeliui ir paima savo draugus, kurie atsisėda už jūsų. Jei matote, kad jis nori dar kažką pavežti, tada geriau išlipkite, nes dažnai tai būna suplanuotas užpuolimas. Taip pat niekada nepasidėkite savo asmeninių daiktų į bagažinę. Visgi, jei jau atsidūrėte tokioje situacijoje, vėlgi labai svarbu sau suteikti manevringumo ir kaip įmanoma labiau apriboti už savęs sėdinčius. Tai padaryti galima atsisegus saugos diržą ir staigiu judesiu atsistūmus bei atlošus kėdę atgal. Atlikus šiuos veiksmus būtina naudoti savigynos priemones ir stengtis sustabdyti automobilį“, - pataria Wing Tsun Kung Fu meistras.

Kaip ir minėjome situacijų būna įvairių ir visoms joms nepasiruoši, todėl svarbiausia, ką jūs galite padaryti – pasirūpinti prevencinėmis priemonėmis ir išvengti šios situacijos iki jai atsirandant.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų