REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus pareigūnai ir Šiaulių apylinkės prokurorė po įtempto ir kruopštaus darbo, surinkę pakankamai įrodymų, į teismą perdavė baudžiamąją bylą dėl sukčiavimų, kuriuos dar tarpusavyje profesine kalba kriminalistai vadina – telefoninių sukčių nusikaltimais „Alio mama“.

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus pareigūnai ir Šiaulių apylinkės prokurorė po įtempto ir kruopštaus darbo, surinkę pakankamai įrodymų, į teismą perdavė baudžiamąją bylą dėl sukčiavimų, kuriuos dar tarpusavyje profesine kalba kriminalistai vadina – telefoninių sukčių nusikaltimais „Alio mama“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiau kaip metus vykdyto ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad šešių asmenų grupė, iš kurių trys dar net 16 neturintys paaugliai, nuo 2013 metų gruodžio iki 2014 metų sausio mėnesio pabaigos Šiauliuose ir Šiaulių rajone apgavo devynias garbaus amžiaus moteris, iš jų išviliodami 26 000 eurų ir juvelyrinių dirbinių už 300 eurų. Įvykdytiems sukčiavimams išaiškinti ir svariems įkalčiams surasti buvo sutelktos didelės Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnų pajėgos, o atliekant kratas Kybartų pataisos namuose, pasitelkti Viešojo saugumo tarnybos prie Vidaus reikalų ministerijos pareigūnai.

REKLAMA

Nusikaltimų scenarijus neįtikėtinas

Nusikaltimo schema atrodytų neįtikinama, tačiau genialumas slypi paprastume: 29 metų T. K. – nuteistasis, atliekantis bausmę Kybartų pataisos namuose, sugebėjo surasti 19-metį V. G., gyvenantį Šiauliuose ir įkalbėjo jį „bendrai veiklai“. Tuomet jau V. G. įkalbėjo netoliese gyvenančius nepilnamečius savo „draugus“ „dirbti kartu“, prieš tai paaiškinęs, ką ir kaip reikės daryti. Bendrininkams detaliai viską susiderinus, T. K. skambindavo aukai ir prisistatęs policijos pareigūnu, pranešdavo, kad neva sūnus, dukra ar anūkas sužalojo mažametę mergaitę, todėl mergaitės operacijai reikalingi pinigai, o kad nebūtų iškelta baudžiamoji byla, reikia atlyginti žalą mergaitės tėvams.

REKLAMA
REKLAMA

Po to T. K. imituodavo, kad telefono ragelį perduoda į nelaimę patekusiam giminaičiui arba vienam iš mergaitės tėvų, ir kiek pakeitęs balsą pats patvirtindavo, kad sužalojo žmogų arba, kad dukra tikrai sužalota. Jeigu reikėdavo, tai aktorinių gabumų nestokojantis T. K. balsą pakeisdavo netgi „moterišku“. Tuomet vėl imdavo kalbėti „policijos pareigūnas“, kuris liepdavo sudiktuoti, tariamai sužalotos mergaitės operacijai duoti skirtų pinigų kupiūrų numerius, ir surašyti juos ant popieriaus lapo. Sukčiavimui pasidavusios moterys dar turėdavo surašyti T. K. diktuojamą tekstą, apie atlygio už sužalojimą duodamą pinigų sumą, kad ateityje dėl to nebebūtų pretenzijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sukčiavimo organizatorius nesunkiai išprašydavo pasakyti savo adresą ir liepdavo laukti ateinančio žmogaus, kuriam reikės perduoti sutartą pinigų sumą. Taip T. K. savo įtaiga puikiai sugebėdavo įtikinti moteris gelbėti artimuosius ir duoti pinigų, o netrukus prie aukos durų prisistatydavo 16-metis D. L., o kelis kartus jį, dėl tarpusavio nesutarimų ir noro pasipelnyti, dalį pinigų pasiliekant sau, buvo pakeitę kiti dar net šešiolikos nesulaukę vaikinukai. Šie asmenys paimdavo T. K. sutartą pinigų sumą ir juos perduodavo 19-mečiui V. G. arba didžiausią organizatoriaus pasitikėjimą pelniusiam, puikiai savo vaidmenis atlikusiam bei visą nusikalstamą procesą kontroliavusiam vienam nepilnamečiui, kuris taip pat dar nebuvo sulaukęs amžiaus, nuo kurio galima baudžiamoji atsakomybė.

REKLAMA

Šie abu jaunuoliai pagal T. K. nurodymą paskirstydavo pinigus, didžiąją dalį pervesdami į T. K. nurodyto asmens sąskaitą, dalį jų pasiimdami sau ir tik mažą dalį uždarbio atiduodami iš aukos pinigus paėmusiam vaikinukui, o kartais ir visai jų neduodami. Tokiu apgaulės būdu, T. K. vadovaujamai organizuotai grupei pavyko iš gyventojų išvilioti dideles pinigų sumas. Kiekvienu atveju paimamų pinigų suma svyravo nuo 230 iki 13000 eurų.

Vadas svaiginosi narkotikais

Bausmę atliekantis T. K. už išviliotus pinigus įsigydavo narkotinių medžiagų, kuriomis svaigindavosi būdamas Kybartų pataisos namuose. Svaigaus jaudulio apimtas buvo „apsukęs“ galvą ištekėjusiai šilutiškei. Siekdamas didesnės naudos sau, T. K. įkalbėjo nepilnametį D. L. „palikti ant ledo“ kitus sukčiavimams suburtos organizuotos grupės narius ir pažadėjo už tai jam didesnį atlygį. Nuolankusis bendrininkas D. L. padėjo tarpininkauti ir meilės reikaluose, dovanojo T. K. išrinktajai šilutiškei pinigus, gėles, šampaną, netgi išnuomojo limuziną. Kadangi pinigų poreikis kaskart vis didėjo ir toliau iki dviejų asmenų sumažėjusiai organizuotai grupei reikėjo suktis. Turint gerą įdirbį sukčiavimų srityje, pavyko apgauti dar vieną Kuršėnų miesto gyventoją, o kaip paaiškėjo šiuo etapu ir paskutinę. Bendras darbas baigėsi labai greitai, nes D. L. iškart po nusikaltimo įkliuvo policijos pareigūnams. Neilgai trukus buvo nustatyta ir T. K. mylimoji, kuri jau džiaugėsi iš vienos šiaulietės išviliotais juvelyriniais dirbiniais, kuriuos teko atiduoti netikėtai kratos atlikti atvykusiems pareigūnams.

REKLAMA

Pareikšti kaltinimai net dėl 17 atvejų

Nusikalstamai organizuotai grupei vadovavusiam 29 metų T. K. pareikšti įtarimai dėl septyniolikos epizodų, tarp jų ir dėl valstybės tarnautojo vardo pasisavinimo bei vaikų įtraukimo į nusikalstamas veikas.19-mečiui V. G., „skirsčiusiam“ pinigus, įtarimai pareikšti dėl 6 epizodų, tarp jų ir dėl vaikų įtraukimo į nusikalstamas veikas. 16-mečiui D. L., įtarimai pareikšti dėl 6 epizodų. Visų trijų įtariamųjų laukia teismo sprendimas ir bausmė su galimu laisvės atėmimu iki 8 metų. Puikiai savo „vaidmenis“ atlikę nepilnamečiai, kurie nebuvo sulaukę amžiaus, nuo kurio galima baudžiamoji atsakomybė, kol kas baudžiamosios atsakomybės išvengė. Už vaikų nusikalstamą elgesį dėl tėvų valdžios nepanaudojimo atsakomybė teks tėvams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Planuoja toliau sukčiauti

Gyventojų patiklumas – neišsenkantis telefoninių sukčių pasipelnymo šaltinis bei puikus būdas uždirbti pinigų ir laisvės atėmimo bausmę atliekantiems asmenims. Paskutinės apklausos metu T. K. nustebino savo atvirumu teigdamas, kad „per mėnesį pakeičiu penkiasdešimt telefonų numerių ir šia byla mano darbas nesibaigia, aš neatiminėju iš žmonių pinigų, jie patys man juos atiduoda“, todėl svarbu gyventojams priminti, kad įvykus eismo įvykiui ar padarius nusikaltimą, policija niekada nesprendžia iškilusių piniginių problemų tarp nukentėjusiojo ir kaltininko. Telefoninius sukčius įveikti įmanoma, reikia tik daugiau budrumo, atidumo, pasitikėjimo savimi ir nepasiduoti paskambinusio asmens įtaigai, juk bet kada galima paskambinti savo artimam žmogui ir paklausti, ar jam tikrai reikalinga pagalba.

Pagal ŠAVPK informaciją parengė Paula Alksnė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų