REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ornitologas: po poros savaičių pievos klegės nuo paukščių

Peržiemoję svetur, į Lietuvą jau grįžta pirmieji paukščiai, o po poros savaičių jų jau klegės pilnos pievos, „Žinių radijui“ pasakojo Ventės rago ornitologinės stoties ornitologas Vytautas Jusys.

REKLAMA
REKLAMA

„Pirmieji paukščiai jau yra pasirodę, pirmuosius vieversius esame stebėję Nemuno deltoje net vasario 7, po to pasirodė 10, prie Kauno -11tą dieną. Jau ir žąsų, gulbių giesmininkių su kiekviena diena vis daugėja. Pernai pirmieji vieversiai buvo pastebėti tik vasario 17-tą , o užpernai – kovo 4tą“, - laidoje „Aktualioji valanda“ ketvirtadienį kalbėjo V. Jusys.

REKLAMA

Jis pažymi, kad po kelių savaičių į Lietuvą atskris ir gandras:

„Su kiekviena diena paukščių tik daugės, o po poros savaičių bus apsemtos visos pievos, Kuršių marios klegės nuo paukščių giesmių, o po kokių trijų savaičių jau reiktų laukti ir gandro. Pernai pastebėjome jį kovo aštuntą, užpernai – kovo penktą, nors gandro diena – kovo 25-oji“, - pasakojo ornitologas.

Anot jo, jei grįžus paukščiams, vėl užslinktų šaltukas, dauguma jų vis tiek išgyventų:

„Yra buvę tokių atvejų, kad balandžio mėnesį paukščiai jau buvo sudėję kiaušinius, ir šalčiai užklupo. Aišku, dalis paukščių žūsta, bet didžioji dalis spėja pasitraukti – paukščiai yra labai mobilūs. Vieną dieną čia – kitą jis jau už 300 kilometrų gali būti. (...) Šiaip paukščiai šalčio ne tiek bijo, jiems didžiausia bėda – maisto trūkumas. Kada sotus paukštis, jis to šalčio net nejaučia taip“,- sakė V. Jusys.

Parengė Ieva Kazlauskaitė

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų