REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į rytus nuo Lietuvos, kur dar stipriai juntamas socializmo dvokas, pietūs yra ne valgis, o dienos metas. Kam teko lankytis mažesniuose Baltarusijos miestuose, to nestebina pietų pertraukai uždarytos parduotuvės.

REKLAMA
REKLAMA

Vargu ar vidinio balso skubinamas pilietis suspės apžvelgti visą skelbimų lenta tapusių tualeto durų transliuojamą informaciją ir sukoncentruoti dėmesį į valiutos perskaičiavimo kursą.

REKLAMA

Arba baltarusiškos kavinės padavėja, maloniai pareiškusi, kad kepsnio jūs negausite, nes užeigoje tuoj tuoj prasidės sanitarinė valanda. Negana to, tai šventai valandai jus išprašys lauk. Niekas nežino, kokia ten sanitarija tuo metu vyksta, bet tokia tvarka, ir taškas. Anokia čia bėda, pasakys kritinio mąstymo sugadintas tautietis. Be maisto galima pakentėti valandėlę kitą. O štai jei žmogų priešingas poreikis kamuoja, čia kartais net minutės gyvenimo kokybę (ir sanitariją) lemia. Į tokią keblią situaciją pakliuvo mūsų mieste vieną sekmadienį viešėjusi šiaulietė. Laimei, atvykėlė buvo netoli autobusų stoties. Ant pastarosios fasado iš tolo ženklas su WC raidėmis šviečia, o rodyklytė teisingą judėjimo kryptį nurodo. Pripuolė moteris prie išganingų durų, rankeną plėšia, durys - nė krust. Durys „kietai“, anot biržietiško slengo. O ant stiklo raštelis kybo, kad kontora sekmadieniais nedirba.

REKLAMA
REKLAMA

Šventą dieną reikią švęsti, dievobaimingi piliečiai tai žino. Bet tokiu atveju, kaip čia švelniau pasakius, vidiniam balsui neįsakysi, jokia valia ar gilus tikėjimas nepadės.

Viskas baigėsi laimingai. Atsirado biržietis geradarys, kuris klaidžiais, tik vietiniams žinomais takeliais nuvedė ponią į turgavietėje rymančią to paties profilio, tik gerokai menkesnio socialinio statuso įstaigėlę. Negerai išeina. Biržai – kultūros žmonių ir turistų miestas, visados laukiantis investuotojų. O kad ir vieni, ir kiti gali pasirodyti autobusų stotyje, tikimybė didelė - geležinkelis jau nebeveikia, o oro uostas dar nepastatytas. Kokią gėdingą žinią pasauliui apie mus paskleis, kad atvykėliui šlovingame kunigaikščių mieste neatsirado kur nusi.. plauti rankų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, egzotiškų atradimų ieškantis ir pasaulio margumynų išlepintas atvykėlis gali jaustis pamalonintas. Biržų autobusų stoties tualetas, manding, vienintelis jų gyvenime sutiktas WC, kuriame yra pietūs. Oi, neapsigauk, naivus pakeleivi! Užrašas ant durų „pietūs 10-11 val. „ anaiptol nereiškia, kad minėtu laiku tamsta čia būsi pavalgydintas beigi pagirdytas. Vietine kalba tai reiškia, kad šią valandą jums teks ieškoti kito paslaugų tiekėjo. Ką gali žinoti, gal WC yra ne šiaip banali tupykla, o viešoji įstaiga „Biržų autobusų stoties centrinis tualetas Nr. 1“ su griežtai reglamentuotomis darbo valandomis bei klasikinio kirpimo kostiumus dėvinčiu personalu. Ką gali žinoti.

REKLAMA

Šiek tiek vilties suteikia užrašas, kad tvarkaraštyje nepažymėtomis valandomis įstaigos raktą gali duoti ir nuo kančių išvaduoti autobusų stoties kasininkė.

Bandymai kalbinti už stiklo langelio sėdinčią moteriškę tokiu subtiliu klausimu nebuvo labai sėkmingi. Vos išgirdus, kad WC domisi spauda, besišypsantis kasos darbuotojos veidas tiesiog akyse tapo marmuru. „Visais klausimais prašome kreiptis į administraciją“, - nuskambėjo rūstus atsakymas. Pavyko tik sužinoti, kad dera kreiptis į UAB „Biržų autobusų parkas“ (ne WC) administraciją ir kad paprastiems mirtingiesiems taip paprastai raktas nedalijamas. Priežastis paprasta - jis dažnai nebegrįžta. Todėl, reikalui esant, kasininkė maloniai palydi klientą iki neišvaizdaus namelio durų, atrakina ir palaukia. Prie kasos bilieto laukiantys žmonės greičiausiai trikdytoją tuo metu mintyse siunčia kiek kitokia kryptimi.

REKLAMA

Kasa darbą baigia šiek tiek po aštuonioliktos valandos vakaro. Tačiau yra po šios valandos važinėjantys autobusai, kuriais atvykstantys keleiviai irgi gali turėti poreikių. Didelių ir mažų.

UAB „Biržų autobusų parkas“ direktorius Egidijus Brazdžiūnas sako nematantis čia jokios problemos. Jo nuomone, ne autobusų parko priedermė teikti gyventojams tokio pobūdžio socialines paslaugas. Pasak direktoriaus, tūlas pilietis, eidamas nusi.. plauti rankų, susimoka varganus 30 euro centų. Per valandą reikia bent septynių tokių entuziastų, kad užtektų bent minimaliai WC prižiūrėtojos algai. O kur dar papildomos išlaidos vandeniui, popieriui, muilui bei oro gaivikliams? Ta kontorėlė tampa auksine.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Direktorius siūlo į problemą žvilgtelėti istoriniame kontekste. „Kai griovė kino teatrą „Širvėna“, iškilo klausimas, ką daryti su prie jo stovinčiu viešuoju miesto tualetu. Tada rajono galvos nusprendė, kad jis atsiras autobusų stotyje, o savivaldybė dotuos jo išlaikymą. Taip ir atsitiko, tik dotacijos iš savivaldybės nėra. Jei savivaldybė prisidėtų, mes galėtume turėti nors ir visą parą veikiantį viešąjį tualetą“, - teigia E. Brazdžiūnas. Vadovą galima suprasti, jam įmonės rentabilumas rūpi. Dar gerai, kad visai išganingojo namelio neuždarė. Dėl problemos šiek tiek kaltas yra ir Biržų miesto seniūnas Vytas Jareckas. Mat jo vadovaujami darbininkai mieste iškirto visus nereikalingus krūmus ir brūzgynus, kurių priedanga naudojosi moralinių skrupulų nevaržomi ar „juodai“ bėdos prispausti žmogeliai. Seniūnas, kaip ir dera miesto prievaizdui, mąsto globaliai. Jo nuomone, labiausiai padėtų mobilūs įrengimai, biotualetais vadinami. Juos derėtų statyti strategiškai svarbiose vietose - prie piliavietės, kapinių, bažnyčių, dviračių tako. Tik bėda - savivaldybės (o ir seniūnijos) biudžete lėšų tam ir vėl nematyti. Orams atšilus, viena tokia žalia būdelė atsiras prie vaikų žaidimų aikštelės netoli katalikų bažnyčios. Kol kas tiek.

REKLAMA

Seniūnas tikisi, kad po rinkimų naujoji valdžia naujomis akimis atkreips į tai dėmesį. „Galėtų ir Biržų verslas prisidėti, savivaldybės naštą palengvinti“, - naiviai svajoja V. Jareckas.

V. Jareckas miestelėnams ir svečiams priminė, kad tualetai yra iki vėlumos dirbančiuose didžiuosiuose prekybos centruose bei degalinėse. Drąsiai ten belskitės, gal ir atidarys.

Belieka kreiptis į rinkimų batalijose panirusius rajono politikus. Mielieji, dar yra laiko šį klausimą įtraukti į savo rinkiminę programą. Ir sutrikusio virškinimo bei silpnesnės pūslės piliečių balsai bus garantuoti.

Antanas Vaičeliūnas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų