REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karolina STAŽYTĖ Tikriausiai kiekvienas, skaitęs liūdną Jono Biliūno apsakymą „Brisiaus galas“, prisipažins vos sulaikęs ašaras. O jei tokių „galų“ 385? Būtent tiek gatvėmis slampinėjančių beglobių gyvūnų rajono valdžios užsakymu pernai utilizavo veterinarijos gydytojas Tomas Bartušis. Sunaikino ir gavo už tai atlygį. Ar tai reiškia, kad kovoti už gyvybę privalantis gydytojas virto budeliu? Ar veterinaro kompetencija pakankama? – tokius klausimus, baksnodami į ydingą beglobių gyvūnų priežiūros sistemą, kelia T.Bartušio veiksmus Tauragės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybai nutarę apskųsti Kauno gyvūnų organizacijos „Penkta koja“ nariai. Skundžiamas gyvūnų gydytojas prisipažįsta pavargęs dėl tokio jam pastaruoju metu rodomo dėmesio.

REKLAMA
REKLAMA

„Ne tokie žmonės turi dirbti šį darbą“

Dėl gruodžio 10 d. Tomo Bartušio Tauragės gyvūnų gydykloje „Tauroveta“ užmigdytos (išvakarėse kitas veterinaras atsisakė tai daryti, motyvuodamas, kad keturkojė visiškai sveika) iš Kauno atvežtos mišrūnės kalytės Rikos respublikinėje spaudoje kilęs skandalas netyla. Kai „Tauragės kurjeris“ beveik tuo pat metu aprašė dingusios vilkšunės Džiaros istoriją (kalytės šeimininkai įsitikinę, kad jų augintinę T.Bartušis užmigdė, tačiau šis to išsigynė), įtarimai, krintantys ant šio veterinaro veiklos, tik sustiprėjo. Kauno gyvūnų globos organizacijos „Penkta koja“ vadovė Agnė Volockytė nusprendė netylėti.

REKLAMA

Rika prieš keletą metų buvo paimta iš šios įstaigos, o dabar jos, padedami tauragiškio veterinaro, šeimininkai tiesiog atsikratė. Paakinta šios istorijos „Penktos kojos“ vadovė dėl galimo žiauraus elgesio su gyvūnais gruodį kreipėsi į Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kauno miesto Panemunės policijos komisariatą, tačiau šis ikiteisminį tyrimą pradėti atsisakė. Beliko kitas žingsnis – skųsti veterinaro veiksmus Lietuvos veterinarijos gydytojų asociacijos Etikos komisijai ir Tauragės valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT).

REKLAMA
REKLAMA

– Tomas Bartušis net neturi rentgeno aparato, kad galėtų priimti sprendimą, kokį priėmė Rikos atveju. Kalbėjau su juo telefonu, nematė jis jokios problemos, pasirodė arogantiškas. Ne toks žmogus turi užsiimti beglobių gyvūnų priežiūra. Reikia įdėti daugiau pastangų ieškant benamiam gyvūnui šeimininkų. O jam, matyt, svarbiausi pinigai, gauti utilizavus, – teigė A.Volockytė.

Anot jos, per „Penktos kojos“ ketverių metų egzistavimo laikotarpį, eutanazija pritaikyta vos vienetams. Kas mėnesį į šią organizaciją atkeliauja apie 100–120 beglobių keturkojų. Apie pusę jų randa namus, kiti gyvena „Penktos kojos“ patalpose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Jei mes sugebame nežudyti, kodėl jis nesugeba? Tauragės beglobių gyvūnų priežiūros sistema ydinga. Štai bendradarbiaujame su Elektrėnų savivaldybe. Komunalinio ūkio darbuotojai sugauna benamį keturkojį ir veža jį į Kauną mums. Daug kas priklauso ir nuo valdžios požiūrio, – teigė ji.

Jaučiasi užsipultas

Paprašytas pakomentuoti susidariusią situaciją, T.Bartušis reagavo emocionaliai. Veterinaras prisipažino esantis išsekęs dėl du mėnesius be perstojo jam metamų kaltinimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų