REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkijos politikai, filmų kūrėjai ir žiūrovai pirmadienį džiaugėsi pirmuoju „Oskaru“ už juostą „Ida“ filmų užsienio kalba kategorijoje, ir laiko tai lenkų kinematografijos brandos įrodymu.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas Bronislawas Komorowski (Bronislavas Komorovkis) pareiškė, kad šis apdovanojimas yra „visų lenkų pasitenkinimo šaltinis“ ir įrodymas, jog demokratiška Lenkija tampa vis patrauklesnė šalis, galinti „pasauliui pasiūlyti vertingų dalykų“.

REKLAMA

Šis laimėjimas yra pirmas lenkams tekęs „Oskaras“ už filmą užsienio kalba, nepaisant devynių ankstesnių nominacijų per visą turtingą šalies kinematografijos istoriją, kai apdovanojimams buvo pristatyti tokie žinomi šalies filmų kūrėjai kaip Andrzejus Wajda (Andžejus Vajda) ar Romanas Polanskis.

Iš Lenkijos kilusio Didžiojoje Britanijoje gyvenančio režisieriaus Pawelo Pawlikowskio (Pavelo Pavlikovskio) sukurto nespalvoto filmo „Ida“ veiksmas vyksta Lenkijoje 7-ojo dešimtmečio pradžioje. Jame taip pat pasakojama apie Antrąjį pasaulinį karą ir komunizmo pradžios metus – du tamsius Lenkijos istorijos laikotarpius – per jaunos katalikų vienuolės, kuri sužino esanti žydė, istoriją. Ši juosta 2014 metais sulaukė kritikų pripažinimo Europoje ir JAV. Tai jai padėjo surinkti ir Kino akademijos narių balsus, rašo lenkų kritikai.

REKLAMA
REKLAMA

1993 metais „Oskaru“ apdovanotas lenkų filmų dalininkas Allanas Starskis (Alanas Starskis) sakė, kad šalies kino menininkai visada siekė būti lyderiais kino pasaulyje.

„Lenkų filmai dažnai būdavo nominuojami apdovanojimams kaip užsienio filmai... Dažnai būdavome labai arti, bet niekada nelaimėjome „Oskaro“. Tai yra didelė sėkmė“, – kalbėjo A.Starskis.

Po ilgų nuosmukio metų, kurie lydėjo politines ir ekonomines permainas šalyje, lenkų kinas įgauna pagreitį. Prie to prisideda ir Lenkijos kino instituto skiriamas finansavimas, kuris taip pat padėjo sukurti „Idą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lenkijos kino kūrėjų asociacijos vadovas Jacekas Bromskis sakė, kad šis filmas yra „išskirtinis“ ir objektyvus, todėl yra universaliai patrauklus.

Pats filmo režisierius P.Pawlikowskis išreiškė viltį, kad šis apdovanojimas paskatins kitus lenkų režisierius būti originalius ir paprastus.

„Tai sukrečia. Tai fantastiška. Mes turime puikią filmų (kūrimo) tradiciją“, – sakė P. Pawlikowskis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų