REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš Prezidentūros – kritika Seimo teisininkams

Žinių radijas

Prezidentės siūlomas draudimas valdininkams dirbti pagal darbo sutartį valstybės, savivaldybės institucijoje ar įstaigoje, kurioje jie eina valstybės tarnautojo pareigas, gali prieštarauti Konstitucijai, teigia Seimo teisininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentės patarėjas vidaus politikos klausimais Mindaugas Lingė „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ teigė, jog Seimo teisininkų teiginiai nepagrįsti. Teisininkai esą nagrinėjo ne tuos darbo santykius, kuriuos prezidentė siūlo taisyti:

REKLAMA

 

„Seimo teisininkai vadovavosi Konstitucinio Teismo doktrina, kuri nagrinėja atvejus, kai valstybės tarnautojas nori dirbti kitoje įstaigoje ar institucijoje, tačiau ne toje pačioje, kurioje dirba šiuo metu. Išeitų, kad vieni kalba apie ratus, o kiti apie batus. Prezidentė apskritai siūlo naikinti ydingą praktiką, kai valstybės įstaigose kai kuriems tarnautojams sudaromos galimybės nuolatos dirbti pagal papildomas darbo sutartis su ta pačia institucija. Dėl tokių atvejų Konstitucinis Tesimas tikrai nėra pasisakęs ir jų nėra nagrinėjęs. Tad rėmimasis nesama doktrina yra šiek tiek manipuliacinis. Dabar egzistuojanti dvigubo įsidarbinimo institucijoje galimybė neleidžia išvengti privačių ir viešųjų interesų konflikto, trukdo valdininkui atlikti tarnybines pareigas ir kenkia valstybės tarnybos autoritetui. O tai jau tikrai gali prieštarauti Konstitucinio Teismo doktrinai ir išaiškinimams. Be to, tokiu atveju gali būti pažeidžiamas pagrindinis šalies įstatymas dėl asmenų lygiateisiškumo, kai vieni tarnautojai turi tokias sąlygas, kiti tokių sąlygų neturi. Taip sukuriamas tam tikras elitinis tarnautojų sluoksnis, kuris turi galimybę pasipelnyti“, – sakė M. Lingė.

REKLAMA
REKLAMA

 

Prezidentūros duomenimis, Sveikatos apsaugos ministerijoje 21 tarnautojas turi papildomas darbo sutartis, finansuojamas iš ES projektams skirtų lėšų, pagal jas pernai išmokėta 63 tūkst. eurų. Ūkio ministerijoje sudarytos 7 tokios sutartys, Valstybinė mokesčių inspekcija papildomas sutartis yra sudariusi su 52 tarnautojais, pernai jiems išmokėta beveik 64 tūkst. eurų, Informacinės visuomenės plėtros komitete papildomai uždarbiauja 10 tarnautojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų