REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trys tėvai ir pasirenkama kūdikio lytis: kur einame?

Kol mūsų Seimo stalčiuose vis dar dulka Pagalbinio apvaisinimo įstatymas, Didžiosios Britanijos Bendruomenių rūmai leido pradėti vaikus su trijų žmonių DNR. Sutuoktinių pora, auginanti tris berniukus, taip norėjo susilaukti mergaitės, kad ryžosi kūdikio lyties pasirinkimo procedūrai. Tai – ne ištraukos iš fantastinio apsakymo, o šiuolaikinio mokslo galimybės. Tačiau kol vieni jas šlovina, kiti nevengia kritikos ir kalba apie tokių veiksmų amoralumą bei pavojų visuomenei. Mėgintuvėlyje – trijų žmonių DNR

Kol mūsų Seimo stalčiuose vis dar dulka Pagalbinio apvaisinimo įstatymas, Didžiosios Britanijos Bendruomenių rūmai leido pradėti vaikus su trijų žmonių DNR. Sutuoktinių pora, auginanti tris berniukus, taip norėjo susilaukti mergaitės, kad ryžosi kūdikio lyties pasirinkimo procedūrai. Tai – ne ištraukos iš fantastinio apsakymo, o šiuolaikinio mokslo galimybės. Tačiau kol vieni jas šlovina, kiti nevengia kritikos ir kalba apie tokių veiksmų amoralumą bei pavojų visuomenei. Mėgintuvėlyje – trijų žmonių DNR

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vasario 3-oji tapo neeiline diena genetikos mokslo istorijoje. Būtent tuo metu Didžiojoje Britanijoje žengtas žingsnis į galimybę pradėti vaikus, turinčius trijų žmonių DNR. Politikai pritarė nevienareikšmiškai vertinamai procedūrai, kurios analogo anksčiau nebuvo įteisinusi nei viena kita pasaulio valstybė.

REKLAMA

Balsavimas dėl įteisinimo vyko D.Britanijos Bendruomenių rūmuose. Jo metu intensyvaus pasipriešinimo projektui nebuvo, todėl 382 balsais „už“ ir 128 balsais „prieš“ buvo priimtas įstatymas, leidžiantis apvaisinimą in vitro (t.y. mėgintuvėlyje), panaudojant trijų žmonių DNR. Jei šiam sprendimui jau artimiausiu metu vyksiančio balsavimo metu pritars ir aukštesnieji, Lordų rūmai, pirmasis toks kūdikis teoriškai gali išvysti pasaulį jau kitais metais.

REKLAMA
REKLAMA

Projekto rėmėjai pabrėžia, kad jei procedūra bus legalizuota, ji suteiks galimybę apsaugoti vaikus nuo paveldimų genetinių ligų, kurias motinos perduoda atžaloms. Be to, trečiosios moters donorės genai sudarytų tik 0,1 proc. viso naujagimio genomo. Iniciatyvos rėmėjai skelbia, kad ši naujovė bus aktuali 2,5 tūkst. reprodukcinio amžiaus D.Britanijos moterų. Būtent tiek moterų šioje šalyje turi mitochondrinių sutrikimų, kurie gali būti perduoti paveldimumo principu. Užsigeidė mergaitės

D.Britanijoje sparčiai kelią besiskinantis projektas – ne vienintelis genų inžinerijos laimėjimas. Kai kuriose valstybėse jau galima pasirinkti netgi norimą kūdikio lytį. Leidinys „The Guardian“ aprašė atvejį, kuomet viena pora iš Australijos, auginanti tris berniukus, nutarė neberizikuoti. Kadangi Australijoje tokios procedūros draudžiamos, sutaupę nemažą sumą pinigu, sutuoktiniai nuvyko į JAV, kur porai buvo atlikta lyties parinkimo procedūra. Nors paslauga buvo tikrai nepigi, australai tam negailėjo nei lėšų, nei kantrybės. „Antrasis bandymas buvo sėkmingas ir mes pagaliau sulaukėme to, ko taip ilgai troškome“, – leidiniui pasakojo dukterį po kurio laiko pagimdžiusi moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Net 50 tūkst. dolerių kainavusios preimplantacinės genetinės diagnostikos metu buvo dirbtiniu būdu nulemta embriono lytis. JAV medikai laboratorijoje apvaisinimą atliko sėkmingai, todėl porai iš Australijos pagaliau gimė mergaitė. Tėvai neslepia džiaugsmo, kad pagaliau turi tokios lyties atžalą, apie kokią svajojo. Vis dėlto, kol vieni džiaugiasi naujomis galimybėmis, kiti tuo tarpu kalba apie šių procedūrų amoralumą ir pavojų visuomenei. Nusiteikusių skeptiškai – netrūksta

Daugiavaikių šeimų asociacija MES vadovė Jurgita Pocienė, pati auginanti keletą vaikų, apie šią situaciją turi savo nuomonę. Pasiteiravus, ką ji mano apie atvejus, kai tėvai jau gali pasirinkti kūdikio lytį ar parlamentarai įteisina galimybę mėgintuvėlyje pradėti vaikus su trijų žmonių DNR, moteris pabrėžė, kad yra skeptiškai nusiteikusi ir nepritaria tokiems dalykams.

REKLAMA

„Kada žmogus pradeda kištis į procesus, kurie iš tiesų jam nepriklauso, gero nelauk. Nemanau, kad dirbtinis vaiko lyties pasirinkimas suteiks laimės tėvams (kalbu apie tolimesnę ateitį, o ne tą momentinį džiaugsmą, išgirdus atsakymą, kurio ir lauki). Mano galva, tokie pasirinkimą ir sprendimai yra absoliučiai egoistiški ir neetiški. Ne tėvų valia nuspręsti, koks kūdikis ateis į jų šeimą.

Tai Dievo, lemties ar dar kaip bepavadinsi, valia. Yra dalykų, prie kurių nevalia liestis žmogui su savo egoistiškomis nuostatomis“, – teigia ji. Galimybė išvengti ligų

REKLAMA

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto docentas, genetikas konsultantas Danielius Serapinas, kalbėdamas apie galimybę naudoti trijų žmonių DNR, pabrėžė, kad „mitochondrijų, paimtų iš sveikos moters, perkėlimas į moters, sergančios mitochondrine liga kiaušialąstę sudaro prielaidas šeimai išvengti mitochondrinės ligos perdavimo vaikams. Tai yra didelis medicinos pasiekimas, padedantis sumažinti žmonių kančias susijusias su negalios buvimu“.

Pasak genetiko, tai yra etiškas metodas, tačiau jo saugumo patikrinimui dar reikia laiko. Vis dėlto, D.Serapinas mano, kad baimintis nereikia. Kalbėdamas apie kūdikio lyties parinkimą jis išsakė kitokią nuomonę. „Tai visai kas kita. Šiam metodui atlikti yra naudojama daug vaistų ir technologijų, apvaisinimas mėgintuvėlyje, preimplantacinė diagnostika.Šie būdai gali turėti šalutinį poveikį. Tai per didelė kaina vien dėl noro susilaukti vaiko su pageidaujama lytimi“, – teigia jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gal pora, kuri turi tris sūnus ir planuoja nėštumą bus žymiai laimingesnė, natūraliai susilaukusi sveiko ketvirtojo sūnaus, nei specia-liai pasirinkusi dukrytės gimimą su technologijų, kurios gali turėti ir savo nepageidaujamus poveikius bei komplikacijas, pagalba. Visada, jei tik įmanoma, geriau natūralūs metodai. Net ir etine prasme vaiko lyties parinkimas dirbtiniu būdu kelia daug dilemų“, – įsitikinęs D.Serapinas.

„Pats technologijos egzistavimas dar nereiškia jos pozityvumo ar negatyvumo, viskas priklauso nuo konteksto“, – reziumavo jis. Tarp kitko

REKLAMA

Jei D.Britanijos Lordų rūmai pritars, šioje šalyje bus leidžiama pradėti vaikus, turinčius trijų žmonių DNR. Genetikai pabrėžia, kad galimybė išvengti paveldimų ligų yra labai svarbus mokslo pasiekimas, tačiau juo piktnaudžiauti negalima.

Lietuvoje tokios iniciatyvos vertinamos gan nevienareikšmiškai. Dalies visuomenės jos laikomos amoraliomis ir netgi pavojingomis.

Kūdikio lyties parinkimo procedūra JAV kainuoja apie 50 tūkst. dolerių. Australijoje šios procedūros yra uždraustos.

Gediminas Dubonikas

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų