REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Neliekime kraujo be reikalo

Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Taip ragino LR Seimo tarpparlamentinių ryšių grupės su Azerbaidžano Respublika pirmininkas Juras Požela renginyje „Kraujas gyvenimui“, skirtame Kalnų Karabacho karinio konflikto aukoms atminti.

Taip ragino LR Seimo tarpparlamentinių ryšių grupės su Azerbaidžano Respublika pirmininkas Juras Požela renginyje „Kraujas gyvenimui“, skirtame Kalnų Karabacho karinio konflikto aukoms atminti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akciją surengė Azerbaidžano ambasada kartu su Nacionaliniu kraujo centru. Vilniaus rotušėje susirinko keli šimtai žmonių – politikų, verslininkų, pramogų pasaulio ir nevyriausybinių organizacijų atstovai. Akcijos metu kraujo paaukojo 25 žmonės, daugiausia – azerbaidžaniečių. „Kraujas neturi tautybės“,- komentavo Nacionalinio kraujo centro darbuotojai.

REKLAMA

Azerbaidžano ambasadorius Hasanas Mammadzada priminė iki šiol tarptautinės bendruomenės menkai težinomą atvejį, kai 1992 vasario 26 d. Kalnų Karabacho Chodžaly mieste nužudyta 613 taikių žmonių, mėginusių bėgti iš armėnų kariškių apsupties vadinamuoju humanitariniu koridoriumi. „Šią datą šiemet norime paminėti Lietuvoje dovanodami kraują. Kviečiame žmones dalintis savo krauju ir sukurti savotišką gyvybės grandinę – paminėdami vienų žmonių gyvenimo pabaigą pratęskime kitų gyvenimą“,- kalbėjo H. Mammadzada.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ambasadoriaus, Azerbaidžane kraujo donorystė yra neatlygintina, žmonės patys vyksta į ligonines ir duoda kraujo. H. Mammadzada teigimu, žmonių, pasirengusių duoti kraujo, Azerbaidžane yra daugiau nei Lietuvoje. „Lietuvai reikia kraujo, o mes gyvename jūsų šalyje, tad ir duodame kraujo čia“, – sakė ambasadorius.

Pakalbintas Vilniaus Gedimino technikos universitete ekonomiką studijuojantis Foridas Valšfarda akcijos metu kraujo donoru tapo pirmąkart. Jaunuolis sakė: „Šiandien Azerbaidžane minima liūdna diena, todėl noriu duoti kraujo tiems, kam tikrai jo reikia. Kraujo duodu pirmąkart, tad labai didžiuojuosi ir džiaugiuosi, kad tai padariau“. Studentas tvirtina, kad net paaukojęs 450 ml kraujo jaučiasi puikiai: „Esu visiškai sveikas, mano kraujo ir kiti sveikatos rodikliai, kuriuos patikrino kraujo centro darbuotojai, yra puikūs“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

F. Valšfarda metus laiko tarnavo kariuomenėje ir buvo Kalnų Karabache, jam yra tekę paleisti atsakomąją ugnį armėnų pusėn. Prireikus ginti savo šalį, studentas tikina, jog nedelstų: „Viską palikčiau, po kelių valandų jau būčiau Baku, o po paros jau stovėčiau pasirengęs kovoti Karabache“.

Jaunuolis prisimena, kad dar jam būnant 12-13 metų vaiku jis buvo pasirengęs ir nebijojo duoti kraujo, kuomet jo seneliui buvo atliekama chirurginė operacija. Žinoma, buvo panaudotas kito donoro kraujas. Rotušėje parodytas lietuvių režisierių Aleksandro Broko ir Mindaugo Urbonavičiaus sukurtas dokumentinis filmas „Begalinis koridorius“.

Azerbaidžano ambasados atstovai kraujo aukojo kartu su M.A.M.A. muzikos apdovanojimų steigėjais minint sausio 13-osios įvykius Lietuvoje.

Užsakymo nr. 5199_4

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų