REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Vyriausybė pritarė Ūkio ministerijos parengtai Mokslo ir technologijų parkų plėtros koncepcijai, kuri paskatins parkus siekti šalies ekonomikai reikšmingų rezultatų: pritraukti privačių investicijų, įsitraukti į tarptautines programas, tapti mažiau priklausomais nuo valstybės paramos.

REKLAMA
REKLAMA

„Siekiant stiprinti šių parkų vaidmenį inovacijų sistemoje, didinti jų veiklos efektyvumą, skatinti teikti didesnę pridėtinę vertę kuriančias paslaugas, Mokslo ir technologijų parkų koncepcijoje nustatytos parkų veiklos kryptys, veiklos stebėsenos ir vertinimo rodikliai, apibrėžtas jų vaidmuo įgyvendinant Sumanios specializacijos strategiją. Taigi, šiame dokumente išreikšti valstybės lūkesčiai ir siekiai parkų veiklos atžvilgiu“, – sako ūkio ministras Evaldas Gustas.

REKLAMA

Pasak ūkio ministro, mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros ir inovacijų kūrimas yra veikla, kur dalį rizikos turi prisiimti valstybė, tačiau iškeldami aukštus rodiklius ir nubrėždami veiklos kryptis, siekiame, kad parkai vis mažiau taptų priklausomi nuo valstybės paramos, skatiname juos ieškoti finansavimo šaltinių iš kitų, nei valstybės biudžetas, lėšų.

„Ilgą laiką Lietuvoje nebuvo kryptingos Mokslo ir technologijų parkų politikos, vyravo skirtingi interesai dėl jų veiklų įgyvendinimo tarp valstybės institucijų, mokslo ir studijų institucijų bei verslo atstovų. Parkų veikla nebuvo orientuota į rezultatus, nebuvo vieningo parkų vykdomų projektų, įvairių priemonių įgyvendinimo koordinavimo, rezultatų stebėsenos. Gaudami projektinį finansavimą, parkai nėra motyvuoti patys užsidirbti lėšų, pritraukti privačių investicijų savo veiklai, aktyviai įsitraukti į tarptautines programas. Todėl patvirtinta koncepcija turėtų padidinti Mokslo ir technologijų parkų veiklos efektyvumą“, – teigia ūkio ministras E. Gustas.

REKLAMA
REKLAMA

Parkams tenka pagrindinis vaidmuo populiarinant inovacijas, skatinant naujų inovatyvių įmonių kūrimąsi ir inovacinę plėtrą, verslo ir mokslo partnerystę. Parkai taip pat atlieka technologinio verslo inkubatoriaus funkcijas – palankiomis sąlygomis teikia informacijos, konsultacijų ir mokymo paslaugas bei praktinę pagalbą smulkaus ir vidutinio verslo subjektams, naujai įsteigtiems verslo subjektams padeda kurtis, plėtoti veiklą ir prisitaikyti prie kintančių rinkos sąlygų.

Šiuo metu Lietuvoje yra 10 veiklą vykdančių Mokslo ir technologijų parkų. Keturiuose parkuose, kuriuose dalininko teises ir pareigas įgyvendina Ūkio ministerija, veikia apie 180 inovatyvių įmonių, kuriuose dirba apie 1700 jaunųjų mokslininkų, tyrėjų bei kitų aukštos kvalifikacijos specialistų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų