REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žinių radijas

Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) mušant pavojaus varpais dėl tymų protrūkio Europoje, Vilniaus visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Biruta Zdanevičienė „Žinių radijui“ nurodė pritarianti PSO nuomonei, kadangi skiepijančių tėvų vaikus skaičius mažėja.

REKLAMA
REKLAMA

„2003 metais skiepijimo apimtys siekė 97,7 proc. – tai buvo labai aukštos skiepijimo apimtys ir kad tas tymų virusas paplistų mūsų visuomenėje, tai buvo sunkiai tikėtina, tačiau metai iš metų, kai mato, kad šalia nėra sergančių tymais, kai kurie žmonės sugalvoja neskiepyti savo vaikų. 2013-ais metais skiepijimo apimtys sumažėjo iki 93,3 proc. Jei taip ir toliau skiepijimo apimtys mažės, tai, aišku, turėsime tymų protrūkius“, - laidoje „Aktualioji valanda“ sakė B. Zdanevičienė.

REKLAMA

Pasak jos, kito būdo sumažinti riziką užsikrėsti tymais nėra. „Kaip ir gydymo nėra. Susirgimas yra virusinis ir nėra gydymo tam virusui sunaikinti. Mums lieka tik pasikliauti gydytojais ir gera valia, kad išgytų“, - kalbėjo B. Zdanevičienė.

Ji nurodė, kad vaikai skiepijami 15 mėn. ir paskui prieš mokyklą – 6-7 metų. Visgi, jei vaikystėje nepasiskiepyta, B. Zdanevičienė nurodė, kad galima pasiskiepyti ir suaugusiajam.

„Ypač keliaujant reikia skiepytis bet kokio amžiaus žmogui, jeigu jis yra nepasiskiepijęs. Man labai skaudu, kad tėvai nebaudžiami gali nuspręsti, ar tam mano vaikui gyventi, ar negyventi, ar jis turi pasiskiepyti, ar ne. Jeigu valstybė tikrai skiria šitiek lėšų vakcinoms ir tėvai sugalvoja neskiepyti vaikų...Kažin, ar jie turi tokią teisę“, - sakė gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA

„Buvo čia pas mus mirties atvejai nuo kokliušo ir gydytojai buvo pasipiktinę tėvais, kad jie atsisakė skiepijimo. Ar nereiktų tokių tėvų patraukti baudžiamojon atsakomybėn, kad turėjo galimybė išgelbėti, bet neleisdami skiepyti, šitą vaiką tiesiog numarino“, - kalbėjo B. Zdanevičienė.

Parengė Ieva Kazlauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų