REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vien šiemet gaisruose buvo traumuoti 56 žmonės (pernai – 44). Štai vasario 26 d. Ignalinoje, Ligoninės gatvėje, dėl neatsargaus rūkymo užsidegė 1934 m. gimusio vyro drabužiai. Jis smarkiai apdegė veidą, krūtinę ir pilvą.

Vien šiemet gaisruose buvo traumuoti 56 žmonės (pernai – 44). Štai vasario 26 d. Ignalinoje, Ligoninės gatvėje, dėl neatsargaus rūkymo užsidegė 1934 m. gimusio vyro drabužiai. Jis smarkiai apdegė veidą, krūtinę ir pilvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dažniausios traumos gaisruose – terminiai nudegimai. Jie įvyksta veikiant aukštai temperatūrai: nusideginus liepsna, karštu oru, karštu vandeniu ar kitais įkaitusiais daiktais. VšĮ Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Terminių traumų skyriaus vedėjas Vytautas Vaitkus pastebi, kad dažniausiai gaisro metu žmonės patiria gilesnių nudegimų, apdega veidą ir plaštakas: ,,Nudegus veidą, dažnai yra pažeidžiami kvėpavimo takai, o tai kur kas pavojingiau nei paviršinis odos nudegimas. Apdegus kvėpavimo takus gali prasidėti įvairios kvėpavimo komplikacijos ir užsikimši plaučiai. Beje, tokie kvėpavimo takų nudegimai yra itin sunkiai pastebimi, todėl pacientai turi būti atidžiai stebimi.“

REKLAMA

Gaisro metu ne tik apdegama, bet ir prisikvėpuojama dūmų. Gydytojas V. Vaitkus pabrėžia, kad prisikvėpavus dūmų ar apsinuodijus smalkėmis taip pat yra galimos įvairios kvėpavimo takų komplikacijos, kurios neretai pradeda ryškėti tik praėjus parai ar dviem po gaisro. Pasako jo, gaisrą patyrę gyventojai turėtų kreiptis į medikus net jei jaučiasi pakankamai gerai.

Ugniagesiai ir medikai pastebi, kad dažniausios traumų gaisruose priežastys jau keli metai išlieka tos pačios: neatsargus rūkymas (neretai lovoje), neatsargus žmogaus elgesys su ugnimi ir sprogimai dėl dujų nuotėkio. ,,Dujos sprogsta ne tik išorėje, patalpoje, bet ir viduje, žmogaus plaučiuose. Tokia trauma pasireiškia plaučių sumušimu, kuris gana dažnai yra nepastebimas net rentgeno nuotraukoje,“ - teigia gydytojas. V. Vaitkus pataria, kad įvykus sprogimui dėl dujų nuotėkio, jei asmuo ir nepatyrė jokių matomų ar jaučiamų kūno sužalojimų, privalu nedelsiant kreiptis į gydymo įstaigą, kurioje jis gali būti stebimas kelias paras.

REKLAMA
REKLAMA

Suteikiant pirmąją medicinos pagalbą žmogui, patyrusiam terminius nudegimus, būtina užtikrinti jo kvėpavimą. Gydytojas V. Vaitkus pataria neliesti apdegusiojo drabužių, o dar geriau užpilti ant jo šalto vandens, kuris ir atvėsins, ir šiek tiek nuskausmins: ,,Pilant šaltą vandenį ant nudegimus patyrusio žmogaus, galima sumažinti nudegimo gylį net 1 procentu“. Medikas pažymi, kad ant nudegimų negalima dėti lapų, pilti aliejaus, o kuo skubiau reikėtų kreiptis į medikus, kurie suteiks kvalifikuotą pagalbą.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas primena, kad kilus gaisrui ar įvykus kitai nelaimei, nedelsdami skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų