REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Rinkimų pažeidimų tendencijos per išankstinį balsavimą rodo, kad gali būti pasiektas pažeidimų rekordas, atlygis perkant balsus nuo praėjusių rinkimų „pabrango“ tris su puse karto, sako policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla.

 Rinkimų pažeidimų tendencijos per išankstinį balsavimą rodo, kad gali būti pasiektas pažeidimų rekordas, atlygis perkant balsus nuo praėjusių rinkimų „pabrango“ tris su puse karto, sako policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad ikiteisminių tyrimų skaičių šiuo rinkimų laikotarpiu turėsime rekordinį, nes dar neatėjus tai pagrindinei dienai jau turime tokį kiekį. Nors mes ir patys didžiausias grėsmes įžvelgiame per išankstinius balsavimus. Matome, kad mūsų prognozės tvirtinasi - pakankamai daug turime problemų, matome tam tikrų asmenų, politikų elgesį, kad tam tikri procesai vyksta neskaidriai“, - penktadienį BNS sakė R.Požėla.

REKLAMA

Anot jo, daugiausia ikiteisminių tyrimų pradėta Vilniaus apskrityje - Trakuose ir Elektrėnuose, taip pat Tauragės apskrityje, Šilutėje.

Dažniausias pažeidimas - trukdymas pasinaudoti rinkimų teise, t. y. balsų pirkimas. Užfiksuotas ir siūlomos sumos už balsą rekordas - kai kur, anot jo, žadama duoti net 15 eurų.

„Daugiausia, ką aš esu girdėjęs, buvo siūloma 15 eurų, nors dar vakar turėjome skaičius, kad siūloma nuo 3 iki 10 eurų. Tris su puse karto „pabrango“, - patvirtino komisaras.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat sakė, kad balsų pirkėjai atranda ir naujų schemų, t. y. atlygį balsavusiems už nurodytą sąrašą ar kandidatą žadama duoti tik tuo atveju, jei dėl pažeidimų rezultatai nebus anuliuoti.

„Turime atvejų, kai atlygis ne iškart yra duodamas, o bus laukiama VRK išvadų, kad rezultatai pripažinti. Turime tokių signalų, kad atlygio negavę asmenys vos ne į policiją eina dėl to skųstis. Dirbant su žmonėmis, atitinkamus klausimus formuluojant, jie pasisako, tik jiems patiems taip pat gresia administracinė atsakomybė. O tas žmogus, kuris priima pinigus ir eina tuo pagrindu balsuoti, jam gresia bent jau administracinė atsakomybė“, - priminė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policijos departamentas penktadienį skelbia, kad dėl galimų įstatymų pažeidimų per savivaldos rinkimus jau pradėti 24 ikiteisminiai tyrimai. Penktadienio 8 val. duomenimis, nuo metų pradžios iki penktadienio ryto policija gavo 168 pranešimus apie galimus pažeidimus, susijusius su rinkimais. Daugiausia pranešimų gauta iš šių apskričių: Vilniaus – 45, Utenos ir Tauragės - po 20.

17 ikiteisminių tyrimų pradėta dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise, septyni – pagal kitus Baudžiamojo kodekso straipsnius. Daugiausia - penkis - ikiteisminius tyrimus dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise atlieka Vilniaus ir Tauragės apskrities vyriausieji policijos komisariati, tris - Alytaus apskrities policija.

REKLAMA

Lietuvoje vyksta išankstinis balsavimas savivaldybių tarybų ir merų, taip pat vieno parlamentaro sostinės Žirmūnų apygardoje rinkimų.

Penktadienį prasideda balsavimas namuose. Balsuoti namuose teisę turi neįgalieji, taip pat dėl ligos laikinai nedarbingi, arba sulaukę 70 metų ir dėl sveikatos būklės patys jau negalintys rinkimų dieną atvykti į rinkimų apylinkę.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose balsuoti gali 2,54 mln. rinkėjų, sostinės Žirmūnų apygardoje, kur renkamas parlamentaras vietoj į Europos Komisiją dirbti išvykusio socialdemokrato Vytenio Povilo Andriukaičio, - 42 tūkst. rinkėjų.

REKLAMA

Savivaldybių tarybų rinkimuose varžysis per 15 tūkst. kandidatų, dėl merų postų - daugiau kaip 400 kandidatų.

Per rinkimus sekmadienį bus išrinkti 1524 tarybos nariai, įskaitant 60 būsimų merų. Tose savivaldybėse, kur meras nebus išrinktas per pirmąjį turą, t. y. nesurinks daugiau kaip pusės rinkėjų balsų, po dviejų savaičių kovo 15-ąją vyks antrasis merų rinkimų turas.

Dėl Seimo nario mandato Žirmūnuose varžosi 12 kandidatų. Prireikus, antrasis turas čia irgi bus rengiamas kovo 15 dieną.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų