REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslui ir technologijoms sparčiai žengiant į priekį, plečiasi ir įprastų specialybių rėmai. Geriausi darbdaviai prašo specialistų, turinčių įvairių sričių žinių. Būtent tokia pasaulyje sparčiai populiarėjanti specialybė – sveikatos informatika ̶ šiemet žengė ir į Kauno technologijos universitetą, pranešė KTU atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasaulyje sveikatos informatikos užuomazgos atsirado XX a. 6 dešimtmetyje. Nuo kruvino karo žaizdų atsigaunančios valstybės, tokios kaip JAV, pirmuosius kompiuterius medicinoje panaudojo modeliuojant galūnių protezus. Kompiuteriu buvo apskaičiuojama, kaip tam tikras žmogus juda ir pagal tai būdavo pagaminamas individualus protezas.

REKLAMA

Didysis šios tarpdisciplininės specialybės kilimas prasidėjo jau XXI amžiuje. Įvairiose pasaulio šalyse pradėtos kurti valstybinės institucijos, privalančios kuruoti pacientų sveikatos duomenų bazes. Atsiradus išmaniesiems įrenginiams, duomenys apie asmeninę sveikatą dar niekada nebuvo taip arti paciento.

Visas šias sistemas sukūrė, prižiūri ir aptarnauja tiek informatikos, tiek medicinos žinių turintys specialistai. Pasaulyje nuolat jaučiamas jų stygius, nes ši specialybė – nauja, o tai leidžia šiems specialistams patiems rinktis geriausius darbdavius.

REKLAMA
REKLAMA

Nenuostabu, kad geriausios pasaulio aukštosios mokyklos taip pat ruošia šios srities specialistus, pavyzdžiui, Masačusetso technologijos institutas ir Harvardo universitetas turi jungtinę Sveikatos mokslų ir technologijos programą, Kembridžo universitetas – Sveikatos rūpybos informatiką.

Dirbs su naujausiomis technologijomis

Sausio mėnesį tokį žingsnį žengė ir Kauno technologijos universitetas (KTU). Kartu su Lietuvos sveikatos mokslų universitetu sukurtos Sveikatos informatikos studijų programos atsiradimą lėmė itin dideli darbdavių poreikiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pristatydamas naująją studijų programą, KTU rektorius Petras Baršauskas pabrėžė, kad technologijos ir medicina, kaip ir visame pasaulyje, turi žengti koja kojon, tad Sveikatos informatika susilauks tikrai didelio pasisekimo.

Sveikatos informatikoje studentai galės rinktis vieną iš dviejų specializacijų – e. sveikatos technologijas arba biomedicininę informatiką. Besimokantiems e. sveikatos technologijų specializacijoje, bus siekiama suteikti kuo gilesnes informacinių e. sveikatos sistemų kūrimo ir duomenų analizės žinias.

Biomedicininės informatikos specialistai gilins biomedicinines žinias ir specializuotis asmeninių mobilių sveikatinimo IT sprendimų kūrime.

REKLAMA

Pokalbyje dėl darbo – pranašumas

Šios programos sėkmės garantų toli ieškoti nereikia – čia pat, Kaune, praėjusį rudenį duris atvėrė viena didžiausių JAV ir pasaulio sveikatos apsaugos technologijų paslaugas teikiančių bendrovių „Intermedix“.

Pasak šios bendrovės direktoriaus Luko Jankausko, jau dabar juntamas tokių specialistų poreikis – ateityje Kaune planuojama įdarbinti per 500 tokių darbuotojų.

„Atsižvelgiant į darbo poziciją, Sveikatos informatiką pabaigęs studentas darbo pokalbyje mūsų bendrovėje tikrai turėtų pranašumą prieš kitus studentus. Medicinos sektoriui teikiame pajamų valdymo ir programinės įrangos tiekimo paslaugas. Specialistas, turintis tiek IT, tiek medicininių žinių, mums būtų labai vertingas“, – sakė L. Jankauskas.

L. Jankauskas pabrėžė, kad „Intermedix“ įsidarbinę studentai, priklausomai nuo kvalifikacijos, gali tikėtis gerokai didesnio atlyginimo, nei dabartinis šalies vidurkis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų