REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
TV3

Rusijos prezidentas pareiškė užuojautą nužudyto Boriso Nemcovo motinai

Boriso Nemcovo nužudymas buvo kruopščiai suplanuotas (papildyta 16 val.)

 Putinas telegrama pareiškė užuojautą nužudyto Nemcovo motinai ir pažadėjo, kad žudikai bus nubaust

 Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad bus padaryta viskas, jog Boriso Nemcovo žudikai būtų nubausti.

„Bus padaryta viskas, kad niekšingos ir ciniškos žmogžudystės organizatoriai ir vykdytojai būtų deramai nubausti“, – parašė V.Putinas užuojautos telegramojeB.Nemcovo motinai Dinai Eidman, paskelbtoje ir Kremliaus tinklalapyje.

„Borisas Nemcovas paliko savo pėdsaką Rusijos istorijoje, politikoje ir visuomeniniame gyvenime. Jam teko dirbti svarbiuose postuose sunkiu mūsų šaliai pereinamuoju laikotarpiu. Jis visuomet tiesiai ir sąžiningai reiškė savo poziciją, gynė savo požiūrį“, – sakoma V.Putino telegramoje.

Opozicija ruošia mitingą Borisui Nemcovui atminti

Maskvos miesto valdžia šeštadienį leido opozicijos lyderiams rytoj surengti gedulo eiseną Kremlių nuolat kritikavusiam ir nužudytam Borisui Nemcovui pagerbti; anksčiau suderintą protesto akciją sekmadienį Maskvos pakraštyje Marjino rajone opozicija atšaukė.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes sutarėme dėl šio renginio“, būsiančio sekmadienį, sakė sostinės vyriausybės pareigūnas Aleksejus Majorovas, pridūręs, kad eisenos maršrutas kirs Didįjį Moskvorecko tiltą, kur B.Nemcovas buvo nušautas penktadienį vėlai vakare prieš pat vidurnaktį.

REKLAMA

Maskvos miesto valdžia leido iki 50 tūkst. žmonių eiseną nuo 15 val. Maskvos (14 val. Lietuvos) laiku .

„Rytoj 15 val. (14 val. Lietuvos laiku) renkamės prie Kitaigorodo. Iš ten gedulinga eisena pajudės B.Nemcovo žūties vietos link“, – parašė tinkle „Twitter“ Respublikonų ir liaudies laisvės partijos (RPR-PARNAS) lyderis Ilja Jašinas.

Nužudymui ruoštasi iš anksto

Rusijos opozicijos lyderio Boriso Nemcovo nužudymas buvo kruopščiai parengtas, pareiškė šeštadienį tyrėjai, atkreipę dėmesį į panaudoto ginklo pobūdį ir žudikų informuotumą apie politiko judėjimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Kad nusikaltimas buvo kruopščiai suplanuotas, nekyla jokių abejonių, kaip ir vieta, parinkta nužudymui. Tyrimo duomenimis Borisas Nemcovas su kompanione ėjo į savo butą, kuris yra netoli įvykio vietos. Ir akivaizdu, kad šio nusikaltimo organizatoriai ir vykdytojai buvo informuoti apie galimą maršrutą“, – sakė Tyrimų komiteto atstovas Vladimiras Markinas.

Pasak jo, tyrėjai tikrina kelias pagrindines nusikaltimo versijas: politinę provokaciją, islamo ekstremistų pėdsaką, įvykius Ukrainoje, taip pat ir komercinę veiklą.

„Šiuo metu tyrimas nagrinėja kelias versijas: nužudymą kaip provokaciją politinei padėčiai destabilizuoti šalyje; Nemcovo asmenybė galėjo tapti savotiška sakraline auka tiems, kurie nesibodi jokiais metodas savo politiniams tikslams siekti“, – pažymėjo V.Markinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Islamo ekstremistų versija susidomėta todėl, kad „tyrėjai turi duomenų, jog B.Nemcovui buvo grasinta dėl jo požiūrio į žurnalo „Charlie Hebdo“ karikatūristų sušaudymą Paryžiuje“, sakė V.Markinas.

Anot jo, tikrinama ir „versija, susijusi su Ukrainos įvykiais“. „Ne paslaptis, kad abiejose konflikto pusėse esama labai radikalių personažų, kurie nepavaldūs jokiai valdžiai“, – sakė jis ir pridūrė, kad neatmetamos ir kitos versijos, kaip komercinė veikla, asmeninė neapykanta ir kitos buitinės versijos.

Nustatyta, kad B.Nemcovą lydėjo modelis 23-ejų Ana Durickaja, Ukrainos pilietė, kuri yra nužudymo liudininkė. Pasak REN TV, jiedu draugavo jau apie ketverius metus.

REKLAMA

Mergina sakė teisėsaugininkams, kad B.Nemcovą nušovė iš balto automobilio iššokęs vyriškis.

Policija apie šaudymą ant Didžiojo Moskvorecko tilto pranešimą gavo penktadienį 23 val. 38 min. Maskvos (22 val. 38 min. Lietuvos) laiku.

Tyrėjai neatmeta ir pavydo versijos.

Rusijos prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas įsitikinęs, kad opozicijos politiko Boriso Nemcovo nužudymas praėjusią naktį Maskvos centre yra provokacija.

„Dabar anksti daryti išvadas apie Boriso Nemcovo mirtį, bet šimto procentų įsitikinimu galima kalbėti, kad tai provokacija“, – sakė D.Peskovas interviu televizijai RT.

Kitame interviu, radijo stočiai „Kommersant FM“, D.Peskovas paaiškino, kad „provokacija yra, neabejotinai, žinoma, dėl to, kad Borisas Nemcovas buvo opozicijoje prieš Rusijos vadovybę, opozicijoje prieš tą liniją, kurios laikosi Rusijos vadovybė“.

REKLAMA

„Ir įvairių, sakykim, priemonių kurias planuoja opozicija artimiausiomis dienomis, fone, gana tokios emocingos prisotintos padėties, kuri dabar yra dėl įvykių Ukrainoje, fone tai visiškai gali atrodyti kaip provokacija“, – pridūrė jis.

Be to, D.Peskovas priminė, kad B.Nemcovas palaikė „glaudžius ryšius su įvairiais žmonėmis Kijeve, dažnai ten važiuodavo, tai nėra paslaptis, visi tai žino“.

Vis dėlto, D.Peskovo nuomone, B.Nemcovas „nebuvo politinė grėsmė“ šalies vadovams, nes jo populiarumo reitingai buvo „šiek tiek didesni negu vidutinio statistinio piliečio“.

Interviu RT jis dar pažymėjo, kad tiriamas B.Nemcovą lydėjusios merginos vaidmuo. „Mes žinome, kad jis buvo su mergina, mes lauksime oficialių organų rezultatų, kad išaiškėtų tos merginos vaidmuo“, – sakė D.Peskovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvę Rusijos vyriausybės narys Sergejus Stepašinas, savo ruožtu, pareiškė, kad B.Nemcovo nužudymas – mėginimas destabilizuoti padėtį šalyje.

„Aš, kaip buvęs VRM ir FST vadovas, laikau B.Nemcovo nužudymą ne opozicijos, o Putino priešų mėginimu destabilizuoti padėtį šalyje, – sakė jis šeštadienį. – Dabar teisėsaugininkų garbės reikalas atskleisti šį nusikaltimą“.

„Aš pažinojau Nemcovą labai gerai. Mes buvome toje pačioje Rusijos Aukščiausiosios Tarybos frakcijoje. Kartu dirbome Rusijos vyriausybėje. B.Nemcovas – ryškus žmogus, nors ir prieštaringas“, – pažymėjo S.Stepašinas, pareiškęs užuojautą B.Nemcovo artimiesiems.

REKLAMA

Opozicijos lyderis nušautas šalia Kremliaus

Rusijos opozicijos lyderis Borisas Nemcovas, aršus prezidento Vladimiro Putino kritikas, penktadienį vėlai vakare buvo nušautas Maskvos centre, pranešė tyrėjai ir policija, savaitgalį rengiamo opozicijos mitingo išvakarėse.

„Maskvos centre nužudytas vyriškis su dokumentais Boriso Nemcovo vardu“, – sakė naujienų agentūrai AFP Vidaus reikalų ministerijos atstovas, bet daugiau detalių nepateikė.

Maskvos teisėsaugininkai patvirtino nužudymo faktą.

Rusijos opozicijos lyderio bendražygiai taip pat patvirtino, kad B.Nemcovas nužudytas.

„Nemcovą nušovė. Jis negyvas“, – parašė savo „Facebook“ paskyroje judėjimo „Solidarnost“ aktyvistas Ilja Jašinas.

REKLAMA

Rusijos žiniasklaida netrukus pranešė, kad į B.Nemcovą šauta keturis kartus, o policija minėjo, kad šūvių buvo daugiau.

„Remiantis pirmine informacija, nenustatytas asmuo šovė į Borisą Nemcovą ne mažiau kaip 7-8 kartus iš automobilio, kai jis (politikas) vaikštinėjo Didžiuoju Moskvorecko tiltu“, – sakoma tyrėjų pranešime.

Vėliau VRM atstovė pranešė, kad B.Nemcovas vaikštinėjo su atvykusia iš Ukrainos mergina, kai į jį šovė iš pravažiuojančios mašinos.

„B.Nemcovas vaikštinėjo didžiuoju Moskvorecko tiltu su atvykusia mergina iš Ukrainos. Tada į jį iššovė iš pravažiuojančios mašinos“, – sakė VRM atstovė Jelena Aleksejeva žurnalistams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, su šia mergina dabar dirba policininkai.

J.Aleksejeva dar sakė, kad vadovauti tyrimui ėmėsi vidaus reikalų ministras Vladimiras Kolokolcevas.

Michailas Kasjanovas, buvęs ministras pirmininkas, vėliau tapęs opozicijos lyderiu, atvyko į savo kolegos nužudymo vietą.

„Tai atlygis už tai, kad Borisas pastoviai daug daug metų kovojo, kad Rusija būtų laisva demokratinė šalis“, – pasakė jis.

Oficialusis Tyrimų komiteto atstovas Vladimiras Markinas sakė, kad pradėta byla pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius: „Žmogžudystė“ ir „Neteisėtas ginklo panaudojimas“.

Tyrimų komitetas, kuris raportuoja tiesiogiai V.Putinui, nurodė, kad bylos ėmėsi „patyrę“ tyrėjai.

REKLAMA

Savo politinę karjerą B.Nemcovas pradėjo Žemutinio Naugardo gubernatoriaus poste, po to dešimtojo dešimtmečio pabaigoje tapo vicepremjeru, kai Rusijos prezidentas buvo Borisas Jelcinas.

Pasitraukęs iš parlamento 2003-aisiais jis prisidėjo prie kelių opozicijos partijų ir grupių steigimo.

B.Nemcovas nužudytas prieš pat didelį opozicijos mitingą, kuris planuojamas kovo 1 dieną, sekmadienį.

JAV Baltieji rūmai smerkia „žiaurų“ Nemcovo nužudymą

JAV Baltieji rūmai pasmerkė žiaurų Rusijos opozicijos lyderio Boriso Nemcovo, griežtai kritikavusio prezidentą Vladimirą Putiną, nužudymą Maskvoje penktadienį vėlai vakare.

„Mes raginame Rusijos valdžią greitai, nešališkai ir skaidriai atlikti tyrimą bei užtikrinti, kad kaltieji būtų patraukti atsakomybėn“, – sakoma prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) pareiškime, paskelbtame tinkle „Twitter“.

REKLAMA

„Jungtinės Valstijos smerkia žiaurų Boriso Nemcovo nužudymą“, – sakoma kitame pranešime „Twitter“.

Jungtinių Amerikos Valstijų senatorius Johnas McCainas (Džonas Makeinas), Ginkluotųjų pajėgų komiteto pirmininkas, taip pat pareiškė užuojautą dėl Boriso Nemcovo žūties.

„Labai nuliūdintas“ dėl Boriso Nemcovo žūties, parašė socialiniame tinkle „Twitter“ senatorius, įdėjęs ir vieną savo nuotrauką su B.Nemcovu.

B.Nemcovas buvo vienas iškiliausių Rusijos demokratų ir Lietuvos draugų

Maskvoje nušautas Rusijos opozicijos lyderis Borisas Nemcovas buvo vienas iškiliausių šiuolaikinės Rusijos demokratų, nuoširdus Lietuvos draugas, sako Europos Sąjungos ambasadorius Rusijoje Vygaudas Ušackas.

REKLAMA
REKLAMA

„Esu šokiruotas dėl to, kas įvyko. Mano mintys ir malda yra su Boriso šeima, artimaisiais ir draugais. Kaltieji turi būti rasti ir patraukti atsakomybėn. Tikiuosi, kad Rusijos valdžios institucijos veiks greitai“, - sakoma V.Ušacko BNS atsiųstame komentare.

Anot jo, B.Nemcovo darbai privalo būti tęsiami.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų