REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gamtoje jau pavasario ženklai

Prasidedantis kalendorinis pavasaris žada šilumą, tačiau dar sulauksime permainingų orų. Tiesa, kovas žadamas šiltas. Jau dabar gamtoje pilna pavasario ženklų – iš šiltų kraštų sugrįžta paukščiai, brinksta pumpurai.

REKLAMA
REKLAMA

 

Šilta pradžia

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėja dr. Audronė Galvonaitė sako, kad ilgalaikės amerikiečių ir rusų prognozės rodo, kad kovas bus šiltas, balandis – artimas įprastam, o gegužė – šiek tiek vėsesnė. Tiesa, konkrečios temperatūros jie neprognozuoja.

REKLAMA

Pasak A. Galvonaitės, dabar vyksta žieminių procesų persitvarkymas į pavasarinius. Įtakos turi ir klimato kaita. Visą žiemą Atlantas buvo nepaprastai aktyvus, jis ir dabar aktyvus, tad orai priklausys nuo įvairių vykstančių procesų.

Šiuo metu gana sausa. Pasak klimatologės, iškrenta tik iki pusės normos kritulių. Stebima, kad antrasis vasario dešimtadienis buvo penkiais laipsniais šiltesnis nei įprastai.

„Anksčiau būdavo šalta, šalta, atodrėkis, o dabar atvirkščiai – atodrėkis, atodrėkis, šalta“, – apie šią žiemą sako A. Galvonaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba skelbia, kad kovą vidutinė mėnesio temperatūra numatoma beveik 2 laipsniais aukštesnė už vidutinę daugiametę (vidutinė daugiametė minus 0,7 laipsnio). Vidutinė pavasario temperatūra numatoma 1–2 laipsniais aukštesnė už vidutinę daugiametę (vidutinė daugiametė – 6,6 laipsnio šilumos).

Pirmąją ir antrąją kovo dienomis prognozuojami 5 laipsniai šilumos, taip pat žadamas ir nedidelis lietus. Vėliau pranešama, kad oro temperatūra kiek nukris, lis, bus šlapdriba ir nedidelis sniegas. Ketvirtadienį žadamas tik vienas laipsnis šilumos, tačiau vėliau vėl atšils.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Sugrįžo anksčiau

Lietuvoje jau galima išvysti ir grįžusių paukščių. Ventės rago ornitologinės stoties vadovas Vytautas Jusys sako, kad sugrįžo jau nemažai paukščių: vieversiai, pempės, varnėnai, gervės ir kiti.

Palyginti su pernai, paukščiai grįžo maždaug dešimčia dienų anksčiau. Net jei orai ir atšaltų iki kokių penkiolikos laipsnių šalčio, pasak ornitologo, paukščiai turi galimybę pasitraukti kelis šimtus kilometrų, kur šilčiau. Tačiau abejojo, ar šiemet taip nutiks.

Pirmasis pastebėtas šiemet grįžęs paukštis buvo dirvinis vieversys. Jis parskrido vasario 7-ąją. Pasak V. Jusys sako, kad vieversys dar nečiulba, tačiau skrisdamas sučirškia. Tiesa, jie kol kas dažniau matomi pajūryje. Ornitologinės stoties vadovo duomenimis, Šiaurės Lietuvoje vieversys pastebėtas tik šiomis dienomis.

REKLAMA

Pokyčių jau yra ir miškuose – gamta pamažu bunda. Panevėžio miškų urėdijos vyriausiasis miškininkas Gintaras Raškauskas sako, kad miškuose jau žydi lazdynų žirginėliai, tiesa, dar ne masiškai. Žibučių dar teigė nepastebėjęs, tačiau gluosniai, vadinamieji „kačiukai“, jau sprogsta.

„Miškas čiulbantis, pilnas pavasarinių paukštelių balsų“, – sako jis.

Žiema buvo gana šilta. Vyriausiojo miškininko teigimu, kol kas žiemos padarinių gamtoje nematoma, tačiau jis neatmetė tikimybės, kad išlįs vėliau. Jis spėjo, kad kenkėjai greičiausiai peržiemojo gerai, tad gali kilti bėdų dėl miškų apsaugos.

REKLAMA

Pasak G. Raškausko, dabar važinėjama po miškus, žiūrinėjama. Pastebima, kad miškai jau pradeda džiūti, tad skiriama dėmesio priešgaisrinei apsaugai – žmonės netrukus pradės deginti žolę. Tiesa, miške dar yra sniego, vietomis dar ant balų laikosi ledas, tačiau kitur jau viskas nutirpo.

 

Lengva žiema

Panevėžio medžiotojų ir žvejų draugijos valdybos pirmininkas Petras Narbutas sako, kad gyvūnai šią žiemą pakėlė lengvai – jiems neteko badauti. Tiesa, stirnos, šernai šeriami papildomai. Pasak P. Narbuto, po tokios žiemos reikia tikėtis gero prieauglio. Jau dabar medžiotojai yra pastebėję šerniukų.

Pasak P. Narbuto, jau ir zylutė šneka apie pavasarį, dažnai galima išgirsti kalenantį genį.

„Paukščiukų balsai jau girdisi“, – pastebi jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų