REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rytoj, kovo 1-ąją, Maskvoje vyks eitynės, skirtos Boriso Nemcovo atminimui. Prieš tai planuotas taikos maršas pakeistas dėl tragiškos politiko žūties. Į miestą sutraukiami kariuomenės daliniai, gatvėmis jau šiandien važiuoja ne tik palydinti karinė technika, bet ir šarvuočiai, o tuo pat metu šalies „komunistai“ organizuoja dar vieną mitingą – „Raudonasis pavasaris – raudonasis ultimatumas!“.

Rytoj, kovo 1-ąją, Maskvoje vyks eitynės, skirtos Boriso Nemcovo atminimui. Prieš tai planuotas taikos maršas pakeistas dėl tragiškos politiko žūties. Į miestą sutraukiami kariuomenės daliniai, gatvėmis jau šiandien važiuoja ne tik palydinti karinė technika, bet ir šarvuočiai, o tuo pat metu šalies „komunistai“ organizuoja dar vieną mitingą – „Raudonasis pavasaris – raudonasis ultimatumas!“.

REKLAMA

Rusijos valdžia ilgą laiką delsė dėl leidimo organizuoti taikos maršą „Pavasaris“, o vėliau davė leidimą žygiuoti miesto pakrašty – Maryino gatve. Po Boriso Nemcovo žmogžudystės eitynių organizatoriai paprašė leidimo organizuoti žuvusio politiko atminimo eitynes, tačiau Maskvos valdžia oficialiai atsisakė duoti leidimą tokiam renginiui, motyvuodami neatitikimu formaliems reikalavimams. Tačiau netrukus ne tik apsigalvojo dėl leidimo, bet ir leido žygiuoti miesto centru, netgi žmogžudystės vieta, šalia Kremliaus.

Kokie motyvai lėmė šį sprendimą, sunku spręsti, ypač žinant, kaip aršiai ir ilgai buvo priešintasi tokio pobūdžio susibūrimams. Tačiau ir per pernai metų eitynes valdžia nuolat keisdavo opozicijos lyderių organizuojamų eitynių lokacijos vietą - tiesiog išvakarėse, kad žmones pasiektų skirtinga organizatorių pateikiama informacija. Vienu metu, taip pat siekiant dezorientuoti žmones ir sukelti informacinį triukšmą, būdavo organizuojamos ir kitų Rusijos politinių organizacijų, dažniausiai prokremliškų arba nacionalistinių, eitynės.

REKLAMA
REKLAMA

Panašu, kad taip pat bus ir šiais metais – internete staigiai plinta Rusijos komunistų partijos „organizuojamos“ eitynės „Raudonasis pavasaris – raudonasis ultimatumas!“, kuris siūlo, nepatikėsite, reikalauti „Vieningosios Rusijos“ deleguoto „liberalo“ premjero Dmitrijaus Medvedevo ir jo vyriausybės atsistatydinimo.

REKLAMA

Vaizdo įrašas, kuris „Youtube“ tinkle pasirodė vakar popiet, sukurtas pagal geriausius prorusiškos propagandos šablonus, kurių internete galima surasti dešimtimis – nuo „blogio ašies“ JAV ekonomikos griūties iki įvykių Ukrainoje dezinformacijos. Klipas profesionaliai įgarsintas, apipavidalintas ir pateiktas.

Dar keistesnis yra pats maršo pavadinimas – „Raudonasis pavasaris“, sąvoka, kurią Rusijos propaganda yra pavertusi siaubu statistiniam šalies piliečiui – arabų pavasaris, įvykiai Gruzijoje, Ukrainoje, Artimųjų Rytų šalyse – visa tai, anot jų, yra JAV slaptųjų tarnybų organizuojami „pavasariai“. Beje, Baltijos šalių pasitraukimas iš SSRS – taip pat „Vakarų spec. tarnybų organizuotas pavasaris“, tikins propagandiniai tinklalapiai. Pavyzdžiui, Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pernai balandį įvykius Ukrainoje yra pavadinęs „ukrainietišku Arabų pavasariu“. „Rusijos pavasaris“ taip pat plačiai naudota sąvoka, kuri turėjo baigtis „visų šalių rusų susivienijimu kovoje prieš Vakarų grobikus“, tačiau, kaip ir Novorosijos idėja, užsitęsus Ukrainos pasipriešinimui, prigęso. Sutapimas – opozicijos maršas, iki B. Nemcovo žūties, turėjo vadintis „Pavasaris“.

REKLAMA
REKLAMA

Tokios sąvokos naudojimas pačios Kremliaus valdžios atžvilgiu gali būti siekis diskredituoti tą pačią dieną maršą organizuojančios opozicijos veiksmus. Jeigu pati opozicija labai atsargiai renkasi eitynių lozungus, pavyzdžiui, pernai organizatoriai akcentavo, nenorėdami provokuoti valdžios, kad eitynės yra prieš Rusijos įsitraukimą į karą, o ne už Ukrainą, tai gausiai išplėtotoms prokremliškoms organizacijoms provokacinių veiksmų riboti netenka. Būtent todėl „Raudonasis pavasaris“ miesto centre rytoj žygiuos kaip „patogūs kvailiai“ – komunistai, suradę savo „atpirkimo ožį“ – „liberalų vyriausybę“, bet ne carą VVP (Vladimiras Vladimirovičius Putinas).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaizdo klipas internete pasirodė anksčiau, negu buvo įvykdyta žmogžudystė Maskvoje, tačiau, jeigu ir įmanoma susieti ką nors su liberalumu Rusijoje, tai ne „Vieningosios Rusijos“ atstovą „Dimoną“, o nužudytąjį Borisą Nemcovą, buvusį vieną iš pagrindinių liberalios ekonomikos pokyčių pradininkų Rusijoje, dar dirbant prezidento Boriso Jelcino komandoje. Todėl skubus leidimas komunistams žygiuoti prieš „liberalų penktąją koloną valdžioje“, kai šalis gedi išvakarėse žiauriai nužudyto liberalo Boriso Nemcovo, yra dar vienas šios šalies valdžios ciniškumo įrodymas.

Rytoj žygiuosiantiems Maskvos gatvėmis komunistams taip pat leidžiama gerokai daugiau, negu jų oponentams – „penktajai kolonai“. Komunistų lozungai teigia būtent tai, su kuo aršiai kovoja Rusijos propaganda:

REKLAMA

– Kainos kyla, o mūsų kišenės tuštėja!

– Šalis atsidūrė gilioje krizėje!

– Mūsų valdžia mus apgavo!

Vaizdo klipe „Dimonas“ pavaizduotas su krepšeliu, ant kurio nupieštas, aišku, dolerio ženklas. Tačiau, žinant, kad „galutinį vartotoją“ – Vladimiro Putino rinkėją, pasieks tik „reikalinga“ informacija, o būtent, kad žygiavo Maskvoje kovo 1-ąją kažkokie komunistai, „penktoji kolona“ ir reikalavo kažkokio „pavasario“, kalti liks kaip visada – naivius rusus papirkusios JAV spec. tarnybos ir parsidavę vietos liberalai.

Operacija „išlaikyti VVP valdžioje bet kokia kaina“ tęsiasi.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų