REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rinkimų apylinkės atsidarė 7 val. ryto, aktyvumas pirmąją valandą nebuvo didelis. Didesnio rinkėjų skaičiaus tikimasi apie vidurdienį bei prieš pat užsidarant rinkimų apylinkėms, sako Vilniaus Bukčių rinkimų apylinkės komisijos pirmininkė Jolanta Sereičkienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Aštuntą valandą buvo 22 balsavusieji, aktyvumas yra mažesnis, nei įprastai. Didžiausias aktyvumas būna nuo 10 val. iki 14 val., taip pat prieš pat uždarymą, paskutinę valandą - gal žmonės iš kažkur grįžta. Pastebėjome, kad daugiausia rinkėjų atvyksta pasibaigus mišioms“, - BNS sekmadienį sakė J.Sereičkienė.

REKLAMA

Anot jos, lyginant su praėjusiais savivaldos rinkimais, balsų skaičiavimas užtruks ilgiau dėl pirmumo balsų skaičiavimo ir papildomai atsiradusių biuleteinių tiesioginiuose merų rinkimuose.

„Incidentų jokių nebuvo. Tačiau kai kurie rinkėjai yra nepatenkinti, kad jie negavo rinkėjo kortelės, o gavo tik nevardinį kvietimą. Nors balsuojant užtenka pateikti ir asmens dokumentą, kai kuriems vis dar reikia tos kortelės“, - tvirtino komisijos pirmininkė.

REKLAMA
REKLAMA

Į Bukčių apylinkę užsukęs Vyriausios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas BNS sakė pats balsavęs iš anksto. Pasak jo, kol kas sekmadienio rytą VRK negavo pranešimų apie rinkimų pažeidimus.

„Žinoma, kuo daugiau biuletenių, tuo ilgiau užrtunka skaičiavimas. Be abejo, tiesioginiai merų rinkimai duoda papildomai darbo - didelėse apylinkėse neproporcingai ilgiau skaičiuojami biuleteniai“, - pripažino Z.Vaigauskas.

Vieni nuo ankstaus ryto balsavę rinkėjai tikino dėl pasirinkimo apsisprendę jau iš anksto, todėl prie balsavimo kabinų neužtruko, kitiems prireikė daugiau laiko apmąstymams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Informacijos tikrai užteko - šiemet pilnos pašto dėžutės, todėl už ką balsuosiu, apsisprendžiau jau seniai“, - sakė Lazdynų mikrorajone gyvenanti Jadvyga.

„Tiesą sakant, apsisprendžiau sunkiai, nes visi šiemet žada tą patį. Manau, renkant merus prireiks antrojo turo - nes yra labai daug kandidatų, visi žmonės renkasi pagal savo supratimą“, - sakė vilnietis Virginijus.

Šiemet balsuodami iš anksto rinkėjai buvo aktyvesni nei per praėjusius savivaldybių tarybų rinkimus 2011 metais. Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, per tris išankstinio balsavimo dienas savo valią pareiškė 4,98 proc. (127 tūkst.) rinkėjų. Aktyviausiai iš anksto balsuota Ignalinos (13,21 proc.), Lazdijų (13,13 proc.) ir Zarasų (11,74 proc.) rajonuose. Mažiausiai aktyvūs kol kas Klaipėdos miesto (2,02 proc.) rinkėjai.

REKLAMA

Savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvauja per 15 tūkst. kandidatų, dėl merų postų varžosi daugiau kaip 400 kandidatų. Rinkėjų sąrašuose įrašyta per 2,54 mln. rinkėjų.

Į savivaldą bus išrinkti 1524 tarybos nariai, įskaitant 60 būsimų merų. Tose savivaldybėse, kur meras nebus išrinktas per pirmąjį turą, t. y. nesurinks daugiau kaip pusės rinkėjų balsų, po dviejų savaičių kovo 15-ąją vyks antrasis merų rinkimų turas.

Meras jau pirmajame ture bus išrinktas, jei esant ne mažesniam kaip 40 proc. rinkėjų aktyvumui jis gaus daugiau kaip pusę balsų. Meras galėtų būti išrinktas jau pirmajame ture ir esant mažesniam aktyvumui, tačiau už jį savo balsą turėtų atiduoti ne mažiau kaip penktadalis visų tos savivaldybės rinkėjų. Kitu atveju du daugiausiai balsų surinkę kandidatai susitiks antrajame ture po dviejų savaičių.

Dėl Seimo nario mandato Žirmūnuose sekmadienį varžosi 12 kandidatų. Prireikus, antrasis turas čia irgi bus rengiamas kovo 15 dieną.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų