REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Rinkimai Vilniuje (nuotr. Fotodiena.lt)

Savivaldos rinkimuose jau balsavo ketvirtadalis rinkėjų

(papildyta 15 val. 40 min.)

 Savivaldos rinkimuose, kuriuose pirmą kartą merai renkami tiesiogiai, sekmadienį jau balsavo ketvirtadalis rinkėjų. Šiemet balsuojama šiek tiek aktyviau nei per praėjusius savivaldybių tarybų rinkimus.

Iki 14 val. savo valią pareiškė 24,64 proc. rinkėjų, per praėjusius rinkimus 2011 metais tokiu metu buvo balsavę 23,62 proc. rinkėjų. 2011 metais galutinis aktyvumas siekė 39,73 procento.

„Jei mes palygintume su 2011 metų rinkimais, rinkėjų aktyvumas yra didesnis beveik vienu procentiniu punktu“, - spaudos konferencijoje sekmadienį sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Sekmadienį kol kas didžiausias aktyvumas Pagėgiuose - 33,93 proc., Druskininkų savivaldybėje - 33,06 proc. , mažiausias Klaipėdos rajone - 19,03 proc. balsavusių iki 14 valandos, duomenis skelbia Vyriausioji rinkimų komisija.

REKLAMA
REKLAMA

Iš anksto specialiuose paštuose ir namuose trečiadienį-šeštadienį balsavo 5,97 proc. rinkėjų.

VRK vadovo vertinimu, rinkimai vyksta sklandžiai, o ryte strigusi komisijos internetinė svetainė veikia be trukdžių. „Mūsų nuomone, rinkimai vyksta pakankamai sklandžiai, veikia visos mūsų kompiuterinės sistemos, ir šiek tiek streikavusi iš ryto internetinė svetainė dirba sėkmingai“, - sakė Z.Vaigauskas.

REKLAMA

Pasak VRK vadovo, dėl rinkimų tvarkos pažeidimų ypatingai daug skundų negauta. „Skundai tokio tipo - dėl reklamos, taip pat yra skundai, kurie ypač mums nemalonūs, kartais skundžiamasi dėl komisijų narių, kad jie nemandagiai su rinkėjais elgiasi“, - kalbėjo Z.Vaigauskas. Pasak VRK vadovo, kai kurie skundai nepagrįsti - pvz., skundžiasi balsuoti negalėjęs užsienyje gyvenamąją vietą deklaravę rinkėjai, o pagal įstatymus, užsienio lietuviai Lietuvos vietos savivaldos rinkimuose nebalsuoja.

VRK pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė sakė, jog VRK yra gavusi 47 pranešimus dėl agitacijos pažeidimų, taip pat penkis pranešimus dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo, dėl pastarųjų informacija perduota policijai.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu bendras policijos gautų pranešimų skaičius dėl galimų pažeidimų, pasak L.Matjošaitytės, jau viršijo praėjusių savivaldos rinkimų skaičių. „Šiuo metu policijos pareigūnai turi 294 pranešimus, susijusius su galimais rinkimų įstatymų pažeidimais, jei palyginti su ankstesniais 2011 metų savivaldybių tarybų rinkimais, per visus rinkimus policija turėjo 264 pranešimus, tai reiškia, pranešimų kiekis gerokai išaugęs“, - sakėL.Matjošaitytė.

„Įtarimų yra, kad nelegaliai vežami rinkėjai, siunčiamos trumposios žinutės telefonu raginant balsuoti už vieną ar kitą kandidat, įdomu, kad ne tik už vieną, bet balsuoti siūloma ir už kelis. Taip pat gavome pranešimą, kad vienas iš kandidatų rajone važinėja po apylinkes ir ragina balsuoti, tą informaciją turėtume patikrinti ir išsiaiškinti plačiau“, - apie pažeidimus per spaudos konferenciją pasakojo L.Matjošaitytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V.Adamkus: tiesioginiai merų rinkimai sukuria papildomą atsakomybės jausmą

 Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus sako, kad pirmą kartą Lietuvoje rengiami tiesioginiai merų rinkimai sukuria papildomą atsakomybės jausmą kandidatams ir įtvirtina demokratinius principus.

„Tai uždeda tam tikrą atsakomybę rinkėjams. Jų pasirinktas kandidatas turi pildyti jų viltis, o pačiam kandidatui atsakomybę ne prieš partiją, prieš sudarytą sąrašą automatiškai, bet prieš patį rinkėją, kuris jį išrinko. Aš manau, tai savotiškas valstybės politinio gyvenimo demokratinių principų įtvirtinimas“, - sekmadienį žurnalistams sakė V.Adamkus, atidavęs balsą Saulėtekio rinkimų apylinkėje.

REKLAMA

V.Adamkaus nuomone, diskusijos dėl galbūt nepakankamų mero įgaliojimų kol kas yra pernelyg ankstyvos.

„Pabandykime su tuo, ką turime, jei matysime, kad trūksta (galių), tai kituose rinkimuose galėsime tą papildyti“, - kalbėjo V.Adamkus.

Jis sakė, kad balsuoti atėjo jau tvirtai apsisprendęs dėl kandidato į Vilniaus merus.

A.Kubilius: tiesiogiai išrinktiems merams gali būti sunku dirbti su tarybomis

Konservatorių lyderis Andrius Kubilius sako, kad pirmą kartą tiesiogiai išrinktiems merams gali kilti problemų dirbant su savivaldybių tarybomis, kuriose dominuos miesto vadovui oponuojantys politikai.

Atidavęs savo balsą Vilniuje, buvęs premjeras teigė, kad dabartinis įstatymas tinkamai nesureguliuoja institucijų santykių.

REKLAMA

„Manau, kad tikrai gali būti sunku ir manau, kad šis valdžios veiksmas, įvedant tiesioginius mero rinkimus, be smagaus užsiėmimo, kad galime rinkti merus, daugiau gerų dalykų daug neduoda",- žurnalistams sekmadienį sakė A.Kubilius.

„Galime turėti tikrai nemažai problemų, ypač tose vietose, kur mes bus vienos pakraipos, o valdančioji dauguma - kitokios. Ir tokių vietų gali būti nemažai ir iš esmės įstatymas tokiu atveju nesureguliuoja institucijų santykių“, - teigė politikas.

A.Kubilius sakė neabejojantis, kad pirmajame rinkimų ture Vilniuje nė vienas kandidatas į merus nesurinks daugiau nei pusės balsų, tad po dviejų savaičių teks rengti antrąjį ratą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis teigė, kad visoje Lietuvoje po rinkimų partija tikisi turėti daugiau merų nei šiuo metu. Dabar konservatoriai vadovauja trylikai savivaldybių iš 60.

Konservatorių lyderis taip pat sukritikavo Vyriausiąją rinkimų komisiją, sakydamas, ji nesiėmė reikiamų žingsnių „užkirsti kelią juodai bangai juodų buhalterijų“ rinkimų išvakarėse.

Rinkimai vyksta sklandžiai

Kaip per spaudos konferenciją sakė Z.Vaigauskas, skundų dėl pažeidimų sekmadienį nėra daug, didžioji dalis - dėl išorinės reklamos tvarkos pažeidimų, bet dalis jų nepasitvirtino.

„Turime vieną kitą nusiskundimą dėl išorinės politinės reklamos, komisija tikrina kai kuriuos signalus. Dalis jų nepasitvirtino, nes įstatymas leidžia palikti stacionarią reklamą, jei ji toliau kaip 50 metrų nuo balsavimo patalpos. Turime pranešimų, kad kai kurios apylinkės buvo neapdairios, ir politinė reklama palikta per arti balsavimo vietos“, - sakė Z.Vaigauskas.

REKLAMA

Jis taip pat pripažino, kad yra trukdžių dėl VRK internetinės svetainės veiklos, bet tvirtino, jog paslaugos teikėjas žadėjo padidinti resursus ir toliau puslapis turėtų veikti be trukdžių. Sekmadienį kurį laiką VRK interneto svetainė buvo nepasiekiama.

„Šiek tiek nemalonumų turime dėl mūsų internetinės svetainės, mums pažadėjo tiekėjas, kad padidins resursus tos svetainės aptarnavimui“, - sakė Z.Vaigauskas.

Savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvauja per 15 tūkst. kandidatų, dėl merų postų varžosi daugiau kaip 400 kandidatų. Rinkėjų sąrašuose įrašyta per 2,54 mln. rinkėjų.

Į savivaldą bus išrinkti 1524 tarybos nariai, įskaitant 60 būsimų merų. Tose savivaldybėse, kur meras nebus išrinktas per pirmąjį turą, t. y. nesurinks daugiau kaip pusės rinkėjų balsų, po dviejų savaičių kovo 15-ąją vyks antrasis merų rinkimų turas.

REKLAMA

Meras jau pirmajame ture bus išrinktas, jei esant ne mažesniam kaip 40 proc. rinkėjų aktyvumui jis gaus daugiau kaip pusę balsų. Meras galėtų būti išrinktas jau pirmajame ture ir esant mažesniam aktyvumui, tačiau už jį savo balsą turėtų atiduoti ne mažiau kaip penktadalis visų tos savivaldybės rinkėjų. Kitu atveju du daugiausiai balsų surinkę kandidatai susitiks antrajame ture po dviejų savaičių.

Dėl Seimo nario mandato Žirmūnuose sekmadienį varžosi 12 kandidatų. Prireikus, antrasis turas čia irgi bus rengiamas kovo 15 dieną.

Vilniaus S.Konarskio rinkimų apylinkės komisijos pirmininkė Monika Šukytė sakė, kad šioje komisijoje rinkėjai balsuoja ypač aktyviai, o balsavimo kabinose ilgai neužtrunka.

„Žmonės žino, už ką balsuoti, greitai prabalsuoja“, - BNS teigė rinkimų apylinkės vadovė.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų