REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos opozicijos lyderio Boriso Nemcovo šalininkai rengiasi sekmadienį po pietų žygiuoti Maskvos gatvėmis ir išreikšti savo pyktį bei gedulą dėl šio Kremliaus kritiko brutalaus nužudymo.

REKLAMA
REKLAMA

55 metų buvusiam vicepremjerui penktadienį prieš pat vidurnaktį kelis kartus buvo šauta į nugarą, kai jis ėjo per tiltą netoli Kremliaus sienų. Prezidentas Vladimiras Putinas asmeniškai pažadėjo patraukti žudikus atsakomybėn.

REKLAMA

Kai buvo nužudytas B.Nemcovas, opozicija nusprendė, kad protesto eitynės, kurias ji jau anksčiau planavo surengti sekmadienį, taps memorialiniu žygiu šio veikėjo atminimui. Demonstracijos dalyviai planuoja pereiti ir tą tiltą, kur buvo nušautas B.Nemcovas, dabar nuklotą gėlėmis ir nuotraukomis.

V.Putinas šeštadienį pažadėjo nubausti žudikus, Rusijos opozicijos veikėjai pasmerkė šią „politinę“ žmogžudystę, o Vakarų lyderiai paragino atlikti nuodugnų tyrimą.

REKLAMA
REKLAMA

Kelios valandos prieš savo mirtį B.Nemcovas iš vieno populiaraus radijo studijos ragino žmones prisidėti prie opozicijos sekmadienio mitingo už „nedelsiamą karo Ukrainoje nutraukimą“ ir sakė, kad V.Putinas turėtų atsistatydinti. Maskvos valdžia davė leidimą surengti demonstraciją, kurioje galėtų dalyvauti iki 50 tūkst. žmonių.

Įžūlus B.Nemcovo nužudymas yra dar vienas iš visos virtinės opozicijos veikėjų nužudymų per 15 V.Putino valdymo metų ir primena tai, kaip 2006 metų spalį, per V.Putino gimtadienį, buvo nušauta reporterė ir Kremliaus kritikė Ana Politkovskaja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V.Putinas dėl B.Nemcovo nužudymo kaltino priešininkus, bandančius diskredituoti Kremlių, bet šeštadienį žinutėje aukos motinai pažadėjo daryti visa, ką gali, kad „šios niekšiškos ir ciniškos žmogžudystės organizatoriai ir kaltininkai sulauktų bausmės, kurios nusipelnė“.

B.Nemcovo, ilgamečio kovotojo su korupcija, kuris buvo vicepremjeras valdant Borisui Jelcinui, sąjungininkai jo žūtį susiejo su jo nepritarimu Kremliaus politikai.

„Tai buvo įsakyta Putino, be jokio abejonės šešėlio, – sakė 59 metų Aleksandras Badijevas. – Jie parodė mums, koks likimas bus visų tų, kurie yra prieš juos“.

REKLAMA

Tyrėjai sakė, kad užpuolikai paleido mažiausiai aštuonis šūvius iš automobilio, kai B.Nemcovas ėjo drauge su moterimi, kuri Rusijos žiniasklaidos buvo įvardyta kaip 23 metų ukrainiečių manekene Ana Durickaja. Pastaroji per išpuolį nenukentėjo.

Rusijos kanalo TVC parodytoje medžiagoje, kuri buvo nufilmuota toli buvusia stebėjimo kamera, matosi įtariamas žudikas, bėgantis gatve ir įšokantis į jo laukusį automobilį, kuris tuomet nuvažiavo dideliu greičiu.

B.Nemcovo ir jo palydovės ta kamera neužfiksavo.

„Jau yra (ištisas) neišaiškintų politinių žmogžudysčių ir užpuolimų Rusijoje sąrašas, – pareiškė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“. – Negalime leisti Borisui Nemcovui tapti tiesiog dar vienu vardu šiame sąraše“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų