REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Sankt Peterburge tūkstančiai žmonių dalyvavo protesto eitynėse (nuotr. SCANPIX)

Dešimtys tūkstančių žmonių sekmadienį dalyvavo eitynėse Maskvos centre, pagerbdami opozicijos lyderį Borisą Nemcovą, kurio nužudymas netoli Kremliaus sienų sulaukė didžiulio atgarsio šalyje ir užsienyje.

11

Dešimtys tūkstančių žmonių sekmadienį dalyvavo eitynėse Maskvos centre, pagerbdami opozicijos lyderį Borisą Nemcovą, kurio nužudymas netoli Kremliaus sienų sulaukė didžiulio atgarsio šalyje ir užsienyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugybė B.Nemcovo šalininkų, kurių daugelis nešė Rusijos vėliavas ir transparantus, susirinko Maskvos centre apsiniaukusią dieną, o vėliau patraukė link tilto, ant kurio penktadienį prieš vidurnaktį buvo nušautas 55 metų opozicijos veikėjas, atkakliai kritikuodavęs prezidentą Vladimirą Putiną.

REKLAMA

Kai kurių plakatų užrašai skelbė: „Didvyriai nemiršta“, „Jis žuvo už Rusijos ateitį“, „Jis kovojo dėl laisvos Rusijos“.

Organizatoriai sakė, kad į eitynes susirinko 70 tūkst. žmonių, o policija nurodė, kad jų buvo per 16 000.

Dar apie 6 000 tūkst. žmonių dalyvavo panašiame proteste Rusijos antrajame didžiausiame mieste Sankt Peterburge. Kai kurie demonstrantai nešė Ukrainos vėliavas.

„Nešu Ukrainos, nes jis kovojo, kad baigtųsi karas Ukrainoje. Ir jį dėl to nužudė“, – sakė eitynių dalyvis Vsevolodas Nelajevas.

REKLAMA
REKLAMA

Kelios valandos prieš savo mirtį B.Nemcovas iš vieno populiaraus radijo studijos ragino žmones prisidėti prie sekmadieninio mitingo už „nedelsiamą karo Ukrainoje nutraukimą“, kurį opozicija anksčiau planavo surengti.

Tačiau po tragiško išpuolio organizatoriai nusprendė surengti eitynes B.Nemcovo atminimui, o Maskvos valdžia davė leidimą demonstracijai, kurioje galėtų dalyvauti iki 50 tūkst. žmonių.

„Tos kulkos skirtos mums“

V.Putinas šeštadienį žadėjo, kad B.Nemcovo žudikai bus surasti ir nubausti, bet Rusijos opozicijos veikėjai smerkė „politinę žmogžudystę“, o Vakarų šalių lyderiai reikalavo nuodugnaus tyrimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

B.Nemcovas, kuris buvo balsingas vyriausybės kritikas, o 10-ame dešimtmetyje dirbo premjero pavaduotojo poste, vadovaujant prezidentui Borisui Jelcinui, mirė suvarpytas keturių kulkų, iššautų jam į nugarą, kai politikas ėjo tiltu per Maskvos upę kartu su ukrainiete manekene Ana Durickaja. Pastaroji per išpuolį nenukentėjo.

Opozicijos lyderio žūties vietoje buvo sunešta daugybė gėlių, žvakelių ir užuojautos pareiškimų.

„Tos kulkos skirtos kiekvienam iš mūsų“, – sakė atminimo renginio organizatoriai.

Mažesnės eitynės B.Nemcovui atminti buvo surengtos kituose Rusijos miestuose, taip pat Ukrainoje ir Vilniuje, kur prie Rusijos ambasados susirinko šimtai žmonių.

REKLAMA

Kremlius neigė kaltinimus, kad šitą nužudymą organizavo valdantysis režimas, o V.Putinas paragino greitai surasti žudikus, sakydamas, kad asmeniškai kontroliuos tyrimą ir kad ta ataka buvo „provokacija“, specialiai įvykdyta jo politinių priešų prieš sekmadienį opozicijos planuotas surengti protesto eitynes. Tuo tarpu tyrėjai sakė, kad ta ataka atrodo buvusi kruopščiai suplanuota.

V.Putinui tiesiogiai pavaldus Tyrimų komitetas nurodė, kad B.Nemcovas „galbūt buvo paaukotas“, siekiant pakurstyti nestabilumą. Tyrėjai taip pat sakė tikrinantys, ar šis nužudymas kaip nors susijęs su konfliktu Ukrainoje.

REKLAMA

„Nauja epocha“

Kremliaus kritikai sakė, kad iškilaus politiko, anksčiau užėmusio svarbius postus vyriausybėje, nužudymas žymi svarbią takoskyrą.

„Įžengėme į naują epochą – režimo politinių oponentų fizinio likvidavimo epochą, – rašė iškili apžvalgininkė Julija Latynina. – Žinia absoliučiai aiški: bet kas, dalyvaujantis opozicijos eitynėse, gali būti nužudytas. Tai politinio teroro aktas.“

Tačiau V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas stengėsi atremti pareiškimus, kad Kremlius. „Būtų pernelyg emocinga ir klaidinga daryti išvadą, kad prasidėjo virtinė tokių nužudymų“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, kai kurie rusai sakė, kad Kremlius galbūt nėra tiesiogiai susijęs su šiuo išpuoliu, bet jam tenka atsakomybė dėl antivakarietiškos isterijos ir neapykantos kitaip manantiems kurstymo, atveriančio kelią smurto veiksmams.

Praeitą savaitgalį tūkstančiai Kremliaus šalininkų, tarp jų baikerių ir buvusių karių, buvo pakviesti į demonstraciją prie Kremliaus, siekiant apsaugoti V.Putiną nuo „Rusijos priešų“.

Įtampa su Vakarų šalimis dėl konflikto Ukrainoje ir Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos smarkiai supriešino Rusijos visuomenę: nors dauguma šalies žmonių palaiko V.Putiną, bet jo priešininkų stovykla aštriai reiškia pasipiktinimą.

REKLAMA

Kremliau šalininkų neapykantą užsitraukęs B.Nemcovas jau seniai skundėsi, kad yra sekamas ir kad klausomasi jo pokalbių telefonu. 2011 metais nežinomi asmenys sulamdė jo automobilį „Range Rover“, užmetę ant jo stogo unitazą.

Kitas Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas, vienas iš anksčiau planuotų kovo 1-osios eitynių organizatorių, sakė, kad jam dėl šio išpuolio „trūksta žodžių“.

A.Navalnas, kuriam yra skirtas dviejų savaičių areštas, prašė pareigūnų leisti jam atsisveikinti su savo sąjungininku.

„Tiltas tarp Rusijos ir Vakarų“

Anksčiau gydytoju dirbęs B.Nemcovas būdamas 32 metų tapo Žemutinio Naugardo gubernatoriumi, o 10-ame dešimtmetyje dirbo prezidento B.Jelcino komandoje.

REKLAMA

Palikęs parlamentą 2003 metais, jis vadovavo kelioms opozicijos partijoms.

Šis aistringas oratorius buvo žinomas kaip nevengiantis mėgautis gyvenimu ir buvo populiarus tarp moterų.

Jis dažnai sakydavo kalbas per masinius mitingus, rengtus 2012 metais, protestuojant prieš V.Putino grįžimą į prezidento postą. B.Nemcovas taip pat rašė straipsnius, kritikuojančius V.Putino administracijos korupciją ir išlaidavimą.

Manoma, kad jis buvo nužudytas tuo metu, kai rinko informaciją apie Rusijos karių vaidmenį Ukrainos konflikte, nors Kremlius neigia siunčiantis savo pajėgas į kaimyninę šalį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pasmerkė „žiaurų nužudymą“, kurio taikymu tapo politikas, su kuriuo jis buvo susitikęs per savo vizitą Maskvoje.

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) pareiškė, kad ši „beširdiška žmogžudystė“ turi būti ištirta „skubiai ir skaidriai“.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka sakė, kad B.Nemcovas buvo „tiltas tarp Ukrainos ir Rusijos“.

„Žudikų šūvis jį sugriovė“, – Ukrainos lyderis rašė socialiniame tinkle „Facebook“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų