REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
37
Remigijus Šimašius (nuotr. S. Vilimaitės/Balsas.lt)

(papildyta 22.24) Liberalų sąjūdžio poste jaučiamos džiugios nuotaikos. „Jaučiu didelį palaikymą ir noriu visiems labai padėkoti. Kaip ir minėjau anksčiau, žmonės pavargo nuo praeities veikimo metodų ir nori naujų“, - sakė liberalų sąjūdžio atstovas Vilniaus miesto mero bei tarybos rinkimuose.

37

(papildyta 22.24) Liberalų sąjūdžio poste jaučiamos džiugios nuotaikos. „Jaučiu didelį palaikymą ir noriu visiems labai padėkoti. Kaip ir minėjau anksčiau, žmonės pavargo nuo praeities veikimo metodų ir nori naujų“, - sakė liberalų sąjūdžio atstovas Vilniaus miesto mero bei tarybos rinkimuose.

REKLAMA

Remigijus Šimašius buvo atsargus, paklaustas apie galimas antrojo rinkimų turo prognozes. „Manau, likus valandai ar pusantros iki galutinių rezultatų, dabar prognozuoti nėra tikslu, tuoj pasižiūrėsime“,- geros nuotaikos nestokojo rinkimų kandidatas, pridūręs, kad nenuvertina ir Valdemaro Tomaševskio galimybių.

Paklaustas, su kuriuo oponentu norėtų susikauti antrajame rinkimų ture, liberalų sąjūdžio atstovas atsakė, kad nėra didžiulio skirtumo ir pridūrė: „Gal žinote, su Tomaševskiu susitikti antrajame rinkimų ture būtų lengviau, ko gero. Zuokas, Tomaševskis yra kaip vienas blokas, tai yra praeities politikai atstovaujantys žmonės. Jie yra labai panašūs“.

REKLAMA
REKLAMA

Remigijus Šimašius neslėpė, kad kalbant apie partijų mandatų skaičių, liberalų sąjūdis išsikėlė sau ambicingus tikslus. „Net keturiolika mandatų. Suprantam, kad tai yra sunku ir daug turėjome atidirbti ir daug padaryti, kad tai pasiektume“.

REKLAMA

(papildyta 23.08) R.Karbauskis: 3-4 LVŽS iškelti kandidatai merais bus išrinkti jau pirmajame rinkimų rate

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis prognozuoja, kad 3-4 jų kandidatai savivaldybių tarybų merais bus išrinkti jau pirmajame rinkimų rate.

,,Tie merai, kurie seniai dirba, atrodo, laimi pirmajame rate, ir tokių merų, kurie laimės dabar, Lietuvoje pasirodo, bus nemažai. Partijos rezultatai, atrodo, visur yra neblogi, gal būt miestuose rezultatai mus šiek tiek nuvilia, nes neturėjome stiprių kandidatų”, - vėlų sekmadienio vakarą naujienų portalui balsas.lt sakė R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, ,,mes matome kol kas tik kandidatų į merus rezultatus, ir nematome tarybos narių, bet manome, kad kažkokių stebuklų Vilniuje ir Kaune nebus”. ,,Visur kitur rezultatai tikrai geri, mūsų kandidatė Panevėžyje yra 2-3 vietoje, Šiaulių rezultatų dar nematau, bet rajonuose rinkimai gana sėkmingi”, - teigė R. Karbauskis.

Pasak jo, LVŽS tikisi, kad naujoje kadencijoje jų partija turės 5-6 merus. ,,Kai kurie bus išrinkti jau pirmajame rate, 3 arba 4, o kiti bus antrame rate. Šiaulių rajone mūsų kandidatas kol kas ryškiai pirmauja, bet ten gali nebūti 40 proc. rinkėjų. Jeigu taip atsitiks, tai jis laimės pirmame rate”, - vėlų sekmadienio vakarą sakė R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

,,Norėtume visoje Lietuvoje turėti iki 200 savivaldybių tarybų narių, o kiek bus – pamatysime“, - pridūrė LVŽS pirmininkas. Jo teigimu, visose savivaldybėse koalicijos labai skirtingos. ,,Partijų pasiskirstymas rajonuose neturi jokios reikšmės, kadangi socialdemokratai labai sėkmingai dirba su konservatoriais ir atvirkščiai, o mes esame beveik visose koalicijose. Tikuosi, panašiai bus ir ateityje, - kalbėjo jis.

 

(papildyta 21.25) Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius teigia nematantis nieko blogo, kad jo balsas buvo panaudotas vagituoti rinkėjams, tačiau sako tiesiogiai rinkėjų neagitavęs

,,Nieko čia blogo, ir Prezidentė agitavo už ką nebalsuoti, ir seimo nariai darbo metu, neišėję atostogų agitavo už ką balsuoti, patys merai dirbdami agitavo už save. Ministras Pirmininkas tiesioginės agitacijos nevykdė, bet kai kas pasinaudojo įrašu. Tas įrašas buvo skirtas partijos bičiuliams ir tiems, kurie prijaučia mūsų partijai. O jeigu kuriems skambutis nepatinka, tai galima labai greitai išjungti”, - sakė jis žurnalistams.

REKLAMA

Premjero teigimu, socialdemokratai tikisi, kad Vilniuje po tam tikro stagnacijos laikotarpio jų pozicijos ilgainiui stipės. ,,Šiuo metu džiaugiuosi, kad jaunimas pradėjo vadovauti skyriui. Norint įgyt pasitikėjimą, per vienerius dvejis metus to negalima pasiekti, bet tikiuosi, kad Seimo rinkimams jie bus tikrai pasiruošę ir tikimės, kad Vilniaus miesto skyriaus bičiuliai ir bičiulės dirbs aktyviai ir mūsų partijos prestižas irgi bus didesnis. Būtų labai gerai, kad mes Vilniaus mieste turėtume 7 tarybos narius“, - sakė A. Butkevičius.

Dabartinės kadencijos Vilniaus miesto taryboje socialdemokratams atstovavo 5 tarybos nariai.

REKLAMA

Prasiskolinusios savivaldybės gelbėjimo planas – jau netrukus

Premjeras priminė, kad jo vadovaujama vyriausybė 6 proc. pakelė skolose skendinčiai sostinės savivaldybei tenkančio GPM dalį, o artmiausiu metu turėtų būti parengtas finansinis sostinės gelbėjimo planas. ,,Buvo prašymas didesnis, bet mes norime, kad sdavivaldybė parodytų ryžtingesnius žingsnius, kaip ji sprendžia savo finansines problemas. Turiu pasakyt, kad buvau du kartus susitikęs su bankų vadovais, ir A. Zuokas dalyvavo kartu, paruošt Vilniaus miesto finansinį gelbėjimo planą. Tikimės, kad jau kovo mėnesį mes tą planą pamatysim ir gali atsitikti taip, kad bus dar 2 procentiniais punktais dar padidintas. Bet šiais metais sunku pasakyt, jeigu nebent Seimas ryžtųsi tokiam pasiūlymui“, - sakė premjeras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Premjeras Algirdas Butkevičius: dalis mūsų politikų užmigo ant laurų

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius sako tikėjęsis didesnio rinkėjų aktyvumo savivaldos rinkimuose, kuriuose, skaičiuojama, savo valią galėjo pareikšti apie 46-47 proc. rinkėjų.

„Aš tikėjausi, kad bus didesnis dėl to, kad tiesioginiai merų rinkimai. Tikėjausi, kad tai pritrauks rinkėjus aktyviau dalyvauti ir pasisakyti už vieną ar kitą kandidatą“, - žurnalistams sekmadienio vakarą sakė premjeras.

Sekmadienį iki 19 val., kai iki balsavimo pabaigos dar buvo likusi valanda, buvo balsavę 39,82 proc. rinkėjų. Iš anksto specialiuose paštuose ir namuose trečiadienį-šeštadienį balsavo dar 5,97 proc. rinkėjų.

REKLAMA

Aktyvumas turėtų būti keliais procentiniais punktais didesnis nei per savivaldos rinkimus prieš ketverius metus, kada tiesioginiai merų rinkimai dar nebuvo įteisinti.

Socialdemokratų lyderis A.Butkevičius teigė, kad jo partija tikisi laimėti 18-20 merų postų iš 60. Politikas sakė manantis, kad partija padarė išvadas ir pakeitė strategiją po praeitų metų Europos Parlamento rinkimų, kuriuose socialdemokratai nežymiai nusileido konservatoriams.

„Galiu pasakyti, kad per Europos Parlamento rinkimus dalis mūsų politikų užmigo ant laurų, tikėjosi, kad jų vardai yra žinomi, pavardės yra žinomis ir žmonės be agitavimo ateis ir balsuos. Aš manau, kad savotiškai buvo pamoka ir dėl savivaldos rinkimų partija priėmė kitokią strategiją. Tiesiog aš manau, kad gera pamoka mūsų partijos skyriams. Jie turi patys įrodyti savo rinkėjams, kad jais pasitikėtų, o ne kad būtų paruošta strategija iš viršūnės ir po to važinėtume po Lietuvą, o jie tik šalia vaikštinėtų ir šalia sėdėtų susirinkimuose su gyventojais. Aš manau, reikia pereiti prie asmeninės atsakomybės“, - kalbėjo A.Butkevičius.

REKLAMA

Tikslenių rinkimų rezultatų sulaukti tikimasi ankstų pirmadienio rytą.

L.Graužinienė patenkinta rinkėjų aktyvumu, R.Paksas nusivylęs

Darbo partijai vadovaujanti Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė sako esanti patenkinta rinkėjų aktyvumu savivaldos rinkimuose, tuo metu „tvarkiečių“ lyderis Rolandas Paksas teigia esantis nusivylęs. Pirminiais duomenimis, savivaldos rinkimuose, kuriuose merai pirmą kartą buvo renkami tiesiogiai, dalyvavo apie 46-47 proc. rinkėjų.

„Tai yra vietiniai rinkimai ir todėl tai yra tikrai pakankamai aukštas procentas. Žmonės, kada renka prezidentą arba parlamentą, jie laukia esminių sprendimų. Savivaldybėje yra daugiau ūkiniai klausimai sprendžiami: yra šiluma, šiukšlės, vandens kainos, kelių remontas ir taip toliau. Taigi visi supranta, kad merų ir tarybų galios yra apribotos. Ir matomai aktyvumas todėl šiek tiek ir mažesnis“, - BNS Darbo partijos būstinėje sakė L.Graužinienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, paaiškėjus, kad tiesiogiai išrinktam merui pritrūks galių, Seime gali būti svarstomos papildomus įgaliojimus suteikiančios pataisos.

„Darbo partija nuosekliai dešimt metų pasisakė, kad reikia keisti Konstituciją ir suteikti merams daugiau galių, tačiau vardan kompromiso mes šiek tiek nusileidome: nekeisti Konstitucijos, o tik įstatymo galimybe suteikti žmonėms galimybę balsuoti už merus tiesiogiai. Ir socialdemokratai, manau, kad spausdami mus nusileisti padarė klaidą. Šiandien jau pats premjeras kalba, kad gali nepakakti galių naujai išrinktam merui. Palaukime, pirmiausia žmonės išsirinks, žiūrėsim, kaip seksis dirbti, kokios yra spragos įstatyme ir, jeigu prireiks, mes tikrai Seime grįšime, pataisysime įstatymą, galbūt grįšim ir prie Konstitucijos pataisų, nes aš galvoju, kad ne tik žmonės turėtų rinkti merą, bet ir seniūnai turėtų būti renkami tiesiogiai“, - kalbėjo L.Graužinienė.

REKLAMA

Kitos valdančiajai koalicijai priklausančios partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis europarlamentaras R.Paksas BNS sakė, jog tikėjosi didesnio rinkėjų aktyvumo savivaldos rinkimuose.

„Atvirai sakant, aš galvojau, kad bus didesnis. Visi čia džiaugiasi tuo dideliu aktyvumu, bet valstybė vis gi pirmą kartą tiesiogiai renka merus. Gal aš per daug pasakysiu, bet „mažieji prezidentai“ su dideliais įgaliojimais renkami ir aš prognozavau, kad galėtų būti didesnis aktyvumas“, - kalbėjo R.Paksas.

Sekmadienį iki 19 val., kai iki balsavimo pabaigos dar buvo likusi valanda, buvo balsavę 39,82 proc. rinkėjų. Iš anksto specialiuose paštuose ir namuose trečiadienį-šeštadienį balsavo dar 5,97 proc. rinkėjų.

REKLAMA

Bendras rinkėjų aktyvumas gali siekti 46-47 proc., sako VRK vadovas

Rinkėjų aktyvumas savivaldos rinkimuose galėjo siekti apie 46-47 proc., sekmadienį užsidarius rinkimų apylinkėms pranešė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

„Dieną rinkėjų rinkimų apylinkėse tikrai buvo gausu, prireiks nemažai laiko, kol komisijos suskaičiuos visus biuletenius. Bendras rinkėjų aktyvumas (iki 19 val.) yra 39,82 proc., dar turime apie 6 proc. rinkėjų, kurie balsavo iš anksto, specialiuose paštuose arba namuose, tuomet turėtume apie 45 proc. aktyvumą, ir per tą valandą nuo 19 val. aktyvumas dar šiek tiek padidės, vienu ar du proc. punktais“, - per spaudos konferenciją sekmadienį sakė Z.Vaigauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Klausiamas, kada galėtų paaiškėti antrojo turo varžovai didžiuosiuose miestuose, ar merai, jei bus išrinkti pirmajame ture, Z.Vaigauskas svarstė, jog apie 3-4 val. ryto.

Kaip skelbia VRK, sekmadienį iki 19 val., kai iki balsavimo pabaigos dar buvo likusi valanda, buvo balsavę 39,82 proc. rinkėjų. Iš anksto specialiuose paštuose ir namuose trečiadienį-šeštadienį balsavo dar 5,97 proc. rinkėjų.

Šiemet balsuojama šiek tiek aktyviau nei per praėjusius savivaldybių tarybų rinkimus. Prieš ketverius metus iki 19 val. buvo balsavę 39,73 proc. rinkėjų, o galutinis aktyvumas siekė 44,08 procento.

Sekmadienį aktyviausiai balsuota Druskininkuose - 51,72 proc. iki 19 val., Pagėgiuose - 49,76 proc., Birštono rajone - 49,71 proc., o mažiausiai aktyvūs buvo Vilkaviškio rajono rinkėjai (30,67 proc.).

Sekmadienį rinkimuose dėl pusantro tūkstančio savivaldybių tarybų narių mandatų varžėsi per 15 tūkst. kandidatų. 60 merų postų siekė daugiau kaip 400 politikų. Rinkėjų sąrašuose įrašyta pustrečio milijono rinkėjų.

Meras bus išrinktas, jei esant ne mažesniam kaip 40 proc. rinkėjų aktyvumui jis gaus daugiau kaip pusę balsų. Kitu atveju po dviejų savaičių bus rengiamas antrasis turas, kuriame varžysis du geriausiai pasirodę kandidatai.

Sekmadienį taip pat vyko rinkimai į laisvą Seimo nario vietą Žirmūnų apygardoje, nes čia išrinktas socialdemokratas Vytenis Andriukaitis buvo paskirtas eurokomisaru. Prireikus, antrasis turas čia irgi bus rengiamas kovo 15 dieną.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų