REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Baltųjų pirštinių“ vadovas: didėja visuomenės branda

Žinių radijas

Judėjimo „Baltosios pirštinės“ vadovas Simas Simanauskas sako, kad visuomenės aktyvumas stebint rinkimus ir pranešant apie jų pažeidimus rodo, jog Lietuvoje didėja pilietinės visuomenės branda.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes per visą rinkimų laikotarpį nuo spalio 1 dienos užfiksavome 730 pranešimų apie galimus rinkimų tvarkos pažeidimus. O vakar (sekmadienį) – 107 pranešimus, 9 iš jų perdavėme policijai. Vertinant visą rinkimų laikotarpį susidaro gana dviprasmiškas įspūdis. Viena vertus, turime nemažai savivaldybių, kuriose galbūt buvo perkami balsai. Per Prezidento ir Europos Parlamento rinkimus matėme, kad padėtis šiek tiek pagerėjo, kad šiurkščių rinkimų pažeidimų atvejų, palyginti su 2012 metų Seimo rinkimais, sumažėjo. Dabar matome, kad šiuose rinkimuose vėl pasipylė pažeidimai. Atrodo, kandidatai neatsisakė neskaidrios praktikos ir siekia neteisėtai daryti įtaką rinkėjams. Todėl raginsime tiek policiją, tiek Vyriausiąją rinkimų komisiją labai principingai taikyti LR savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo 86 straipsnį. Jis numato, kad kandidatai ar kandidatų sąrašai gali būti eliminuojami pasitvirtinus informacijai, jog neleistinais būdais buvo daryta įtaka rinkėjams. Atrodo, kad Trakų rajone gali tekti atšaukti kandidatų sąrašus arba kandidatus, galbūt teks surengti ir pakartotinius rinkimus“, – kalbėjo S. Simanauskas.

REKLAMA

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narys Jonas Udris taip pat patvirtino, kad dėl pažeidimų Trakų rajone komisija gali anuliuoti šios apygardos rinkimų rezultatus.

„Kritinis mandatų skaičius yra toks, kai abejotinų biuletenių skaičius gali lemti mandatų pasiskirstymą į vieną ar kitą pusę arba partijos 5 proc. barjero peržengimą. Tačiau Konstitucinis Teismas 2012 metais įdavė VRK įrankius įvertinti, ar buvo pažeista rinkėjų valia. Todėl galimi sprendimai yra patys įvairiausi. Galimas atskirų kandidatų šalinimas iš sąrašo, jeigu paaiškės, kad buvo manipuliuojama rezultatais, arba visos rinkimų apygardos naikinimas“, – sakė J. Udris.

Trakų rajone nustatyta bene daugiausia pažeidimų. Viena didžiausių problemų yra ta, kad dalis išankstinio balsavimo vokų buvo atklijuota, kilo įtarimų dėl galimo manipuliavimo rinkėjais. Kas ir už kiek pirko balsus, kol kas dar nežinoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų