REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prastas pasirodymas savivaldybių rinkimuose gali paskatinti Darbo partiją bei „Tvarką ir teisingumą“ trauktis į opoziciją nacionalinėje valdžioje. Tai teigia politologas Mažvydas Jastramskis.

Prastas pasirodymas savivaldybių rinkimuose gali paskatinti Darbo partiją bei „Tvarką ir teisingumą“ trauktis į opoziciją nacionalinėje valdžioje. Tai teigia politologas Mažvydas Jastramskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, perėjimas į valdžios kritikų frontą būtų suprantama šių partijų strategija siekiant padidinti jas palaikančių rinkėjų ratą artėjant parlamento rinkimams.

REKLAMA

„Tiek „Tvarka ir teisingumas“, tiek Darbo partija – tai yra dvi iš trijų valdančiosios koalicijos partijų - labai prastai pasirodė šiuo rinkimuose. Ir nors mes kalbame, kad savivaldos rinkimų specifika yra visiškai kitokia negu Seimo, bet čia nėra apklausos, tai buvo realūs rinkimai, kuriuose balsavo realūs žmonės, ir jų baigtis yra tokia, kad dvi iš valdančiosios koalicijos partijų iš tikrųjų gavo labai mažai piliečių pasitikėjimo. Čia galima iškelti atvirą klausimą, ar apie tai nebus galvojama tų politinių jėgų lyderystės, kad galbūt ateinant Seimo rinkimams verta vis dėlto pasitraukti iš valdančiosios koalicijos į opoziciją, nes kitaip gali būti prastai“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojas M. Jastramskis.

REKLAMA
REKLAMA

Prognozuodamas „darbiečių“ ir „tvarkiečių“ manevrus valdančiojoje koalicijoje, politologas visgi sakė manąs, kad pirmalaikiai Seimo rinkimai mažai tikėtini.

„Pirmalaikiai Seimo rinkimai tikriausiai būtų jau tokia pernelyg drąsi prognozė, aš tikrai nesiimčiau sakyti, kad tie pokyčiai tikrai bus. Bet faktas yra, kad dabar prielaidų (griūti koalicijai) po šių rinkimų tikrai yra daugiau, kadangi vis tiek „Tvarka ir teisingumas“ ir Darbo partija yra tokio pobūdžio politiniai dariniai, kuriems geriau sekasi būnant opozicijoje“, – aiškino M.Jastramskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

TSPMI direktorius Ramūnas Vilpišauskas savo ruožtu atkreipė dėmesį, kad rinkimai rodo ir socialdemokratų mažėjančią įtaką, tačiau teigė, kad „darbiečių“ ir „tvarkiečių“ perspektyva - pesimistiškesnė.

„Ar tai yra ilgalaikiškos tendencijos, kol kas anksti prognozuoti. Socialdemokratų atveju greičiausiai ne, bet gali būti, kad „Darbo partija“ ir „Tvarka ir teisingumas“ visgi apskritai yra prarandančios savo įtaką partijos. Bent taip galima būtų spėti be išsamesnės analizės“, - svarstė R.Vilpišauskas.

REKLAMA

Savivaldos rinkimuose sekmadienį socialdemokratai surinko 19 proc. balsų. Už Darbo partiją balsavo 8 proc. rinkėjų, „Tvarką ir teisingumą“ – beveik 6 proc.

M.Jastramskis, be kita ko, prognozavo, kad Liberalų sąjūdžio sustiprėjimas gali lemti įtampas tarp šios partijos ir konservatorių.

„Konservatoriai iš tikrųjų, manau, jaučiasi gana neramiai, nes yra gajus toks pusiau mitas, kad liberalai vagia konservatorių rinkėją. Lyg žiūrinti į rinkimų rezultatus konservatoriams ne taip ir blogiau, tai tikriausiai nebuvo labai jau daug privogta, bet galima iš tikrųjų šitų rinkimų baigtis, kad tam tikruose konservatorių sluoksniuose baimė bus vis labiau pasėta ir galbūt įmanomi ir toliau kažkokie konfliktėliai tarp šių partijų“, – prognozavo politologas.

REKLAMA

Ekspertai tarp rinkimų laimėtojų įvardijo ne tik pozicijas sustiprinusią Liberalų sąjūdžio partiją, bet ir nepartinius judėjimus bei „Lietuvos sąrašą“.

„Jeigu įsivaizduotume, kad yra nepartinių partija, tai jie pirmauja penkiose mero pozicijose, kas yra daug daugiau negu kai kurios įsitvirtinusios partijos (...). Ir dar viena tokia partija, kuri gali pretenduoti į šiokios tokios laimėtojos poziciją, ko gero, visgi yra „Lietuvos sąrašas“, kuri vienintelė iš naujų partijų prasimušė tam tikra prasme šiuose rinkimuose – aišku, ta N. Puteikio ir Lietuvos sąrašo kombinacija įdomi - ir Vilniuje, ir Klaipėdoje jie gavo mandatų. Turint omeny, kai tai finansavimo praktiškai neturėjusi partija ir jeigu tai yra tam tikra repeticija prieš Seimo rinkimus, jie pretenduoja į kažkokią tam tikrą naujos partijos nišą“, - spaudos konferencijoje sakė TSPMI dėstytoja Ainė Ramonaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rolandas Paksas artėjant Seimo rinkimams žada analizuoti klaidas ir keisti strategiją

Nesėkmingai savivaldos rinkimuose pasirodžiusi partija „Tvarka ir teisingumas“ artėjant kitų metų Seimo rinkimams analizuos klaidas ir keis strategiją bei taktiką, pirmadienį sakė partijos vadovas europarlamentaras Roladnas Paksas.

„Be abejo, yra apie ką pagalvoti. Kai rezultatai geri, yra kitaip, o dabar yra apie ką pagalvoti. (...) Turime laiko, išanalizuosime klaidas, pakeisime taktiką, keisime strategiją“, – žurnalistams sakė R. Paksas.

REKLAMA

Jis teigė apskritai partijos rezultatus savivaldybių rinkimuose vertinantis „santūriai vidutiniškai“.

„Rezultatus vertinu mūsų partijos „Tvarka ir teisingumas“ santūriai vidutiniškai. 5,62 proc. ir mūsų paskaičiavimais, 87 mandatai. 33 tūkst. gyventojų, kurie balsavo už mūsų partiją. Preliminariai darome išvadas ir šiek tiek stebimės, kad nuo praeitu metų gegužės 25 dienos, kai vyko rinkimai į Europos Parlamentą ir partija gavo daugiau kaip 160 tūkst. balsų, tai yra ryškus neatitikimas dabartiniams balsams“, - kalbėjo partijos lyderis.

REKLAMA

Anot jo, suprastėjusiu rezultatus galėjo lemti kilę skandalai bei opozicija partijos viduje, kai partiją paliko Valentinas ir Andrius Mazuroniai.

„Manau, kad „pavasarinė dovaną“ mums padarė Specialiųjų tyrimų tarnyba ir tą vieną kitą ar trečią procentą būtent aš sieju su ekskursijomis į mūsų partijos būstinę ir mūsų dokumentų ekspozicijos apžiūrą. Be abejo, galėčiau kalbėti ir apie vidinę opoziciją“, – sakė R. Paksas.

Jis teigė, kad partija dar nėra apsisprendusi, ką palaikys antrame Vilniaus mero rinkimų ture.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų