REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

120 valandų, arba 5 paros. Tiek stipriausias planetos žmogus 39 metų Žydrūnas Savickas praleido sunkiausiose ir svarbiausiose treniruotėse iškart po Naujųjų metų, besirengdamas ginti „Arnold Strongman“ turnyro čempiono titulą.

Kovo 5–8 dienomis vyksiančiame tradiciniame Arnoldo Schwarzeneggerio sporto festivalyje JAV, Kolambuse, Ž. Savickas susigrums su devyniais galingiausiais planetos vyrais ir mėgins iškovoti jau aštuntą čempiono vardą.

„Sporte visko nutinka. Svarbiausia – gera sportinė forma, kurią, kaip rodo treniruočių rezultatai, turėčiau pasiekti. Noro laimėti dar yra. Aišku, daug priklausys ir nuo to, kaip viskas klostysis, kaip atrodys kiti varžovai“, – Balsas.lt teigė galiūnas.

Pirmą kartą nuo 2008 metų vėl triumfavęs Ž. Savickas pernai už savo nugaros paliko amerikiečių favoritą Brianą Shaw. Tiesa, šiais metais prestižiniame galiūnų turnyre bus tik vienas lietuvis, nes Vytautas Lalas, triumfavęs 2013-aisiais, o pernai likęs ketvirtas, gavo traumą likus mėnesiui iki varžybų.

REKLAMA
REKLAMA

– Ar bus naujovių šių metų turnyre? – paklausiau Ž. Savicko.

– Pagrindinė naujiena – kiekvienais metais „Arnold Strongman“ turnyre sunkėja svoriai. Šiais metais vietoje 630 kg naščių bus 680 kg, o tai yra didelis šuolis. Rentinys bus nešamas su dirželiais pirštams. Vietoje 400 kg bus 500 kg, tai milžiniškas šuolis ir šią rungtį ne visiems pavyks įveikti. Atkėlimas – tradicinis. Čia, kaip ir kiekvienais metais, laukiama pasaulio rekordo. Tas pats svoris išlieka keliant „hantelį“. Jo svoris istorinis – jį, kaip manoma, prieš 100 metų iškėlė legendinis stipruolis Louisas Cyras – 124,5 kg. Ir rąsto kėlimas – čia svoris lieka toks pat kaip pernai, 200 kg, ir laimės tas, kuris daugiau kartų iškels.

REKLAMA

– Kiek pačiam iš išvardytų rungčių priklauso rekordų?

– Naščių nešimas, svorio atkėlimas ir rąsto kėlimas. Ar grįšiu su rekordais? Labai realu, nes keldamas rąstą jaučiuosi stipriau, naščių nešimo rungtyje savaime bus rekordas, nes svoris kyla iki 680 kg. Tikiuosi, kad tas rekordas bus mano (juokiasi). Atkėlimo rungtyje bus didelė konkurencija, nes du dalyviai grįžta – Benediktas Magnussonas, kuris pirmas „Arnold Classic“ turnyre buvo atkėlęs 500 kg, ir debiutantas britas Eddie Hallas, kuris yra atkėlęs 460 kg svorį. Man būtų smagu, jei juos aplenkčiau.

REKLAMA
REKLAMA

– Ką laikote pagrindiniais konkurentais ginant „Arnold Classic“ titulą?

– Jei žiūrėsime istoriją ir pernai metų rezultatus – B. Shaw, taip pat didelių ambicijų turi pernai trečią vietą laimėjęs Mike’as Burke’as. Rimtas konkurentas turėtų būti ir pernai gerai startavęs, bet vėliau traumą gavęs Jerry Pritchettas. Iš europiečių, manau, E. Hallas bus stiprus – jam rungtys palankios. Galbūt jis ir turi mažiau patirties, bet fizinės jėgos jam tikrai pakanka. Įdomu, kaip tokiame turnyre seksis Hafthorui Bjornssonui. Čia jam rungtys nėra tokios palankios kaip pasaulio čempionate, bet jis toks kovotojas, manau, kad pamaišys kortas. Į prizininkus tikrai mėgins prasibrauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Ar pasirengimo vieta nesikeitė – sporto klubas ir garažas?

– Taip. Pasidariau garaže viską, ko reikia, puikios sąlygos treniruotis. Be to, įsigijau svarmenį – visišką kopiją to, kuris bus keliamas varžybose. Ar padės? Matysime varžybose. Treniruotėse varžybinis svoris ne kasdien naudojamas, bet technikos požiūriu turėtų būti pranašumas.

– Gal galėtumėte prisiminti savo pirmąjį „Arnold Strongman“ turnyrą 2013 metais? Kas dėjosi galvoje, kaip tuomet jautėtės?

Turnyras buvo vienas įsimintiniausių mano karjeroje. Kai pavyko iš pirmo karto nugalėti, buvo neapsakomas džiaugsmas. Tai buvo pirma tokia rimta pergalė didžiausiuose turnyruose. Neeilinė pergalė. Varžyboms buvau puikiai pasirengęs, pirmavau, paskui gavau traumą – trūko čiurnos raiščiai. Turėjau dalyvauti paskutinėje rungtyje ir varžovai netikėjo, kad man pavyks, tačiau sukaupiau paskutines jėgas, nugalėjau skausmą, laimėjau paskutinę rungtį ir varžybas. Ta pergalė buvo sunkiausia, laimėta jau prarandant viltį. Iš tikrųjų istorinė.

REKLAMA

– Ką tuomet kalbėjo varžovai ar pats A. Schwarzeneggeris?

– Tos varžybos jau buvo antros, bet kai susirinko stipriausi galiūnai – pirmos. Pirmame turnyre buvo surinkti tie, kurie galėjo dalyvauti, o 2003 metų turnyrui visi ruošėsi, rezultatai buvo daug aukštesni. Tie rezultatai jau nustebino ir patį A. Schwarzeneggerį. Jis žiūrėjo visas rungtis, o taip ne visada būna. Matyt, turnyras tuo taip pat buvo išskirtinis. Varžovai manęs taip nevertino, bet jiems teko pripažinti, kad Lietuva atsiranda galiūnų žemėlapyje.

TIK FAKTAI

2015 metų „Arnold Strongman Classic“ turnyro dalyviai

Hafthoras Bjornssonas

Warrickas Brantas

Mike’as Burke’as

Eddie Hallas

Mateuszas Kieliszkowskis

Benediktas Magnussonas

Jerry Pritchettas

Dimitaras Savatinovas

Žydrūnas Savickas

Brianas Shaw

„Arnold Strongman Classic“ čempionai

2002: Markas Henry

2003: Žydrūnas Savickas

2004: Žydrūnas Savickas

2005: Žydrūnas Savickas

2006: Žydrūnas Savickas

2007: Žydrūnas Savickas

2008: Žydrūnas Savickas

2009: Derekas Poundstone’as

2010: Derekas Poundstone’as

2011: Brianas Shaw

2012: Michaelas Jenkinsas

2013: Vytautas Lalas

2014: Žydrūnas Savickas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų