REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Rusai atsisveikina su Borisu Nemcovu (nuotr. SCANPIX)

Atsisveikinimas su Borisu Nemcovu

Boriso Nemcovo karstą neša skambant šūkiams „Rusija bus laisva“

(papildyta 13.52) Boriso Nemcovo karstą neša skambant šūkiams „Rusija bus laisva“, praneša „Dožd.tv“.

5

(papildyta 13.52) Boriso Nemcovo karstą neša skambant šūkiams „Rusija bus laisva“, praneša „Dožd.tv“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugybė gedinčių Rusijos žmonių ir garbingų užsienio svečių antradienį vienas po kito ėjo pro baltu audeklu išklotą atidengtą karstą, atsisveikindami su nužudytu Kremliaus kritiku Borisu Nemcovu ir atiduodami paskutinę pagarbą vienam iškiliausių šalies opozicijos veikėjų.

REKLAMA

B.Nemcovas buvo nušautas penktadienio vakarą, kai su savo drauge ukrainietė ėjo per tiltą Maskvos centre netoli Kremliaus. Jokių įtariamųjų kol kas nesulaikyta.

Šis nužudymas smarkiai sukrėtė negausų ir marginalizuojamą Rusijos opozicijos judėjimą. Daugelis opozicijos šalininkų įtaria, kad B.Nemcovas likviduotas Kremliaus nurodymu dėl šio veikėjo aštrios kritikos prezidento Vladimiro Putino režimui. Tuo tarpu oficalioji valdžia iškėlė kitokių prielaidų - taip pat dėl galimos provokacijos, turinčios apjuodinti V.Putino įvaizdį.

REKLAMA
REKLAMA

Dar prieš atsisveikinimo ceremonijos pradžią 10 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku prie Andrejaus Sacharovo žmogaus teisių centro, kur buvo pašarvotas B.Nemcovas, laukė daugiau negu 100 žmonių, laikiusių gėles ir degančias žvakes.

Atsisveikinti su B.Nemcovu atėjo kai kurie aukšto rango Rusijos vyriausybės pareigūnai, tarp jų vicepremjeras Arkadijus Dvorkovičius, tačiau jis ilgai neužsibuvo ir nebendravo su žurnalistais.

Anksčiau buvo pranešta, kad aukščiausi šalies vadovai – abejų parlamento rūmų pirmininkai, taip pat prezidentas Vladimiras Putinas ir premjeras Dmitrijus Medvedevas – gedulinguose renginiuose nedalyvaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip praneša tinklalapis news ru., į atsisveikino ceremoniją atvyko premjero atstovė spaudai Natalija Timakova, žemės ūkio ministras Nikolajus Fiodorovas, buvęs centrinio banko vadovas Sergejus Dubininkas, JAV ambasadorius Maskvoje Johnas Tefftas (Džonas Teftas), Kremliaus žmogaus teisių tarybos vadovas Michailas Fedotovas, vyriausybės administracijos vadovas Sergejus Prichodko, premjero pavaduotojas Arkadijus Dvorkovičius, taip pat velionio prezidento Boriso Jelcino našlė Naina Jelcina.

„IŠĖJO, KAIP IŠEINA DIDVYRIAI“

Prie B.Nemcovo karsto stovėjo jo 87 metų motina, artimiausi šio politiko bendražygiai Ilja Jašinas ir Michailas Kasjanovas, kuris ceremonijos pradžioje pasakė įžanginę kalbą.

REKLAMA

„Šis niekšiškas nužudymas neabejotinai buvo kerštas už tai, ką darė“ B.Nemcovas, pabrėžė M.Kasjanovas.

„Jis visus savo metus pašventė kovai su korupcija ir savivaldžiavimu, – pridūrė jis, reikšdamas viltį, kad žudikai bus surasti – „jeigu ne prie šios valdžios, tai prie kitos“.

I.Jašinas savo kalboje taip pat sakė, kad B.Nemcovas „atidavė savo gyvybę už idealus, kuriais tikėjo“.

„Jis išėjo, kaip išeina didvyriai“, – sakė I.Jašinas.

Tuo tarpu buvęs B.Nemcovo politinis bendražygis Sergejus Kirijenka, dabar vadovaujantis Rusijos atominės energetikos milžinei „Rosatom“, sakė žurnalistams, kad kelerius pastaruosius metus jiedu beveik nebendravo, nes jų „požiūriai pernelyg išsiskyrė“.

REKLAMA

Į atsisveikimo ceremoniją atėjęs banko „Alfa“ valdybos pirmininkas Piotras Avenas televizijai „Dožd“ sakė, kad B.Nemcovo nužudymo „nuleistuku“ tapo Rusijos visuomenėje įsigalėjusi „neapykantos atmosfera“.

Likus valandai iki numatytos atsisveikinimo ceremonijos pabaigos gedinčių žmonių eilė buvo nutįsusi kelis šimtus metrų nuo Andrejaus Sacharovo žmogaus teisių centro.

"Jis buvo mūsų šviesos spindulys. Manau, kad su jo pagalba Rusija būtų pakilusi ir tapusi stipria šalimi. Tai visų pažangių Rusijos žmonių svajonė", - sakė 80-metė pensininkė Valentina Gorbatova.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Sacharovo centre ant sienų kabojo B.Nemcovo nuotraukos ir skambėjo gedulinga muzika. Tarp atėjusių atiduoti pagarbą buvo Didžiosios Britanijos ekspremjeras Johnas Majoras (Džonas Meidžoras).

Žmogaus teisių aktyvistas Levas Ponomariovas dėl šio nužudymo kaltino valstybinę žiniasklaidą, nuolat vaizduojančią Kremliaus oponentus kaip išdavikus.

"Žmonės visaip kalba. Vieni kaltina Vladimirą Putiną, kiti - ne. Bet visi sutaria, kad Rusijos valstybinė televizija sukūrė atmosferą, kuri prie to atvedė", - sakė jis.

55 metų B.Nemcovas anksčiau užėmė vicepremjero postą velionio prezidento Boriso Jelcino administracijoje ir daugelio buvo laikomas kylančiu jaunu reformų šalininku. Tačiau atėjus į valdžią V.Putinui B.Nemcovo partija prarado visas vietas parlamente.

REKLAMA

Nors jo įtaka šalies politikoje sumenko, B.Nemcovas liko pastebimas veikėjas ir vienas iš įnirtingiausių V.Putino kritikų. Likus vos kelioms valandoms iki jo nužudymo aktyvistas davė interviu radijui, kuriame pasmerkė V.Putino "pamišėlišką, agresyvią" politiką dėl Ukrainos.

Atsisveikinimas su velioniu A.Sacharovo centre truko iki 14 val. (13 val.). Vėliau B.Nemcovas bus palaidotas Trojekurovo kapinėse Maskvos pietvakariniame pakraštyje.

Daugelis apžvalgininkų pabrėžė, kad B.Nemcovas, kaip ir daugelis kitų svarbių opozicijos veikėjų, buvo nuolat sekamas policijos, todėl būtų sunku įsivaizduoti, kad jo nužudymas liko nepastebėtas slaptųjų tarnybų agentų. Kai kurie atkreipė dėmesį, kad B.Nemcovas buvo nušautas minint naują valstybinę šventę - Specialiųjų operacijų pajėgų dieną, kuri buvo paskelbta pagerbiant karius, prieš metus okupavusius Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį ir atvėrusius kelią vėliau Maskvos įvykdytai to regiono aneksijai.

REKLAMA

Ataka prieš B.Nemcovą yra didžiausio atgarsio sulaukęs politinis nužudymas Rusijoje nuo 2006-ųjų, kai kita Kremliaus priešininkė - žurnalistė Ana Politkovskaja - buvo nušauta savo namo lifte Maskvoje. Daugelis atskreipė dėmesį, kad ji buvo nužudyta spalio 7-ąją - per V.Putino gimtadienį. Praeitais metais dėl žurnalistės nužudymo buvo nuteisti penki čečėnai, bet lieka neaišku, kas užsakė tą išpuolį.

Kai kurie apžvalgininkai kėlė prielaidą, kad B.Nemcovo nužudymą galėjo organizuoti karinga Rusijos izoliacijos šalininkų grupė vyriausybėje, galbūt tikėdamasi išprovokuoti pasipiktinimą užsienyje ir dar labiau pabloginti šalies santykius su Vakarų valstybėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tie santykiai dėl konflikto Rytų Ukrainoje jau dabar yra pašliję labiausiai nuo Šaltojo karo laikų. Kijevo vyriausybė kaltina Maksvą padedant prorusiškiems separatistams ir juos ginkluojant. Rusija tuos kaltinimus neigia, bet NATO sako turinti tvirtų įrodymų, kad Rusijos karinė įranga siunčiama į Rytų Ukrainą.

Nužudytas Rusijos opozicijos lyderis Nemcovas apdovanotas Ukrainos Laisvės ordinu

Ukrainos prezidentas Petro Porošanka apdovanojo po mirties Laisvės ordinu Rusijos politiką ir valstybės veikėją Borisą Nemcovą, kuris praėjusį penktadienį buvo nužudytas Maskvos centre, antradienį paskelbė prezidentūros spaudos tarnyba.

REKLAMA

„Mums, ukrainiečiams, Borisas visuomet liks Rusijos patriotu ir Ukrainos draugu. Savo gyvenimu jis įrodė, kad tai įmanoma suvienyti – tereikia panorėti“, – sakė P.Porošenka.

Pasak prezidento, B.Nemcovas kovojo tiek už Rusijos, tiek už Ukrainos laisvę, nes suprato, kad be laisvos Ukrainos negali būti laisvos Rusijos.

„Už mūsų ir jūsų laisvę“ – šis istorinis šūkis tapo Boriso Nemcovo gyvenimo devizu. Dėl to nutariau apdovanoti jį Laisvės ordinu. Tebūna šviesus jo atminimas“, – sakė P.Porošenka.

Laisvės ordinas skiriamas asmenims, ypatingai nusipelniusiems stiprinant Ukrainos suverenumą ir nepriklausomybę, vienijant šalies visuomenę, plėtojant demokratiją, socialines ir ekonomikos reformas, ginant žmogaus ir pilietines teises bei laisves.

REKLAMA

Šis ordinas yra vienas iš aukščiausių Ukrainos valstybės apdovanojimų, taip pat aukščiausias, koks gali būti skirtas užsieniečiams arba pilietybės neturintiems asmenims.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų