REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Taisyklės dėl mokamų atostogų Britanijoje neseniai pasikeitė darbuotojų naudai. Ar žinai, kiek dienų atostogų ir koks užmokestis už jas tau priklauso? Anglija.lt domėjosi mokamų atostogų sistema, galiojančia dirbantiems Didžiojoje Britanijoje.

 Taisyklės dėl mokamų atostogų Britanijoje neseniai pasikeitė darbuotojų naudai. Ar žinai, kiek dienų atostogų ir koks užmokestis už jas tau priklauso? Anglija.lt domėjosi mokamų atostogų sistema, galiojančia dirbantiems Didžiojoje Britanijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atostogos ir už viršvalandžius

Atostogų sistema Britanijoje pasikeitė, kai pernai lapkričio mėnesį Apeliacinio darbo tribunolo teisėjai nusprendė, kad darbuotojų atostogų užmokestis (angl. „holiday pay“) turi būti skaičiuojamas už visas darbo valandas, įskaitant ir reguliarius viršvalandžius. Iki šiol tokios taisyklės nebuvo ir darbdaviai atostogas skaičiuoti privalėdavo tik už bazines darbo valandas.

REKLAMA

Pavyzdžiui, jei darbo sutartyje būdavo įrašyta, kad darbuotojas dirba mažiausia 20 valandų per savaitę, mokamos atostogos jam galėjo būti skaičiuojamos tik nuo tų 20 valandų, nepaisant to, kad jis dirbdavo viršvalandžių. Kitas atvejis, kai darbuotojas gauna bazinį atlyginimą ir komisinius, tarkime, už pardavimus – pagal naujausias taisykles jo atostogų išmoka turėtų būti skaičiuojama įtraukiant ir komisinius, ne tik bazinį atlyginimą.

REKLAMA
REKLAMA

Ši pakeista taisyklė leidžia darbuotojams prašyti darbdavių išmokėti skirtumą už anksčiau nevisiškai gautus „atostoginius“. Tačiau patariama paraiškas pateikti kuo skubiau – per tris mėnesius nuo tada, kai darbuotojas gavo neteisingą atostogų išmoką. Jei atostogos buvo nevisiškai apmokėtos anksčiau, reikėtų pasitarti su specialistais, pavyzdžiui, su nemokamais konsultantais ACAS biure.

Kaip apskaičiuojami „atostoginiai“?

Darbuotojas turi teisę gauti atostogų pinigus už kiekvieną jam priklausančią atostogų savaitę. Tai, kaip apskaičiuojama ši suma, priklauso nuo to, kokiu būtu jam skaičiuojama alga. Jei darbuotojas dirba nustatytą valandų skaičių ir gauna nustatytą atlyginimą (angl. „fixed hours“ ir „fixed pay“), pilnu arba ne pilnu etatu, atostogų išmoka yra lygiai tokia pat, kaip ir atlyginimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei darbas pamaininis su nustatytu valandų skaičiumi, jo atostogų užmokestis turėtų būti apskaičiuotas remiantis tuo, kiek vidutiniškai jam buvo išmokėta atlyginimo per praėjusias 12 savaičių.

Jei nėra nustatytas valandų skaičius, tokiu atveju atostogų pinigai turi būti skaičiuojami taip pat – savaitės atostogų išmoka bus vidutinė savaitės alga per dvyliką praėjusių savaičių.

Kaip elgtis, jei manai, kad tavo atostogų užmokestis buvo paskaičiuotas neteisingai? Visų pirma, turėtum apie tai pranešti darbdaviui. Pateik jam datas, kada atostogavai, kiek buvo sumokėta, ir kokia suma, tavo manymu, turėjo būti sumokėta.

REKLAMA

Jei tokiu būdu situacija neišsisprendžia, tuomet reikėtų pateikti formalų nusiskundimą. Jei ir tai nepadėtų, paskutinė stotelė išspręsti ginčą būtų darbo tribunolas (angl. „employment tribunal“). Informacijos, kaip pateikti paraišką darbo tribunolui, rasi čia.

Atostogų – 28 dienos

Visiems darbuotojams Didžiojoje Britanijoje, įskaitant ir dirbančius per agentūras, bei turinčius „nulinių valandų darbo sutartis“, priklauso 5,6 savaitės mokamų atostogų per metus. Mokamų atostogų dienos apskaičiuojamos pagal tai, kiek dienų per savaitę darbuotojas dirba. Dirbančiam pilnu etatu, 5 dienas per savaitę (arba atitinkamą skaičių – 40 valandų), priklauso 28 dienos atostogų per metus.

REKLAMA

Jei dirbama mažiau dienų per savaitę, tas darbo dienas reikia padauginti iš 5,6. Suvedęs informaciją apie savo darbo grafiką, suskaičiuoti, kiek priklauso atostogų, gali čia.

Į 28 atostogų dienas įeina ir valstybinės nedarbo dienos bei vadinamosios „banko atostogos“ (angl. „bank holiday“), kurių per metus Britanijoje yra aštuonios. Visų nedarbo dienų Britanijoje sąrašą gali rasti čia.

Kitos teisės, susijusios su mokamomis atostogomis, yra tai, kad atostogas galima kaupti, jei esi motinystės arba tėvystės atostogose, arba nedirbi dėl ligos. Sukauptas atostogas darbuotojams turėtų būti leista perkelti į kitus metus. Jei darbuotojas dėl ligos, motinystės arba tėvystės atostogų negalėjo išnaudoti savo mokamų atostogų, jam turėtų būti suteikta teisė perkelti daugiausia 20 dienų iš 28 atostogų dienų į kitus metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitais atvejais darbuotojui turėtų būti suteikta teisė perkelti aštuonias dienas iš 28 atostogų dienų į kitus metus. Sąlygos dėl atostogų perkėlimo turėtų būti išdėstytos darbo sutartyje.

Yra tam tikros taisyklės, galiojančios pranešimams apie atostogas. Jų turėtų laikytis tiek darbuotojai, tiek darbdavys, kad nekiltų nesusipratimų. Įprastai pranešti apie atostogas reikėtų bent prieš dvigubai laiko, kiek planuoji imti atostogų. Pavyzdžiui, jei nori penkių laisvų dienų, turėtum pranešti darbdaviui prieš 10 dienų, nebent darbo sutartyje yra pateikti kitokie reikalavimai.

Nemokamo patarimo darbo ir atostogų klausimais galima kreiptis į ACAS tel. 0300 123 1100. Daugiau informacijos rasi čia.

Jolanta Terminaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų