REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vis dar pasitaiko situacijų, kai įpėdiniai mano, jog tam, kad paveldėtų mirusiojo turtą, pakanka vien būti sutuoktiniu, vaiku ar „turėti testamentą“ ir noro paveldėti. Tokio manymo galima pasekmė – mirusiojo turtas jums nepereis arba pereis kitiems įpėdiniams.

Vis dar pasitaiko situacijų, kai įpėdiniai mano, jog tam, kad paveldėtų mirusiojo turtą, pakanka vien būti sutuoktiniu, vaiku ar „turėti testamentą“ ir noro paveldėti. Tokio manymo galima pasekmė – mirusiojo turtas jums nepereis arba pereis kitiems įpėdiniams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei esate mirusiojo sutuoktinis ar vaikas, ar kitas įpėdinis pagal įstatymą ir jei mirusysis testamentu jums paskyrė savo turtą (jo dalį), nereiškia, kad turtas jums pereina „automatiškai“. Įstatymas jums suteikia teisę paveldėti, bet jūs galite ja pasinaudoti (jei palikimą priimti norite) arba ne (jei palikimas nedomina arba to nenorite daryti dėl kitų priežasčių, pvz., dėl didelių palikėjo įsipareigojimų ir pan.).

REKLAMA

Tik priimtas palikimas laikomas priklausančiu įpėdiniui nuo palikimo atsiradimo laiko. Tad, apsisprendę jį priimti, tokią savo valią turite išreikšti. Tai reikia padaryti ne bet kaip (pvz., nepakanka pagalvoti, pasisakyti kaimynui ir pan.), bet viena iš įstatyme nustatytų formų ir įstatymo nustatytu terminu.

Pagal LR CK 5.50 str. 2 d. palikimą galite priimti:

1) paduodami palikimo atsiradimo vietos notarui pareiškimą dėl palikimo priėmimo

arba

2) faktiškai pradėdami paveldimą turtą valdyti.

Kaip faktiškas pradėjimas valdyti paveldėtą turtą suprantami bet kokie įpėdinio veiksmai valdant tą turtą, naudojantis juo, palaikant tinkamą jo būklę. Reikšminga ir tai, kad, pradėjus faktiškai valdyti paveldimo turto dalį, laikoma, jog įpėdinis priėmė visą turtą nepriklausomai nuo jo buvimo vietos. 

REKLAMA
REKLAMA

Atkreipkite dėmesį, kad tiek vienam, tiek kitam punkte nurodyti veiksmai turi būti atliekami per tris mėnesius nuo palikimo atsiradimo dienos (palikimo atsiradimo laiku laikomas palikėjo mirties momentas, o tuo atveju, kai jis paskelbiamas mirusiu, – diena, kurią įsiteisėjo teismo sprendimas paskelbti palikėją mirusiu, arba teismo sprendime nurodyta mirties diena). Asmenys, kuriems paveldėjimo teisė atsiranda tik tuo atveju, kai kiti įpėdiniai palikimo nepriima, gali pareikšti sutikimą priimti palikimą per tris mėnesius nuo teisės priimti palikimą atsiradimo dienos. Palikimas, kurį paveldi įpėdiniai, gimę po palikimo atsiradimo, priimamas per tris mėnesius nuo jų gimimo dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei palikimui priimti nustatytą terminą praleidote, jis gali būti atnaujintas, tačiau tik teismo keliu (notaras termino atnaujinti negali) ir tik jei terminas praleistas dėl svarbių priežasčių. Kasacinio teismo praktikoje pripažįstama, kad praleistas terminas palikimui priimti gali būti atnaujinamas asmeniui, turėjusiam norą ir apsisprendimą palikimo atsiradimo metu palikimą priimti, tačiau tokios savo valios neįgyvendinusiam dėl svarbių priežasčių. Kokios priežastys yra svarbios, kiekvienu atveju sprendžia teismas (pvz., nežinojimas, jog mirusysis turėjo turto, ar tai, kad turto atsirado (pagausėjo) po palikėjo mirties, teismų praktikoje nelaikoma svarbiomis priežastimis).

REKLAMA

Palikimas pasibaigus terminui gali būti priimamas ir be kreipimosi į teismą, jeigu yra įpėdinių, priėmusių palikimą, ir jie visi su tuo sutinka (tokiu atveju terminą praleidusiam įpėdiniui perduodama iš jam priklausančio kitų įpėdinių priimto ar perėjusio valstybei turto tik tai, kas išliko natūra, taip pat lėšos, gautos realizavus kitą jam priklausančią turto dalį).

Advokatė Eglė Baurienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų