REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienį perspėjo Rusiją, kad bet kokie rimti dabartinių „trapių“ paliautų rytinėje Ukrainoje pažeidimai privers Europą imtis naujų sankcijų Maskvai už paramą prorusiškiems separatistams.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienį perspėjo Rusiją, kad bet kokie rimti dabartinių „trapių“ paliautų rytinėje Ukrainoje pažeidimai privers Europą imtis naujų sankcijų Maskvai už paramą prorusiškiems separatistams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kol kas mes turime trapias paliaubas, kurias reikia stabilizuoti“, – A.Merkel sakė žurnalistams Briuselyje ir tvirtino, kad Kijevui turi būti leista visiškai kontroliuoti rytinę Ukrainos sieną su Rusija.

REKLAMA

„Viena yra visiškai aišku – jeigu Minsko susitarimas bus rimtai pažeistas, Europos lyderiai ir Europos Komisija yra pasiruošusi parengti ir įvesti naujas sankcijas“, – kalbėjo ji spaudos konferencijoje, kurioje taip pat dalyvavo Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris).

A.Merkel sakė, kad jiedu kalbėjosi, jog reikia atkurti visišką Ukrainos teritorinį vientisumą, kaip nurodyta Minsko susitarimuose, suderintuose Kijevo, Maskvos ir prorusiškų separatistų.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį A.Merkel per derybas vaizdo konferencijos būdu su JAV, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Italijos ir ES lyderiais sutarė dėl „stiprios reakcijos“ į bet kokį paliaubų pažeidimą.

Pasitarime apie padėtį Ukrainoje vaizdo ryšiu dalyvavo Vokietijos kanclerė A.Merkel, Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas), Britanijos vyriausybės vadovas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas), Italijos premjeras Matteo Renzi (Matėjas Rencis), JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ir D.Tuskas.

„Esama ryšio tarp dabartinių sankcijų ir visiško Minsko susitarimų įgyvendinimo, kad Ukrainos pareigūnai galėtų patekti į savo pačių pasienį“, – sakė A.Merkel Briuselyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Teritorinis vientisumas gali būti atkurtas tik tuomet, kai Ukrainos pareigūnai bus prie Rusijos sienos, štai ko mes siekiame“, – pažymėjo ji.

JAV ir ES tvirtina, kad Rusija remia separatistus karinėmis pajėgomis, ginkluote, teikia techninę paramą, kad separatistai kontroliuotų sieną ir didelius Ukrainos rytų plotus.

Maskva neigia kaip nors dalyvaujanti šiame konflikte, kuris pernai nusinešė apie šešis tūkstančius gyvybių.

Dėl krizės Ukrainoje JAV ir ES Rusijai taiko vis griežtesnes sankcijas, tarp kurių ir apribojimai svarbiose Rusijos ekonomikos šakose – bankams, gynybos pramonei.

REKLAMA

A.Merkel iš pradžių labai nenorėjo eiti toli su sankcijomis, nuogąstaudama dėl nuostolių Vokietijos politiniams ir ekonominiams santykiams su Maskva.

Prorusiškiems Ukrainos separatistams priskiriamas Malaizijos lėktuvo numušimas liepą virš Ukrainos rytų, beveik 300 gyvybių netektis, privertė Berlyną keisti savo požiūrį į sankcijas, bet A.Merkel eiti toliau nori labai atsargiai.

„Aš vis vis tiek lieku prie savo nuomonės, kad ryšių kanalai netik turi būti atviri, bet ir naudojami – mes tai ir darome“, – pasakė ji trečiadienį, vis dėlto atmesdama bet kokią ES ir Rusijos viršūnių susitikimo galimybę, nes tam dar nėra sąlygų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų