REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

REKLAMA

Seule peiliu ginkluotas užpuolikas ketvirtadienį sužalojo veidą ir ranką JAV ambasadoriui prie Pietų Korėjos Markui Lippertui (Markias Lipertas) per ataką, nukreiptą prieš šiuo metu vykstančias JAV ir Pietų Korėjos karines pratybas.

REKLAMA
REKLAMA

 

Jungtinės Valstijos pasmerkė „smurto išpuolį“, po kurio smarkiai kraujuojantis diplomatas buvo išvežtas į ligoninę. Kaip pranešama, JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pasikalbėjo su pasiuntiniu.

REKLAMA

Incidento liudininkai pasakojo, kad vyras, kuris laikė peilį paslėptą dešinėje rankoje, smogė M.Lippertui per oficialius pusryčius Sedžongo kultūros institute Seulo centre.

Vaizdo įrašuose matoma, kaip ambasadorius buvo vedamas iš pastato, susiėmęs už kraujuojančio dešiniojo skruosto, o jo kita ranka taip pat buvo sukruvinta – tikriausiai dėl riešo žaizdos.

42 metų M.Lippertas buvo įsodintas į policijos automobilį ir išvežtas į ligoninę, o JAV ambasados atstovas sakė, kad jo būklė „stabili“.

REKLAMA
REKLAMA

Policija įvardijo užpuoliką kaip 55 metų Kim Ki-jongą (Kim Kičeną) ir nurodė, kad jis yra kairiųjų pažiūrų nacionalistas, anksčiau nuteistas dėl to, kad 2010 metais sviedė akmenį į Japonijos ambasadorių.

Rajono policijos vadovas Yoon Myung-soonas (Jun Mjungsunas) sakė, kad Kim Ki-jongas sužeidė ambasadorių 25 cm ilgio virtuviniu peiliu.

„Mes jį suėmėme ir tiriame atakos priežastis bei kitas aplinkybes“, – aiškino pareigūnas.

JAV smerkia ataką

JAV valstybės departamentas patvirtino, kad M.Lipperto sužalojimai pavojaus gyvybei nekelia, ir nurodė, jog „griežtai smerkia šį smurto aktą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baltieji rūmai pridūrė, jog B.Obama paskambino M.Lippertui, „kad pasakytų jam ir jo žmonai Robyn (Robin) siunčiantis jiems savo mintis ir maldas, taip pat linkėdamas jam greitai pasveikti“.

M.Lippertas priklausė B.Obamos artimiausiai aplinkai, kai buvęs Ilinojaus senatorius žengė į Baltuosius rūmus.

Po 2008 metų prezidento rinkimų kampanijos jis dirbo svarbiuose nacionalinio saugumo ir gynybos aparato postuose, o pernai spalį buvo paskirtas ambasadoriumi Seule.

Gydytojai tvarkė M.Lipperto žaizdas dvi valandas, o vėliau išsiuntė jį į prestižinę Severance'o (Severanso) ligoninę. Televizijos reportaže jis matėsi einantis į tą gydymo įstaigą sutvarstytu veidu ir kaklu.

REKLAMA

Pietų Korėjos prezidentė Park Geun-hye (Pak Gjunhė) pasmerkė „netoleruotiną“ išpuolį prieš JAV pasiuntinį, sakydama, kad jis prilygsta atakai prieš Pietų Korėjos ir JAV karinį aljansą.

Park Geun-hye, kuri šiuo metu yra išvykusi į kelionę po Persijos įlankos valstybes, žadėjo, kad bus atliktas „nuodugnus tyrimas“, o Vidaus reikalų ministerija sakė sustiprinsianti užsienio pasiuntinių apsaugą.

Korėjos susitaikymo ir bendradarbiavimo tarybos, kuri organizavo tuos pusryčius, atstovas atsiprašė dėl nepakankamo saugumo per tą renginį.

REKLAMA

„Tas vyras staiga pašoko iš savo vietos tarp klausytojų, kai prie stalo turėjo prasidėti pusryčiai, – nurodė jis. – Kiti žmonės mėgino jį sustabdyti, bet įvykiai klostėti pernelyg greitai.“

Saugumo pareigūnai ir policininkai vėliau sučiupo Kim Ki-jongą, vilkėjusį tradicinius korėjiečių drabužius ir skandavusį šūkius prieš bendras JAV ir Pietų Korėjos karines pratybas.

Tos kasmetinės pratybos prasidėjo anksčiau šią savaitę, padidindamos įtampą su Šiaurės Korėja.

Pastarasis išpuolis buvo panašus į įvykdytą 2006 metais prieš Park Geun-hye, kai ji buvo parlamento deputatė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tąsyk 50-metis vyras perrėžė peiliu politikės veidą, kai ji dalyvavo vietos valdžios rinkimų kampanijos renginyje.

Tas užpuolikas buvo nuteistas kalėti 10 metų už pasikėsinimą nužudyti.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų