REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujų rinkų įsisavinimas, sumenkusi pasiūla darbo rinkoje, aštrėjanti konkurencija verčia Lietuvos įmones kelti pardavimo vadybininkų atlyginimus. Uostamiestis siūlomų atlyginimų dydžiu jau prisivijo sostinę. Labiausiai augo fiksuotoji atlygio dalis ir visų pirma – mažai patyrusiems pardavėjams.

Naujų rinkų įsisavinimas, sumenkusi pasiūla darbo rinkoje, aštrėjanti konkurencija verčia Lietuvos įmones kelti pardavimo vadybininkų atlyginimus. Uostamiestis siūlomų atlyginimų dydžiu jau prisivijo sostinę. Labiausiai augo fiksuotoji atlygio dalis ir visų pirma – mažai patyrusiems pardavėjams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokias įžvalgas pateikia specialistų paieškos portalas cvmarket.lt, kovą atlikęs pardavimo vadybininkams ir projektų vadovams Lietuvoje mokamų atlyginimų dydžio ir struktūros analizę.

REKLAMA

„Dar 1938 m. žurnale „Tautos ūkis“ išspausdintame rašinyje „Pardavimo menas“ buvo rašoma, kad kiekvienam pardavėjui „kasdien teikiama labai daug ir labai įvairaus sunkumo reikalavimų“, todėl „jei tarnautojas tų reikalavimų tinkamai išpildyti negali, jis <...> mažina ar bent nedidina krautuvės apyvartos“, – pasakoja cvmarket.lt atstovė Raimonda Tatarėlytė. – Geras pardavėjas, „atitinkantis daug reikalavimų“ ir ypač turintis pardavimo patirties, šiandien vertinamas dar labiau. Štai profesionalams, turintiems trejų su puse metų ir didesnės pardavimo patirties, Vilniuje ir Klaipėdoje šiuo metu siūloma iki 1448 eurų į rankas. Kauno įmonių „lubos“ – 1361 euras. Čia įskaičiuotas ir fiksuotas atlyginimas, ir komisiniai.“

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau per metus labiausiai kito atlygis, siūlomas didelės darbo patirties neturintiems darbuotojams. Turintiems pusės metų ar mažesnį pardavimo stažą darbdaviai siūlo daugiausiai 834 eurus po mokesčių, prieš metus buvo siūloma 811 eurų. Labiausiai alga pakilo su pardavimu dirbusiems 1–1,5 metų. Jiems darbdaviai sutinka mokėti iki 1042 eurų, prieš metus siūlyta iki 956 eurų. Antroje vietoje – specialistai, turintys pusantrų–dvejų metų pardavimo patirties (1071 euras, prieš metus – 1014 eurų), trečioje – nuo pusės metų iki metų (atitinkamai 926 ir 869 eurai). Tokie atlyginimai siūlomi Vilniuje. Klaipėdos verslas vilniečius spėriai vejasi, o pardavėjams, turintiems 3–3,5 merų patirties, jau sutinka mokėti netgi daugiau nei sostinės įmonės! Maksimali klaipėdiečių siūloma alga siekia 1390 eurų, Vilniuje „lubos“ yra 1245 eurai. Tik Kaune pardavimo vadybininkų kol kas laukia mažesnės galimybės. Ši tendencija nekinta jau treji metai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujos rinkos kainuoja daugiau

„Paminėtina, kad pardavėjų atlygis pastaruoju metu didėja daugiausia keliant fiksuotą atlyginimų dalį (kuri nepriklauso nuo vadybininko darbo rezultatų), – sako cvmarket.lt specialistė. – Viena to priežasčių yra ekspansija į naujas rinkas: Šiaurės ir Pietų Amerikos, Artimųjų Rytų ar Pietryčių Azijos. Kol šiose rinkose pavyks ką nors parduoti ir gauti komisinių, pardavimo vadybininkui ar projektų vadovui teks gerokai paplušėti, todėl fiksuoto atlyginimo kilstelėjimas – tikrai logiškas žingsnis. Be to, einant į naujas ar egzotiškas rinkas reikia pardavėjų, mokančių retesnes kalbas, išmanančių tų rinkų verslo kultūrą. Pastovios atlyginimo dalies didėjimą, pirmiausia – mažiau uždirbančių pardavėjų, skatina ir valdžios vis paauginama minimali mėnesio alga.“

Prieš metus fiksuotoji atlyginimo dalis kai kuriais atvejais siekė mažiau nei 40 proc. visos pardavėjo algos, tačiau dabar ji viršija 50 proc. Štai Klaipėdoje ne daugiau kaip pusės metų patirties turintiems pardavimo specialistams siūlomas iki 57 proc. viso darbo užmokesčio dydžio siekiantis fiksuotasis atlyginimas (377 eurai). Vilniuje tokiems darbuotojams siūlomo atlygio fiksuotoji dalis mažiausia iš didmiesčių – iki 48 proc. (400 eurų). Padidėjo – nors ir ne taip smarkiai – ir dar labiau patyrusių pardavimo specialistų pastovioji atlyginimo dalis, bet komisiniai priedai liko panašūs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų