REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Daugiausia mandatų Vilniaus miesto savivaldybės taryboje gavęs Liberalų sąjūdis ketvirtadienį preliminariai susitarė dėl valdančiosios koalicijos sudarymo su dar trimis partijomis - Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais (TS-LKD), Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) ir „Lietuvos sąrašu“.

 Daugiausia mandatų Vilniaus miesto savivaldybės taryboje gavęs Liberalų sąjūdis ketvirtadienį preliminariai susitarė dėl valdančiosios koalicijos sudarymo su dar trimis partijomis - Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais (TS-LKD), Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) ir „Lietuvos sąrašu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei politikai galutinai susitars, iš viso valdančiąją koaliciją turėtų sudaryti 32 tarybos nariai, įskaitant R.Šimašių, jei jis bus išrinktas meru. Iš viso taryboje yra 51 tarybos narys.

REKLAMA

Derybos su partija „Tvarka ir teisingumu“ kol kas tęsiamos, BNS sakė Liberalų sąjūdžio kandidatas į merus antrajame ture Remigijus Šimašius.

„Sutarėme keturios jėgos: liberalai ir konservatoriai, kurie jau anksčiau yra sutarę dėl koalicijos, taip pat turėtų įeiti ir socialdemokratai, ir „Lietuvos sąrašo“ partija. Prie konsultacijų planuoja prisidėti ir „Tvarka ir teisingumas“, bet dėl to turbūt anksti šnekėti, nes mažiau pasistūmėjo pokalbiai kol kas“, - po partijų atstovų susitikimo Liberalų būstinėje Vilniuje sakė R.Šimašius.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, galutinę sutartį dėl koalicijos ketinama pasirašyti iškart po antrojo merų rinkimų turo.

R.Šimašius pripažino, kad nors požiūris su Vilniaus socialdemokratais į kai kuriuos miesto valdymo dalykus skiriasi, bet „jungiančių dalių yra gerokai daugiau“.

„Vardinant konkrečiai - dėl miesto valdymo stiliaus, dėl skaidrumo savivaldybėje, dėl bendruomeniškumo, dėl seniūnijų vaidmens, dėl sklandaus sutarties pabaigimo su „Vilniaus energija“ - visus tuos dalykus matome panašiai“, - sakė liberalų atstovas.

„Aš manau, kad mes tikrai sutarsime. Be jokios abejonės, aš tikrai matau visas geras perspektyvas dirbti. Net programiškai žiūrint į pagrindinius dalykus, manau, kad 80 proc. mūsų kelio sutampa, belieka išsiaiškinti dėl 20 procentų“, - ketvirtadienį dar prieš susitikimą sakė R.Šimašius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat nematė problemos, kad socialdemokratų vadovybė trečiadienio vakarą priėmė sprendimą nepalaikyti antrajame merų rinkimų ture nei jo, nei Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) kandidato Artūro Zuoko.

„Jie įvardijo tą faktą, kad akivaizdaus prašymo, jog aš prašau paremti mane antrajame ture, nebuvo - be jokios abejonės, aš ir neprašysiu šio dalyko. Apie tai nebuvo kalbama, buvo kalbama apie veiksmingos koalicijos sudarymą“, - tikino kandidatas į merus.

Tiek socialdemokratų, tiek konservatorių atstovai taip pat tvirtina, kad koalicija galima, nes esminės partijų programinės nuostatos nesikerta. Tačiau derybose dar bus bandoma rasti bendrų sąlyčio taškų dėl išsiskiriančio požiūrio savivaldybių įmonių valdymo ar net vaikų darželių klausimais.

REKLAMA

„Koalicija yra įmanoma - o ar mums, kaip skyriui, ji tiktų, dar turėsime skyriaus taryboje atsiklausti. Norime pirmiausia konsultacijų periodu viską išsiaiškinti, sudėlioti taškus ant „i“ ir paklausti skyriaus, kaip mūsų partiečiams visa tai atrodo“, - sakė LSDP atsakingasis sekretorius, kandidatavęs į sostinės merus Gintautas Paluckas.

Anot jo, labiausiai nuomonės skiriasi dėl savivaldybės įmonių valdymo, kurių akcijų dalį liberalai siūlo privatizuoti, o socialdemokratai to nenori. Taip pat socialdemokratams kliūva liberalų siekis įvesti konkurenciją su privačiu sektoriumi neformalaus ugdymo ir sporto mokyklų srityje.

REKLAMA

„Yra ir kitos nemažiau svarbios nuostatos - privačių darželių parama savivaldybės sąskaita, vadinamasis vaiko krepšelis. Mes matome didelių problemų, sakome, kad už savivaldybės pinigus turi būti vystomas savivaldybės darželių tinklas, o ne privačių“, - sakė socialdemokratas.

Tuo metu TS-LKD Vilniaus miesto skyrių sueigos pirmininkas Mantas Adomėnas teigė, kad socialdemokratai būtų „teisingas ir įtikimas partneris“, kuris padėtų užsitikrinti Vyriausybės paramą siekiant didesnio biudžeto Vilniui.

„Tokia koalicija yra tikrai priimtina. Mes matome, kad tai yra jaunosios kartos socialdemokratai, ne ta įsisenėjusi, senų interesų Vilniaus savivaldoje ir jos įmonėse atstovų karta. Tai yra teisingas ir įtikimas partneris. Kita vertus, suprantame, kad iš to skolų liūno, į kurį Artūras Zuokas įvarė Vilnių, be Vyriausybės pagalbos artimiausiu metu būtų sunku išlipti. Tai, mūsų manymu, taip pat yra svarbus matmuo“, - sakė M.Adomėnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keturis mandatus gavusio „Lietuvos sąrašo“ lyderis Darius Kuolys prieš susitikimą tvirtino, kad sprendimą, ar partija gali dirbti su visomis minėtomis politinėmis jėgomis Vilniaus taryboje, apsispręs po tolesnių konsultacijų.

Sekmadienį vykusiuose rinkimuose Liberalų sąjūdis Vilniaus taryboje gavo 15 mandatų, dešimt mandatų turės Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA), aštuonis - TS-LKD, šešis - Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai), po keturis tarybos narius turės LSDP ir „Lietuvos sąrašas“, tris - „Tvarka ir teisingumas“.

REKLAMA

Antrajame mero rinkimų ture susirungs trečdalio rinkėjų palaikymo sulaukęs R.Šimašius ir per 18 proc. rinkėjų balsų gavęs dabartinis miesto meras, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) vadovas Artūras Zuokas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų